Espresso Martini van Tess Posthumus

espresso martini in glas

Liefde op het eerste gezicht. Of eigenlijk liefde bij het eerste slokje: met de Espresso Martini. Een fantastische koffiecocktail waar ik bijna ‘nee’ tegen had gezegd omdat ik eerder op de avond al 2 gin-tonics op had. Terwijl ik niet zo’n enorme cocktaildrinker ben. Vrienden serveerden het bij een etentje als dessert. Na mijn eerste slokje was ik fan!

Wat is dat ontzettend lekker zeg. En gevaarlijk; je proeft namelijk helemaal niet dat er alcohol in zit. Een tweede espresso martini sloeg ik uiteraard niet af en ik informeerde ook maar meteen even uit welk boek het recept voor de Espresso Martini kwam wat ze gebruikten. Het antwoord was geen verassing: uit Masterclass Cocktails van Tess Posthumus. Who else. Ik heb het boek meteen aan mijn Kobo e-reader toegevoegd. Ja ja, ik lees tegenwoordig ook steeds vaker kookboeken (en cocktailboeken blijkt nu dus) digitaal. En van uitgever Carrera mag ik het recept met jullie delen. Hoe tof is dat.

Daar heb ik nog het ‘geheime’ ingredient van onze vrienden en fervent cocktaildrinkers aan toegevoegd: Galiano. De originele, niet de vanillesmaak. Had ik dus ook nog nooit van gehoord. Ik ben echt een foodie van niks wat likeurtjes betreft. Het is maar goed dat we af en toe nog ergens aan mogen schuiven waar ze niet onder een steen leven…

Galiano is een Italiaanse kruidenlikeur. Wat het nou precies toevoegt aan de Espresso Martini (waar dus overigens helemaal geen Martini in zit) ben ik alweer vergeten, en vergelijken kan ik het ook niet. Maar dat dit superlekkere cocktails waren weet ik wel. Zodra ik het originele recept van Tess (zonder Galiano dus) heb vergeleken laat ik het jullie weten.

Ik weet in ieder geval wat mijn lievelingsdessert gaat zijn in 2021. Is het jaar toch nog mooi begonnen 😉

P.s. heb jij mijn boek Het Bourgondische Bitterballenboek al in je bezit? Hét must-have kookboek voor bourgondiërs! Nu ook verkrijgbaar als ePub.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
espresso martini in glas

Espresso Martini van Tess Posthumus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Voor 1 persoon


Ingrediënten

Scale
  • 45 ml wodka
  • 30 ml verse espresso
  • 15 ml Kahlua koffielikeur
  • 10 ml suikersiroop (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • evt. 3 koffiebonen als garnering

Extra: scheutje Galliano
Martiniglas + cocktailshaker


Bereidingswijze

1. Schenk de wodka, espresso, Kahlua, Galiano en de suikersiroop  in een cocktailshaker; de kleine shaker tin.

2. Vul de kleine shaker tot de rand met ijsblokjes, sluit de grote shaker op de kleine shaker, houdt hem goed vast en shake hard! Ongeveer 15 seconden.

3. Fine strain de cocktail ( = cocktailiaans voor door een groot theezeefje gieten) in het Martiniglas.

4. Garneer eventueel met de koffiebonen. 


Notities

Tip van Tess: Wanneer je hard genoeg shaket en verse espresso gebruikt, krijgt deze cocktail een heerlijke schuimlaag waar de drie koffiebonen mooi op blijven drijven.

Dit recept komt uit het boek ‘Masterclass- Cocktails’ van Tess Posthumus. Uitgegeven door Carrera Culinair en voor € 16,99 als hardcover verkrijgbaar bij alle fysieke en online boekwinkels. Als ePub verkrijgbaar voor € 9,99 en gratis voor Kobo Plus abonnees.

Cover van cocktailboek Masterclass Cocktails van Tess Posthumus
Pin Espresso Martini

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.