De favoriete kookboeken van… Tiff’s Kitchen

Wat de favoriete kookboeken van Tiffany extra bijzonder maakt is niet dat 85% tweedehands is, noch het feit dat ze ze elke maand(!) opnieuw indeelt. Wat ik heel bijzonder vindt aan Tiffany – die ik op Instagram volg als Tiffskitchenx – is het feit dat ze toch zo kan genieten van mooie kookboeken en recepten ondanks het feit dat ze al jaren vecht tegen haar eetstoornis. Daaruit blijkt maar weer dat ik daar helemaal geen verstand van heb. Tiffany is echter behoorlijk open over haar struggles en er staat nu ook een mooi filmpje daarover op haar blog.

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten? 

Dat is een hele lastige, maar als ik echt een top 3 moet kiezen van de kookboeken die ik nu heb staat op Puurst van Jonnie en Therese de Boer. Dit boek heb ik een hele tijd geleden gekregen van een volger op Instagram. Het boek is zelfs gesigneerd door Jonnie de Boer. Dit is een heel bijzonder kookboek met niet alleen maar recepten, maar ook heel veel informatie over verschillende smaken en producten. En dan vooral hele pure luxe producten die je niet vindt in de “gewone” supermarkt. Achterin staan verschillende prachtige recepten en ook basisrecepten voor bouillons, creme en schuim, dressings, purees, jus & laks, sausen en patisserie. Dit is echt een kookboek waar ik gewoon uren mee op de bank kan zitten, alles doorbladeren en lezen. De foto’s erin zijn ook zo mooi gemaakt dat je gewoon trek krijg tijdens het bladeren.

Kook met Jamie. Ik ben al jaren lang groot fan van Jamie en toen ik dit kookboek vond in de kringloopwinkel deed ik spontaan een vreugde dansje. Het kookboek staat vol met heerlijke recepten die je thuis ook makkelijk kan maken. Ook staan er tussendoor handige basisrecepten in, handige tips & tricks en informatieve weetjes.

Sensationele salades van Peter Gordon. Mij kan je altijd heel blij maken met een heerlijke salade en dit kookboek staat er helemaal vol mee. Geen standaard salades, maar echt luxe salades met verse producten. Ook niet alleen zomerse salades, maar salades voor ieder seizoen.

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken? 

  1. In het boek Puurst staan heel veel recepten met luxe ingredienten, maar er staan ook heel veel basisrecepten in waarvan ik er een aantal heb gemaakt tijdens mijn koksopleiding. Als ik 1 recept zou moeten kiezen is het toch wel de kalfstartaar. Ik ben echt dol op tartaar, van ossenhaas, kalf, tonijn, zalm en ga zo maar door en deze kalfstartaar is ook zo lekker. Met maar een paar ingrediënten heb je een heerlijk luxe voorgerecht op tafel staan. 
  2. Uit het kookboek Kook met Jamie staat een recept voor Zalige zoetzure pompoen. Zelf zou ik nooit op deze combinatie zijn gekomen, maar het is echt het proberen woord. Zelf serveer ik het graag in een herfstsalade met een heerlijk stukje dorade.
  3. In het boek Sensationele Salades staan echt tig recepten die iedereen eens moet maken. Nu ik tijdens het beantwoorden van deze vragen er weer doorheen blader zie ik weer zoveel salades die ik snel eens moet maken. De salade waar nu mijn oog gelijk op viel is een warme salade met rundvleesreepjes, schorseneren, cantharellen en edamamebonen. Sowieso ben ik een groot fan van alle soorten paddenstoelen en champignons en in combinatie met een heerlijk stukje rundvlees is het een perfecte najaarssalade.

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken? 

Als ik goed heb geteld heb ik nu 133 kookboeken in mijn verzameling. Nou moet ik wel zeggen dat ik een paar weken geleden een grote stapel heb weggebracht naar de kringloop. Zo’n drie jaar geleden begon ik echt met het verzamelen van verschillende kookboeken en dat liep zo uit de hand dat twee jaar terug mijn vader een extra kast heeft gebouwd voor mijn kookboeken. Deze kast is nu alweer te klein geworden…

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

Dat verschilt heel erg. Ik heb een zwak hart voor de kookboeken van Jamie Oliver, maar ook voor kookboeken van andere topchefs. Ik heb een aantal informatieve kookboeken in mijn collectie waar ik veel van het geleerd. Veel over verschillende producten maar ook verschillende technieken. Dit vind ik ook heel interessant. 

Eigenlijk heb ik kookboeken over allerlei verschillende onderwerpen, omdat ik alles interessant vind. Verschillende culturen, landen, vegan, vegetarisch, vis, vlees, gevogelte, wild, desserts, makkelijke recepten, restaurant recepten.. Ook vind ik het interessant om te leren over nieuwe dieeten zoals paleo, glutenvrij, suikervrij, lactosevrij.

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Het boek Puurst is voor mij een heel bijzonder exemplaar met de handtekening van Jonnie de Boer. Ook heb ik het kookboek De geur van Witte Rijst, deze is uitgegeven en gemaakt Go-Tan. Ik heb zelf een half jaar stage gelopen bij Go-Tan als vormgever en dat was in de tijd dat ze het boek aan het afronden waren. Ik heb een deel van het proces mee mogen maken en gezien hoeveel tijd en werk er in zon kookboek gaat zitten en dat vind ik heel bijzonder.

En dan ook nog een kookboek waar ik erg blij mee ben is De Fijne Keuken. Dit is al een oud kookboek met maar weinig foto’s, maar er staan wel verassende recepten in die je tegenwoordig niet snel meer ziet.

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Nee, dat vind ik echt zonde. Ik gebruik wel altijd van notitieblaadje die ik in mijn kookboeken plak zodat ik snel een recept kan terugvinden.

7. E-book of fysiek kookboek? 

Sowieso fysiek. Ik heb het helemaal niet met e-books. Ik wil juist lekker door een boek kunnen bladeren.

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft? 

Oe dat is lastig. De meeste kookboeken komen van de Kringloopwinkel, omdat het kopen van nieuwe kookboeken voor mij helaas te duur is. Ik denk dat mijn laatste vondst in de Kringloop de Bakbijbel van Rutger Bakt was. Hier ben ik ook heel erg blij mee.

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje? 

Ik wil nog super veel kookboeken.

Sowieso natuurlijk Het Bourgondische Bitterballenboek. De kookboeken van Yotam Ottolenghi. De nieuwere kookboeken van Jamie Oliver. Maar ook de andere kookbijbels, Nora French, Charlie’s Kitchen, Leuke recepten, De complete Antiliaanse keuken, Donna Hay en ga zo maar door. Eens in de zoveel tijd kom ik bij de kringloop en dan hoop ik weer een mooi of meerdere mooie parels te scoren.

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Een leuk weetje is dat ik elke maand mijn kookboekenkast opnieuw indeel. De ene maand op naam, de andere maand op soort kookboek zoals vis bij vis, vlees bij vlees, desserts bij desserts. Hier kan ik dan ook echt een hele dag mee bezig zijn.

Nog een leuk weetje wat ik hierboven ook al noemde is dat ongeveer 85% van al mijn kookboeken tweedehands is en van de kringloopwinkel komt. Als ik weer eens een pareltje in de kringloop scoor kan ik echt intens gelukkig worden.

Nog eentje dan. Ik kook zelden precies een recept na uit een kookboek, ik pas het altijd wel iets aan naar mijn eigen wens. Dat is denk ik ook het eigenwijze koks gedeelte in mij.

4 Comments

  1. Wat leuk om te lezen en elke maand de boekenkast opnieuw indelen, wat een werk!! Zelf deel ik ze in op grootte 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.