Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gegratineerde bieten, rabarber en aardappel van Anna Jones

Gegratineerde bieten, rabarber en aardappel van Anna Jones


Omschrijving

Voor 2 -3 personen, maar eenvoudig te verdubbelen in een grote ovenschaal


Ingrediënten

Scale
  • boter, om in te vetten
  • 500 gram aardappels, vastkokend
  • 250 gram gare bieten ((vacuüm verpakt of zelf gekookt), geschild
  • 150 ml lichte groentebouillon (bereid met de helft van de bouillonpoeder – of blokjes die je normaal gebruikt) 
  • 150 ml slagroom
  • 75 gram zure room
  • 2 laurierbladeren
  • 1 theelepel roze peperkorrels of 1/4  theelepel zwarte peperkorrels
  • 200 gram rabarber,in dunne repen

Bereidingswijze

1. Verhit de oven tot 200 °C. Vet een grote ovenschaal in met boter.

2. Schil de aardappels en snijd ze in zeer dunne plakken; dit lukt het beste met een mandoline of het snijhulpmiddel van een keukenmachine; pas wel op je vingers als je een mandoline gebruikt. Snijd de bieten ook in dunne plakken; deze hoeven niet zo dun, dus je kunt ook een mes gebruiken.

3. Doe de bouillon, slagroom en zure room in een grote pan met de laurierbladeren en de helftvan de peperkorrels. Breng het geheel zachtjes aan de kook, haal de pan van het vuur en zet hem 30 minuten apart. Verwijder de laurierbladeren, maar laat de peperkorrels zitten. Breng het mengsel net onder het kookpunt.

4. Schep de helft van de aardappelschijfjes met de helft van de slagroom in de ovenschaal. Kruid goed met peper & zout.  Verdeel de helft van de bieten en alle rabarber erover en kruid elke laag met zout en peper. Bedek ze met de resterende aardappels en room en de resterende bieten.

5. Kneus de resterende peperkorrels in een vijzel en strooi ze over de aardappels. Bak het mengsel 1 uur tot alle groenten mals zijn. Dek de bovenkant na 45 minuten af met folie als het mengsel te donker wordt.