Gegrilde courgettesalade met champignons

Gegrilde courgettesalade op bord

Deze gegrilde courgettesalade komt met stip binnen op nummer 1 van mijn favoriete courgetterecepten! Met als succesingredient aioli door de dressing. Zo simpel maar zo lekker. Ik had allerlei plannen in mijn hoofd om een courgettesalade te maken van de BBQ. Maar door de extreme hitte ontbrak de puf om nog kruiden uit de tuin te gaan plukken. En wassen. Laat staan fijnhakken. Ik besloot dus gewoon de gegrilde plakjes courgette te mengen met de champignons en coburgerham. En als ‘dressing’ wat goede olijfolie en 2 theelepels aioli.

Het eindresultaat was er echter niet minder smakelijk om. Het ideale recept voor de moestuinier om meteen een paar courgettes te verwerken. Wij grilden de courgetteplakken op een BBQ rooster. Dat geeft ze een mooi rooksmaakje geeft. Maar heb je geen BBQ dan kun je de courgetteplakken ook prima in een grillpan bereiden.

Het idee voor deze gegrilde courgettesalade met champignons en rauwe ham is gebaseerd op een herinnering. Ik bestelde een soortgelijk gerecht tijdens mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Ik zie mezelf nog zitten in een tapasbar in Burgos. Een flink bord van een soortgelijke salade van courgette en champignons en daarop een paar plakken Ibericoham werd geserveerd als ‘racion’. Dat is een grotere portie dan de tapasporties. Ik was superblij met zo’n groot bord groenten en heb het genietend in mijn eentje opgegeten.

Voor mijn eigen versie van die courgettesalade gebruikte ik grote kastanjechampignons, dungesneden coburgerham en aioli van Chovi. Dat is al jaren mijn favoriete merk. Ik zag laatst in de supermarkt dat er ook een vegan versie verkrijgbaar is. Als je de coburgerham weglaat uit het recept heb je dus een heerlijke vegan gegrilde courgettesalade.

Wij aten er nog gegrilde kippendijen bij. Ook van de BBQ 🙂

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gegrilde courgettesalade op bord

Gegrilde courgettesalade met champignons, coburgerham en aioli

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Genoeg voor: 2 1x

Omschrijving

Voor 2 personen als bij – of hoofdgerecht van de BBQ


Ingrediënten

Scale
  • 3 middelgrote courgettes
  • 200 gram grote kastanjechampignons, in plakken gesneden
  • 50 gram dungesneden coburgerham
  • goede kwaliteit olijfolie
  • 2 theelepels aioli 
  • peper en zout

Bereidingswijze

1. Snijd de uiteinden van de courgette en snijd vervolgens over de lengte in plakken van ongeveer 5 mm. Niet te dun, dan verbranden ze te snel. Kwast in met wat olijfolie.

2. Bak ondertussen de champignonplakjes kort gaar in een koekenpan zonder olie. Breng op smaak met peper en zout. Zet weg tot je de courgettes gegrild hebt. 

3. Verhit een directe BBQ met grillrooster of rooster de courgetteplakken in een grillpan. Dit zul je waarschijnlijk in batches moeten doen. Dat geeft niks; het is een salade en die mag ook gerust lauwwarm zijn. Rooster tot de plakken courgette ietwat zacht zijn en een mooi grillstreepje hebben. 

4. Als alle plakken gegrild zijn snijd je ze in 3 stukken. Schep ze samen met de andere ingrediënten door elkaar. Proef en breng nogmaals op smaak met peper en zout. 


Notities

Heerlijk bij gegrilde kippendij of kippenvleugels van de BBQ

Pin van gegrilde courgettesalade met aiolidressing

2 Comments

  1. Net heerlijk geluncht met dit gerecht! Ik heb alleen de coburger vervangen voor serranoham. De alioli heb ik aangelengd met een heel klein scheutje water, wat citroensap en nog wat zout en peper erdoor. Deze ga ik zeker nog wel een keer maken. Net als je recept voor spaghetti carbonara met courgette. Ik ben ook nog lang niet door mijn courgettes heen, dus dat komt goed uit.


Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.