De Wijn-Spijs Bijbel: Kookboek waardoor je zin krijgt om te koken (en een paar flessen wijn open te trekken)

De wijn-spijs bijbel van Victoria Moore

Deze pelgrim heeft een bijbel

Ik heb tegenwoordig een bijbel in huis! Nee mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela heeft me niet ineens gelovig gemaakt 😉 Het is de Wijn-Spijs Bijbel van Victoria Moore. Alhoewel de hemelse combinaties die ik proefde in Noord-Spanje, Txakoli bij Baskische pinchos en Albarino bij alles wat uit de zee komt in Galicië, er wel in genoemd worden.

Dit zeer complete naslagwerk is geschreven door Victoria Moore, een Engelse wijnjournalist en columnist die al ruim 20 jaar over wijn schrijft. Ze doet dat op een voortreffelijke en ontzettend toegankelijke manier. Zo moest ik ontzettend lachen om de nuchtere benadering van Victoria; met name om de zinWijn in een fles is, op de keper beschouwd, gefermenteerd sap van een of meer druivensoorten’.
En zo is het. Daar kun je ontzettend lange en poëtische beschrijvingen over geven, ‘wijnpraat’ zoals vinologen graag doen. Maar echt beschrijven wat er in zit blijft gewoon ontzettend lastig.

Het fijne aan de Wijn-Spijs bijbel is dan ook dat ‘het niet bedoeld is om een specifieke wijn van een specifiek wijnjaar aan te bevelen, die op een bepaald moment in zijn levensloop geopend dient te worden bij een uiterst specifiek en zorgvuldig samengesteld gerecht.’ Het is juist bedoeld om vuistregels en suggesties te bieden. En daar had ik eerlijk gezegd best behoefte aan.

Ik heb een behoorlijke goede neus voor wijn-spijs combinaties, eigenlijk voornamelijk op gevoel. Maar voor bepaalde specifieke gerechten of ingrediënten vind ik het soms best lastig. En Google brengt me vaak alleen maar verder in verwarring; zowat elke wijnwebsite of wijnblog heeft een andere suggestie. Suggesties die vaak veel te specifiek zijn; voor een bepaalde druif, van een bepaald wijnhuis uit een bepaald jaar. Kom daar maar eens mee aan bij je plaatselijke Gall & Gall…

Gemarkeerde tekst uit Wijn-Spijs bijbel

Van Spijs naar Wijn & van Wijn naar Spijs

Gelukkig is er nu dus de Wijn-Spijs bijbel. Een naam die bepaalde verwachtingen wekt en deze ook waar maakt.
De indeling van het boek had wat mij betreft niet beter kunnen zijn. In het eerste gedeelte kun je zoeken op bijna elk denkbaar ingrediënt of gerecht. In het tweede gedeelte juist andersom;  bij elk denkbare druif kun je spijs suggesties vinden. Alles is heerlijk overzichtelijk op alfabetische volgorde terug te vinden in deze culinaire gids. Compleet van A tot Z. Ik testte er meteen een paar.

Zo was ik jaren op zoek naar DE bijpassende wijn bij mijn geliefde Vacherin Mont d’or kaasfondue. Alhoewel Champagne een prima begeleider is kan ik niet wachten om Victoria’s suggestie, een Savagnin uit de Jura, te proeven. Gevonden bij de K van Kaas 🙂 Helaas was die Savagnin ook nogal lastig te vinden bij de slijter.
Maar het geboden alternatief voor bij gerechten met veel gesmolten kaas, een friszure Gavi, beviel ons ook erg goed. Daar waar ik er eerder nog wel eens een vettige Chardonnay bij dronk, Champagne zit nu eenmaal niet altijd in het budget, was ik verrast over de suggesties voor juist een frisse wijn. Voor herhaling vatbaar.

Ook bij de P van Pulled Pork staat een verrassende combinatie; een Griekse Xinomavro. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord maar gelukkig stond er ook de optie voor een Chileense Pinot Noir bij. Die is net wat makkelijker verkrijgbaar. Deze combinatie hebben we afgelopen weekend meteen uitgetest na het klaarmaken van de 2,5 kilo Boston Butt die ik nog in de vriezer had liggen. De mannen hielden het trouwens bij suggestie nummer 3; ‘een flesje simpel Amerikaans bier smaakt ook top’.

Je kunt het zo gek niet bedenken of Victoria heeft er een wijn-spijs combinatie voor gevonden: Poolse pierogi met een chenin blanc, Paella met kip, artisjokken en oloroso met een witte rioja en een goedkoop supermarktwijntje bij vissticks met tomatenketchup.

Andersom werkt het hetzelfde; de C van Chablis bij gougères (met recept), de P van Pinot blanc bij Vietnames loempia’s en de S van Sherry met wel een tiental tips.

Wijn spijs bijbel wijnsoorten in kleur

 

Wijnmakers en hun favoriete combinaties

De input voor de vele mooie smaakcombinaties in de Wijn-Spijs bijbel zijn niet allemaal van Victoria’s hand. Zij heeft de hulp ingeroepen van vele wijnmakers en hen naar hun favoriete gerechten gevraagd bij de wijnen die ze maken. Al deze tips zijn verzameld in de Wijn-Spijs bijbel die hierdoor nog waardevoller wordt. Voor mij in ieder geval wel. Want wie weet er nu beter wat er bij zijn wijnen past dan de wijnboer zelf.

Wijnen en smaken van de Lage Landen

Het hoofdstuk dat meteen mijn aandacht trok is dat over wijnen en smaken van de Lage Landen. Dit hoofdstuk is speciaal voor de Nederlandse uitgave van de Wijn-Spijs Bijbel door sommelier Niek Beute geschreven. Zijn belangrijkste advies; ‘Het moment is leidend’.  Net als de rest van de Wijn-Spijs bijbel is ook dit hoofdstuk opgezet in de volgorde ‘Van spijs naar wijn’ gevolgd door ‘Van wijn naar spijs’.

Alhoewel de combinaties bij de lokale producten niet worden gecombineerd met lokale wijnen zijn ze toch erg leerzaam. Zo was ik blij om te lezen dat ook Niek’s keuze bij een gerecht met appelstroop die is voor een warme rode wijn met intensiteit. Hij adviseert er weliswaar een Italiaanse aglianico del Vulture bij maar ik weet zeker dat hij de Nederlandse wijnen die ik schonk bij gehaktballetjes in een saus met appelstroop ook goed zou keuren.

Ook bij andere typisch Nederlandse gerechten en producten doet hij aanbevelingen waar prima een Nederlands of Belgisch alternatief voor gevonden kan worden.  In de Lage Landen wordt ook Chardonnay verbouwt voor bij de erwtensoep, zijn er genoeg rode fruitige wijnen met een boersig ondertoontje voor bij de ossenworst en pinot gris voor bij de zuurkoolstamppot.

Bij de ‘Van wijn naar spijs’ suggesties was ik vooral gecharmeerd van Niek’s tips voor Auxerrois bij asperges, Johanniter bij een frisse salade en Regent bij een herfstige stoofschotel of varkenswang. Dat zijn fijne suggesties waar ik zeker wat mee kan voor de Wijn-Spijs rubriek die ik verzorg voor het magazine van de Brabantse Wijnbouwers.

Zijkant wijnrode bladzijden Wijn-Spijs bijbel
Helemaal in stijl; wijnrode bladzijden in de Wijn-Spijs bijbel

Conclusie

De Wijn-Spijs Bijbel krijgt een mooi plekje op de plank met kookboeken in mijn keuken. Hij is behoorlijk compleet en ook nog eens in stijl uitgevoerd; niet alleen in het formaat van een dikke bijbel maar zelfs de randjes van de bladzijden zijn gedrukt in een rode wijnkleur. En voor degene die minder bekend zijn met bepaalde druivenrassen zijn de namen in het boek in kleur weergegeven. Erg overzichtelijk.

De toevoeging van het extra hoofdstuk aan de Nederlandse uitgave is een fijn extraatje van de uitgever. Als je een wijnliefhebber bent die graag een bijpassend gerecht bij de wijn serveert is dit je boek. En als je een foodie bent die geen flater wil slaan bij een etentje met een niet matchende wijn dan is dit ook je boek/bijbel.
Ik ben beide, wijnliefhebber én foodie, en dit boek gaat niet alleen op de kookboekenplank staan maar vooral vaak geraadpleegd worden 😉

Nog een leuk extraatje; de uitgever heeft een speciaal Instagram account geopend waarop regelmatig suggesties worden gedeeld.

De Wijn-Spijs Bijbel is een uitgave van Atlas Contact en verkrijgbaar bij boekwinkels en Bol.com voor € 34,99. Er is ook een E-book uitgave voor slechts € 14,99.

Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij. Deze recensie is geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme.  Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier.

Cover van de Wijn-spijs bijbel van Victoria Moore

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.