Spaanse gehaktballetjes gevuld met manchego

Spaanse gehaktballetjes gevuld met manchego in tapasschaaltje

Het was jaren geleden dat ik ‘albondigas’ – Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus – had gemaakt. Sowieso was het lang geleden dat ik überhaupt tapas had gemaakt of gegeten. En daar had ik een paar weken terug ineens enorm veel zin in. Ik herinnerde me een recept van gehaktballetjes gevuld met manchego, wat ik heel lang geleden gebruikte. Met blokjes manchegokaas verstopt in het midden van de gehaktballetjes. Ik dacht dus dat ik dat recept wel ergens had opgeslagen, maar het tegendeel bleek waar. Of mijn administratie is een rommeltje, dat kan ook. Maar gelukkig ben ik een master in het dingen terugvinden via Google. Ik wist dat het een recept in het Engels was van een foodblogger die had meegedaan aan een wedstrijd tapas maken. En tadaa! Het recept voor ‘manchego stuffed Spanish meatballs’ was gevonden.

Onderstaand recept voor deze Spaanse gehaktballetjes gevuld met manchego is iets aangepast door het gebruik van kipgehakt ipv half-om-half. Verder heb ik de zongedroogde tomaatjes weggelaten en er nog wat extra gerookt paprikapoeder aan toegevoegd. De reden dat ik kipgehakt gebruikte was het feit dat ik op de bewuste tapasavond al meerdere gerechten had met varkensvlees (lees: chorizo) en ik graag voldoende afwisseling wil qua tapasgerechtjes. Dat pakte dus prima uit.

Ik durf wel te zeggen dat dit echt mijn favoriete recept is om zelf albondigas – wat dus gewoon Spaans is voor gehaktballetjes – te maken voor een tapasavondje. De saus is supersnel klaar. Zeker als je geroosterde paprika’s uit pot gebruikt. Gewoon een kwestie van alles even pureren met de staafmixer en op het laatst meewarmen met de gehaktballetjes.

Je serveert deze gehaktballetjes gevuld met manchego uiteraard in van die typische tapas schaaltjes. En een foto met de gesmolten blokjes kaas binnenin houden jullie nog tegoed; daar moet ik nog even op oefenen 😉

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Spaanse gehaktballetjes gevuld met manchego in tapasschaaltje

Albondigas: Spaanse gehaktballetjes gevuld met manchego

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review

Omschrijving

Voor ongeveer 20 – 24 gehaktballetjes


Ingrediënten

Scale

Voor de saus: 

 • 1 blikje gepelde tomaten
 • 2 geroosterde rode paprika’s (vers of uit pot)
 • 1 eetlepel sherry
 • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
 • 1/2 theelepel zout

Voor de gehaktballetjes: 

 • 500 gram kipgehakt (of half-om-half gehakt)
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
 • 1/2 theelepel zout
 • 100 gram (oude) manchego, in kleine blokjes
 • 1 ei
 • 50 gram paneermeel

Bereidingswijze

1. Pureer alle ingrediënten voor de saus met een staafmixer fijn. 

2. Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballetjes door elkaar op de blokjes manchego na.

3. Vorm nu ongeveer 20 balletjes van gelijke grootte van de gehaktporties. Ongeveer ter grootte van een kleine bitterbal 😉 

4. Druk vervolgens in elk gehaktballetje een stukje manchego en rol het gehaktballetje opnieuw rondom de kaas. 

5. Verhit een hapjespan met een flinke scheut olie en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin.  Voeg vervolgens de saus toe aan de pan en sudder de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten verder gaar. 


Meer Tapas recepten?

Dit zijn een paar van mijn persoonlijke favorieten: Groene asperges in Serranoham met aiolidip, deze Tortilla met aubergine, honing en blauwe kaas en deze Bruchetta met geitenkaas, ibericoham en frambozenjam die ik in Noord-Spanje proefde is ook superlekker.

Spaanse gehaktballetjes gevuld met manchego

13 Comments

 1. Yes!!! Ze staan er op. Nu kan ik ze zelf een keer maken. Deze waren wel het lekkerste van een hele gezellige avond. Al moet ik zeggen dat ik de asperges met serranoham en aioli dip ook super vond. Het is sowieso al een compliment dat je Geert groene asperges hebt laten eten en hij het ook nog lekker vind 👍🏻 #goodiebag.

 2. Wat ben ik blij dat ik via foodlovelifebeing bij jouw site uit bent gekomen. Wát een lekkere recepten staan hierop. Het water loopt me al in de mond, net als bij de producten in de goodiebag! Het meest nieuwsgierig ben ik naar je boek! Ik weet zeker dat ik daar de vakantie wel mee doorkom #goodiebag

 3. Ik ben gek op albagondidas – maar ik heb nog nooit een recept gevonden wat zorgt voor gehaktballetjes die net zo lekker zijn als bij een goed tapas-restaurant. Een tijdje terug maakte ik zelf iets met stukjes mozzarella – maar dat was meer Italiaans dan Spaans. Dus … deze ga ik zeker proberen deze zomer, bij een tapasavond!

  #goodiebag

 4. Eindelijk een goed recept voor de enige echte wat mij betreft.Deze mogen dan ook niet tijdens onze borreltijd ontbreken. Ik ga er zelfs een Spaanse wijn voor koud zetten 🍷Met een zalige #goodiebag moet dat helemaal goed komen 💃🏻

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.