Gehaktballen met ricotta uit Simpel van Ottolenghi

gehaktballen met ricotta uit Simpel van Ottolenghi

In de recensie die ik schreef over het nieuwe ‘Simpel’ kookboek van Yotam Ottolenghi konden jullie al lezen dat ik enthousiast was. Een van de recepten die ik maakte uit Simpel, en meteen voorschotelde aan een oud-collega die aanschoof, waren deze Gehaktballen met ricotta en oregano. Het zijn niet echt typische ‘Ottolenghi smaken’ maar who cares als het zo lekker is.

Ik serveerde deze kazige gehaktballen met ricotta als hoofdgerecht door er nog wat gekookte riso (een hele kleine pastasoort ter grootte van een rijstkorrel) door te scheppen. Overigens ben ik een kluns als het aankomt op gehaktballen bakken. Grote gehaktballen dan. Dat worden bij mij eerder vierkante ‘ballen’ omdat ik ze anders niet lekker bruin krijg. De oplossing is gelukkig niet zo moeilijk; de volgende keer draai ik er kleine gehaktballetjes van ter grootte van een bitterbal.

Ga jij deze gehaktballen met ricotta uit Simpel een keer maken? Ik vind het erg leuk om te lezen hoe ze bij jou gesmaakt hebben. En of het jou wel lukt om grote gehaktballen mooi rondom bruin te bakken.

Gehaktballen met ricotta uit Simpel van Ottolenghi

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

• 2 uien, gesnipperd
• 2 tenen knoflook, fijngehakt
• 20 gram verse oreganoblaadjes, fijngehakt (of vervang door verse hyssop)
• 1 blik tomatenblokjes, 400 gram
• 500 ml kippenbouillon (van tablet is prima)
• 500 gram rundergehakt
• 100 gram broodkruim van 3 -4 sneden witbrood (of vervang door paneermeel)
• 250 gram ricotta
• 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
• 1 ei, losgeklopt
• 20 gram peterselie, fijngesneden
• Zonnebloem- of olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze

1. Verwarm voor de tomatensaus wat olie in een hapjespan op halfhoog vuur. Voeg de helft van de ui, de helft van de knoflook en de helft van de oregano toe en laat alles al roerend 8 – 10 minuten smoren tot de ui glazig is. Doe er de tomaten uit blik, de helft van de bouillon, ½ theelepel zout en wat zwarte peper bij. Zet het vuur lager en laat de saus onder af en toe roeren 10 – 15 minuten pruttelen tot hij wat dikker is.

2. Maak de gehaktballen door het gehakt met de overgebleven ui, knoflook en oregano in een grote kom te mengen met het broodkruim, de ricotta, Parmezaanse kaas, het ei, de peterselie, ¾ theelepel zout en wat zwarte peper. Meng alles met de hand door elkaar en draai er 12 grote of 24 kleine ballen van.

3. Verhit wat olie in een grote koekenpan en leg de gehaktballen in de pan. Bak de ballen rondom in 8 minuten (of korter bij kleine balletjes) aan en keer ze regelmatig.

4. Laat de gehaktballen daarna in de pan met tomatensaus glijden en giet er zoveel bouillon over dat alle ballen vrijwel onderstaan. Voeg zo nodig nog wat water toe als daarvoor meer vloeistof nodig is. Zet de pan op halfhoog tot laag vuur met de deksel erop. Laat de ballen een half uurtje zachtjes stoven. Haal tegen het einde van de bereidingstijd de deksel van de pan om de saus wat in te koken. Het moet een soort dikke pastasaus worden.

Lekker met pasta. Ik gebruikte de hele kleine pastasoort ‘riso’ die de grootte heeft van een rijstkorrel en schepte die door de tomatensaus met de gehaktballen.

Bron: Simpel van Yotam Ottolenghi. Dit recept is, met toestemming van de uitgever, in mijn eigen woorden en met mijn eigen foto’s uitgewerkt.

Gehaktballen met ricotta en parmezaanse kaas

gehaktballen met ricotta uit Simpel van Ottolenghi

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.