De favoriete kookboeken van… Marjolein de Bruijn van Echtegerechten.nl

Met heel veel plezier deel ik hieronder de antwoorden van Marjolein van Echtegerechten.nl. Voor wie haar nog niet kent; Marjolein is een nog veel drukker foodiebaasje dan ik. Ze heeft niet alleen een blog naast haar vaste baan, relatie & kind maar is ook nog eens hartstikke druk met haar eigen catering. Alles draait bij Marjolein om het verbinden van culturen via eten. Dat doet ze dus zowel via haar blog als via haar catering en al dat lekkers kun je voorbij zien komen via haar Instagram.

Het was een feestje om Marjolein een tijdje terug in real life te ontmoeten. Voor wie het gemist heeft op Instagram; mijn collega’s vonden het maar niks dat ik in Amsterdam in de auto stapte bij iemand die ik alleen online kende. En toen wisten ze nog niet eens dat we meteen door zouden rijden naar een afgelegen industrieterrein… Om Koreaanse kip te eten. Marjolein was in hun hoofd al tot potentiële seriemoordenaar bekroond! Het was echter een nog groter feestje om haar antwoorden op mijn ‘ De favoriete kookboeken van…’ terug te krijgen. Marjolein is namelijk net zo’n perfectionist als ik en gaf niet alleen uitgebreid antwoord op mijn vragen, maar stuurde ook nog eens foto’s mee van haar favoriete recepten 🙂

Een vrouw naar mijn hart dus. En wat niets met haar favoriete kookboeken te maken heeft maar wat ik toch nog graag wil delen over Marjolein is haar uitspraak ‘ Als ik iets wil leren of ergens beter in wil worden dan geef ik mezelf gewoon op voor een cursus’. Dit was voor mij echt een eye-opener en die wijze raad heb ik inmiddels ook toegepast. Maar genoeg gekletst over wijze foodies en potentiële seriemoordenaars in Amsterdam. Lees vooral snel verder wat Marjolein’s favoriete kookboeken zijn en welke recepten je zeker eens moet maken. Ik heb meteen mijn verlanglijstje weer aangevuld en ‘Made in India’ afgestoft 😉 Laat je een reactie hieronder achter als jij ook zo geïnspireerd raakt door al die fijne kookboekentips?

Marjolein van Echtegerechten.nl (met een veel te blij foodiehoofd tijdens een sushi workshop in het Okura )

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?

En beter werd het niet. Helaas veel te vroeg overleden deze Amerikaanse kok, schrijver en tv-maker, die mij met zijn programma’s naar bijna alle hoeken van de wereld heeft meegenomen. De vormgeving en fotografie is nogal apart en lang niet altijd om van te watertanden. Het is lekker rauw, soms zelfs letterlijk rauw met een stilleven van onderdelen van een kip, inclusief kop. I love it! Ook van zijn teksten smul ik. Je hoort hem bijna zeggen: “God wil niet dat je kip op je Caesar (salade) doet.” En zo is het. Dus niet meer doen he!

Dit kookboek kun je nog op de kop tikken voor rond de € 10,-. Doen! Allegra McEvedy is een Engelse chefkok en heeft van alle reizen die ze maakt recepten (en messen) mee naar huis genomen. Er staan 123 recepten in uit 19 verschillende landen met erbij nog feiten en reisverhalen. Ze heeft de recepten lekker uitgebreid en glashelder opgeschreven. Heel fijn! Nu ik weer even door het het boek blader krijg ik spontaan zin om Filipijnse empanaditas te gaan maken of Noorse zalm-preisoep met krabtoast. Door dit boek krijg je trek in gerechten waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. (Tenzij je toevallig net zo reislustig bent als Allegra of Anthony.) 

Met dit kookboek liet ik mijn gezin kennismaken met de Indiase keuken. Met haar recepten kun je verrassend snel en eenvoudig een lekkere en gezonde Indiase maaltijd op tafel zetten. Er staan flink wat groentegerechten in en ook de ingrediënten zijn niet moeilijk te verkrijgen. Dit waarschijnlijk omdat ze zelf in Engeland is opgegroeid. Helaas doe ik wel altijd flink wat minder verse groene peper erin omdat ik anders alles alleen kan opeten. Vriend en zoon zijn niet zo van de pittige gerechten. Maar ook met minder peper is het nog steeds erg lekker.

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?

Als je altijd kip in je Caesar salade doet, maak dan Bourdain’s Caesar.

Uit ‘ Een Culinaire wereldreis’ kan ik de Myanmarese kipcurry met noedels van harte aanbevelen (inclusief extra’s) en als je van een pittig ontbijtje houdt ook de Mexicaanse Chilaquiles.

Ga je aan de slag met ‘ Made in India’ , maak dan eerst eens de Gebraden tamarindekip met honing en rode chilipeper die je eet zoals op de foto. Je stopt stukjes kip in een chapati met verse koriander, yoghurt-muntchutney en een zoetzuur ui/paprika prutje (die niet verder te vinden is maar die ik maak op de manier waarop zij kachumbar maakt). Ook de Curry van geroosterde flespompoen met knoflook en tomaten is erg lekker.

Tamarinde kip met auberginecurry uit Made in India
Tamarindekip met auberginecurry uit Made in India, foto @Echtegerechten.nl

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?

172 stuks and still counting. 🙂

De meeste staan in mijn kookboekenkast. Jaja, die heb ik echt. Van de zomer ben ik verhuisd van een appartement in Amsterdam naar een Almeers grotemensenhuis en daar was dan eindelijk ruimte voor een hele grote eettafel met erbij een hele grote boekenkast. Nog niet meegeteld zijn de kookboeken die ik nog ergens op zolder in een verhuisdoos heb zitten en de twee lades vol in een ander kastje die ik heb gekregen en nog moet uitzoeken.  Naast mijn bed liggen twee culinaire romans. Oftewel boeken die ook recepten bevatten.

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

Ik ben altijd op zoek naar mooie kookboeken van keukens die ik nog niet goed onder de knie heb. Verhalen over het leven van mensen vind ik ook erg leuk. Erg fijn als er bij staat uit welke regio een bepaald recept komt of hoe en wanneer je een bepaald gerecht precies eet. Ik wil graag authentieke recepten en zit niet zozeer te wachten op creatieve uitspattingen van de kok.

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Ik ben erg blij met mijn tweedehands morsige exemplaar van ‘Oma’s Indische keukengeheimen’ van Oma Keasberry. Zij was echt een begrip in de culinaire wereld van Amsterdam en zette daar de Indische keuken goed op de kaart, in haar eigen restaurant Djokja. Verder heb ik een heel gaaf megadik en zwaar Frans kookboek ‘Cuisine – 1000 klassiekers uit de Franse keuken’ van Françoise Bernard. ’s Ochtends vroeg op de Koningsdagmarkt voor 7,- op de kop getikt en toen er nog de hele dag mee rondgezeuld.

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

In sommige heb ik dat wel gedaan, maar tegenwoordig plak ik een post-it met aantekeningen in kookboeken of ik maak aantekeningen in mijn receptennotitieboekje.

Myanmarese kipcurry met noedels uit ' Een culinaire wereldreis'
Myanmarese kipcurry uit ‘ Een Culinaire Wereldreis’

7. E-book of fysiek kookboek?

Fysiek. 1x heb ik een kookboek digitaal aangeschaft (omdat het papieren exemplaar uitverkocht bleek), maar de vormgeving klopte niet meer (opeens ander formaat pagina’s). Heel irritant! Daarbij vergat ik ook steeds dat dat boek er ook nog was.

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?

Noesje Djaan – De Afghaanse keuken van Helen Saberi. Gekocht op Marktplaats. Saberi woonde met haar Afghaanse man 10 jaar in Kaboel en verzamelde daar een hele reeks authentieke gerechten. Erbij ook nog toelichtingen over Afghaanse eetgewoontes, tradities en ingrediënten. Top!

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?

Dat is een heel lang lijstje waar regelmatig boeken bijkomen of afgaan.

 • Om er een paar te noemen: ‘Between Harlem and Heaven’ met Afro-Aziatische-Amerikaanse recepten die laten zien wat de Afrikaanse Diaspora voor invloed heeft gehad. 
 • TLV van Jigal Krant omdat Ilona van deze blog maar ook Esther van Esther’s Cookery hier zo rete-enthousiast over zijn.
 • Polska van Zuza Zak alleen al omdat ik ooit uit een voorpublicatie een briljant recept met konijn heb gemaakt, waar het water me nog steeds van in de mond loopt.

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Pfoeh, laat maar weten of je nog vragen hebt! Vraag me het hemd maar van het lijf. Ik kan eindeloos praten over koken, eten en kookboeken

De kookboekenkast van Marjolein

18 Comments

 1. Wat een heerlijk interview! En iemand die Jeruzalem als favo kookboek noemt ipv van alle andere boeken van onze aller grote vriend is sowieso al mijn heldin! Heel leuk om ook zo wat meer te weten te komen over jou;)

 2. Wat leuk om nu mezelf nu in deze rubriek terug te zien! Dankjewel dat ik in deze rubriek mag ‘shinen’! En dankjewel voor je lieve leuke omschrijving van mijn persoontje.😊 Ben benieuwd welke cursus je nu gaat doen en natuurlijk ook wat je van mijn favo kookboek gaat vinden!

  • Ik ben inmiddels bezig met een ‘Buteyko’ training. Heeft overigens niets met eten of koken te maken maar alles met mijn ademhaling 😊

  • Hoe grappig zou het zijn als dat boek zometeen is uitverkocht? 🤣 Ik heb het niet voor niets al afgelopen week besteld. Ik snap ook eigenlijk niet dat het kan voor dat bedrag.

   • Haha! Ja dat zou echt het mooiste compliment ever zijn, als dat boek zodadelijk uitverkocht is. 😉 Ik denk dat ze nog best veel hebben liggen en dat het toch niet zo goed liep. Allegra McEvedy is in NL niet zo heel erg bekend. Des te leuker vond ik het, dat jij ook al andere boeken van haar had staan!

 3. Wat een super leuk interview! Het enthousiasme spat ervan af! En wat heerlijk dat Maangchi ook (weliswaar tussen haakjes) een eervolle vermelding krijgt 😃

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.