Gegratineerde bieten, rabarber en aardappel van Anna Jones

Gegratineerde bieten, rabarber en aardappel van Anna Jones

Soms kom ik een combinatie van ingrediënten tegen in een recept of op de kaart van een restaurant waar ik meteen nieuwsgierig naar ben. Dat was zeker het geval bij dit recept voor gegratineerde bieten, rabarber en aardappel van Anna Jones. Het is te vinden in haar laatste boek ‘Vegetarisch het jaar door‘. Losstaand van de prachtige roze kleur die dit oplevert vond ik het gebruik van rabarber in de gratin ontzettend origineel.

Toevallig was net de eerste rabarber uit de moestuin klaar om geoogst te worden vorige week. Manlief en ik aten er een heerlijk mals varkenshaasje bij en dat was een perfecte combinatie.

Dit is wat Anna Jones zelf over deze ovenschotel met gegratineerde bieten, rabarber en aardappel zegt in ‘Vegetarisch het jaar door’:

Gratineren kan bijna niet lekkerder. De aardappels en room zijn mild en troostrijk en het onverwachte zuurtje van de rabarber verhult de hardnekkige aardachtige smaak van de bieten. De warme smaak van de peperkorrels maakt het gerecht af. Het is ook nog eens een mooi gerecht met prachtige kleuren: wit, felroze, knalrood en de fluorescerende roze peperkorrels; meer roze wordt het niet.

Het is echt een leuk gerecht om eens te proberen nu de rabarber weer in het seizoen is. Al zul je misschien nog even moet wachten tot ook de bieten zover zijn. Tenzij je natuurlijk kiest voor reeds ingemaakte bieten.

Afdrukken

Gegratineerde bieten, rabarber en aardappel van Anna Jones

Gegratineerde bieten, rabarber en aardappel van Anna Jones

Voor 2 -3 personen, maar eenvoudig te verdubbelen in een grote ovenschaal

Scale

Ingrediënten

  • boter, om in te vetten
  • 500 gram aardappels, vastkokend
  • 250 gram gare bieten ((vacuüm verpakt of zelf gekookt), geschild
  • 150 ml lichte groentebouillon (bereid met de helft van de bouillonpoeder – of blokjes die je normaal gebruikt) 
  • 150 ml slagroom
  • 75 gram zure room
  • 2 laurierbladeren
  • 1 theelepel roze peperkorrels of 1/4  theelepel zwarte peperkorrels
  • 200 gram rabarber,in dunne repen

Bereidingswijze

1. Verhit de oven tot 200 °C. Vet een grote ovenschaal in met boter.

2. Schil de aardappels en snijd ze in zeer dunne plakken; dit lukt het beste met een mandoline of het snijhulpmiddel van een keukenmachine; pas wel op je vingers als je een mandoline gebruikt. Snijd de bieten ook in dunne plakken; deze hoeven niet zo dun, dus je kunt ook een mes gebruiken.

3. Doe de bouillon, slagroom en zure room in een grote pan met de laurierbladeren en de helftvan de peperkorrels. Breng het geheel zachtjes aan de kook, haal de pan van het vuur en zet hem 30 minuten apart. Verwijder de laurierbladeren, maar laat de peperkorrels zitten. Breng het mengsel net onder het kookpunt.

4. Schep de helft van de aardappelschijfjes met de helft van de slagroom in de ovenschaal. Kruid goed met peper & zout.  Verdeel de helft van de bieten en alle rabarber erover en kruid elke laag met zout en peper. Bedek ze met de resterende aardappels en room en de resterende bieten.

5. Kneus de resterende peperkorrels in een vijzel en strooi ze over de aardappels. Bak het mengsel 1 uur tot alle groenten mals zijn. Dek de bovenkant na 45 minuten af met folie als het mengsel te donker wordt.

Gegratineerde bieten, rabarber en aardappel van Anna Jones

De smaak te pakken van bieten in een ovenschotel? Probeer ook eens deze pittige ovenschotel met rode biet.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.