Gehaktballen met ricotta uit Simpel van Ottolenghi

gehaktballen met ricotta uit Simpel van Ottolenghi

In de recensie die ik schreef over het nieuwe ‘Simpel’ kookboek van Yotam Ottolenghi konden jullie al lezen dat ik enthousiast was. Een van de recepten die ik maakte uit Simpel, en meteen voorschotelde aan een oud-collega die aanschoof, waren deze Gehaktballen met ricotta en oregano. Het zijn niet echt typische ‘Ottolenghi smaken’ maar who cares als het zo lekker is.

Ik serveerde deze kazige gehaktballen met ricotta als hoofdgerecht door er nog wat gekookte riso (een hele kleine pastasoort ter grootte van een rijstkorrel) door te scheppen. Overigens ben ik een kluns als het aankomt op gehaktballen bakken. Grote gehaktballen dan. Dat worden bij mij eerder vierkante ‘ballen’ omdat ik ze anders niet lekker bruin krijg. De oplossing is gelukkig niet zo moeilijk; de volgende keer draai ik er kleine gehaktballetjes van ter grootte van een bitterbal.

Ga jij deze gehaktballen met ricotta uit Simpel een keer maken? Ik vind het erg leuk om te lezen hoe ze bij jou gesmaakt hebben. En of het jou wel lukt om grote gehaktballen mooi rondom bruin te bakken.

Gehaktballen met ricotta uit Simpel van Ottolenghi

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

• 2 uien, gesnipperd
• 2 tenen knoflook, fijngehakt
• 20 gram verse oreganoblaadjes, fijngehakt (of vervang door verse hyssop)
• 1 blik tomatenblokjes, 400 gram
• 500 ml kippenbouillon (van tablet is prima)
• 500 gram rundergehakt
• 100 gram broodkruim van 3 -4 sneden witbrood (of vervang door paneermeel)
• 250 gram ricotta
• 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
• 1 ei, losgeklopt
• 20 gram peterselie, fijngesneden
• Zonnebloem- of olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze

1. Verwarm voor de tomatensaus wat olie in een hapjespan op halfhoog vuur. Voeg de helft van de ui, de helft van de knoflook en de helft van de oregano toe en laat alles al roerend 8 – 10 minuten smoren tot de ui glazig is. Doe er de tomaten uit blik, de helft van de bouillon, ½ theelepel zout en wat zwarte peper bij. Zet het vuur lager en laat de saus onder af en toe roeren 10 – 15 minuten pruttelen tot hij wat dikker is.

2. Maak de gehaktballen door het gehakt met de overgebleven ui, knoflook en oregano in een grote kom te mengen met het broodkruim, de ricotta, Parmezaanse kaas, het ei, de peterselie, ¾ theelepel zout en wat zwarte peper. Meng alles met de hand door elkaar en draai er 12 grote of 24 kleine ballen van.

3. Verhit wat olie in een grote koekenpan en leg de gehaktballen in de pan. Bak de ballen rondom in 8 minuten (of korter bij kleine balletjes) aan en keer ze regelmatig.

4. Laat de gehaktballen daarna in de pan met tomatensaus glijden en giet er zoveel bouillon over dat alle ballen vrijwel onderstaan. Voeg zo nodig nog wat water toe als daarvoor meer vloeistof nodig is. Zet de pan op halfhoog tot laag vuur met de deksel erop. Laat de ballen een half uurtje zachtjes stoven. Haal tegen het einde van de bereidingstijd de deksel van de pan om de saus wat in te koken. Het moet een soort dikke pastasaus worden.

Lekker met pasta. Ik gebruikte de hele kleine pastasoort ‘riso’ die de grootte heeft van een rijstkorrel en schepte die door de tomatensaus met de gehaktballen.

Bron: Simpel van Yotam Ottolenghi. Dit recept is, met toestemming van de uitgever, in mijn eigen woorden en met mijn eigen foto’s uitgewerkt.

Gehaktballen met ricotta en parmezaanse kaas

gehaktballen met ricotta uit Simpel van Ottolenghi

10 Reacties

  1. Volgende maand heb ik een diner voor 8 personen en wil een Midden-Oosten menu in elkaar zetten. Nu had ik deze heerlijke gehaktballen al een keer op bij Ilona, maar wilde ze zelf toch ook proberen. Recept was prima te doen en ze waren net zo lekker. Heerlijke zachte malse gehaktballen. Mijn man vond ze super. Dus goedgekeurd voor het dinertje. Ik had er geen riso bij, maar bulgar met paddestoelen en feta ook van Yotam Ottolenghi (Allerhande). Aangezien ik die ook wilde uitproberen. Ook super lekker.

    • Altijd leuk om te lezen dat een recept goed is gelukt! Ik ben benieuwd wat er nog meer op je Midden-Oosten menu staat. Heb je weleens malabi gemaakt? Het recept staat nog niet op de blog maar ik kan het je wel mailen. Het is hét nationale dessert uit Israël. Het lijkt nog het meest op panna cotta.

  2. Dat is het ergste, ik kan niet kiezen haha. Er zitten 2 vegetariërs dus daar moet ik ook rekening mee houden. Daarom vond ik een Midden-Oosten menu zo ideaal.
    Ik wil beginnen met de humus en baba ghanoush met courgette en roquefort van Ottolenghi en fatteh met gehakt en aubergine van Nigella Lawson. Als hoofdgerecht de gehaktballen en viskoekjes in tomatensaus (ook van Ottolenghi), de bulgar met paddestoelen en feta en waarschijnlijk de salade van Sergio Herman met venkel tomaat en Za’atar of Ottolenghi’s salade met spinazie, dadels & amandelen 🤔.
    Als toetje zat ik te denken aan de merenguerol van Ottolenghi maar die Malibu spreekt mij ook wel aan. Stuur maar door. Nu heb ik ook nog een recept van een bloemkool uit de oven met kikkererwten en een bloemkoolquiche. Misschien wordt het dan te veel, maar kan nog niet kezen. Ga de komende weken van alles proberen 😋. En als je nog tips hebt om mijn keuze makkelijker te maken hoor ik het graag.
    Jij kookt vaker voor grotere gezelschappen.

    • Ja ik heb zeker tips! Mijn eerste huiskamerrestaurant had als thema ‘Israël’ en er zat 1 vegetariër in het gezelschap 😉 Je vindt het menu wat ik toen kookte hier: https://worstenbroodenwijn.nl/huiskamerrestaurant-thema-israel/. Alle gerechten waren vegetarisch op het hoofdgerecht na. Dat valt met de Midden Oosterse keuken niemand op en is wel zo makkelijk. Bij het hoofdgerecht kregen de vleeseters een gevulde aubergine met lamsgehakt van Ottolenghi en de vegetariër een geroosterde aubergine met tahina en granaatappelpitten. Voor goede kwaliteit tahina (mocht je die in je recepten gebruiken) moet je echt even naar de nieuwe Midden Oosterse supermarkt in Tilburg rijden. (Ben even de naam vergeten) De tahina truffels zijn trouwens ook een aanrader om te maken.

      • Ilonaaaaa!!!!! Het moet mijn keuze makkelijker maken 😂😂😂.
        Nu zie ik nog meer lekkers. Al valt de lamsgehakt af, heb een paar niet liefhebbers van lam. Ik zou wel graag het recept van de malabi en de tahinatruffels hebben (als het kan). De wijntip neem ik ook mee. 👍🏻

  3. Het lukt me niet de balletjes mooi te bakken. Het bruine korstje komt los van de bal bij het keren. Dus het wordt een beetje een kliederboel. Hebben jullie een tip voor me?

    • Gebruik je een goede hapjespan of wok met anti-aanbaklaag? Of misschien iets meer olie in de pan doen? Zelf vind ik het makkelijker om er kleine gehaktballetjes van te maken. Die kun je wat makkelijker omschudden in de pan.

  4. Ik gebruik een goede pan, maar meer olie ga ik volgende keer proberen. Heb nu het recept van Ottolenghi gevolgd: 1 el olie. Maar vooral kleinere balletjes en dan omschudden en niet zoals ik nu gedaan heb met een spatel omscheppen lijkt me veel beter te werken.
    Reuze bedankt Ilona.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.