
Tijdens onze roadtrip door de Balkan vorige zomer hebben manlief regelmatig zelf gekookt. Elke dag uit eten gaan klinkt in theorie erg leuk, maar ik mis dan al snel groenten op mijn bord. We huurden daarom vaak een appartement met eigen kookgelegenheid. Naast onze ‘altijd goed pasta met courgette en vis uit blik‘ stond er ook regelmatig cevapi op het menu. In plaats van met platbrood serveerde ik deze bekende gegrilde worstjes uit de Balkan dan met djuvec rijst.
De kans is groot dat je daar nog nooit van gehoord hebt. Djuvecrijst is het best te vergelijken met bijvoorbeeld pilaf of paella. Een rijstgerecht dat gaart in het vocht samen met in dit geval groenten. Perfect als vegetarisch hoofdgerecht op zichzelf maar ook zeker bij gegrild vlees van de BBQ.
Recept voor Djuvec rijst
De rijst wordt gegaard in het vocht van tomaten (in dit geval uit blik omdat die altijd goed verkrijgbaar zijn) en water met vegeta of bouillon. Vegeta is een soort gedroogd bouillonpoeder van verschillende kruiden. Maak je niet druk als je dit niet gevonden krijgt. Met een bouillonblokje opgelost in water smaakt het net zo lekker.
De meeste recepten voor djuvec rijst bevatten erwtjes. Manlief is niet zo’n erwtjesfan dus ik vervang ze vaak door stukjes gebakken courgette. Die bak ik dan los en voeg ze op het laatst aan de rijst toe.
Op zoek naar meer bijgerechten met groenten voor bij gegrild vlees, vis of kip van de BBQ? Maak dan ook eens deze salade met gegrilde groenten of deze broccolisalade met courgette en tahin.
Afdrukken
Djuvec rijst uit de Balkan
- Genoeg voor: 2 1x
Omschrijving
Vegetarisch hoofdgerecht voor 2 personen. Lekker met cevapi of ander vlees van de BBQ.
Ingrediënten
- 1/2 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 wortel, geschild en fijngesneden
- 1 rode paprika, fijngesneden
- 150 gram (witte/Basmati) rijst
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 50 gram ajvar
- 250 ml bouillon (of water + 1 eetlepel vegeta)
- 1 blikje gepelde tomaten of tomatenstukjes
- erwtjes of gebakken courgette
Bereidingswijze
1. Bak de groenten (muv de erwtjes of courgette) in een pan met dikke bodem even aan in een flinke eetlepel (olijf)olie.
2. Voeg de rijst bij de groenten en bak kort mee. Voeg ook de paprikapoeder en ajvar toe. Kook het geheel daarna afgedekt in ongeveer 10 minuten gaar in de bouillon en de gepelde tomaten
3. Voeg vlak voor het serveren de erwtjes of gebakken courgette toe en warm nog even door.

Geef als eerste een reactie