De favoriete kookboeken van… Simone’s Kitchen

‘Heb je die kookboeken van Simone’s Kitchen al gezien in haar stories? Misschien moet je haar voor je kookboekenrubriek vragen!’ Aldus Mandy die mij naar die jaloersmakende Instagramstories met mega uitpuilende boekenkasten bomvol kookboeken verwees. Gelukkig wilde Simone wel meewerken aan ‘ De favoriete kookboeken van…’

Voor wie haar nog niet kent; deze foodfotograaf en duizendpoot is al ontzettend lang actief als blogger en de oprichtster van de Foodfotografieschool. Ik was dan ook erg benieuwd wat de persoonlijke favorieten zijn van iemand die dagelijks met de fotografie van kookboeken bezig is. Baseert zij haar keuze op mooie foodfoto’s of toch op iets anders? Je leest het allemaal hieronder.

Wat ook nog leuk is om te vermelden is dat Simone’s eigen boek, Heerlijke Chaos, nu voor maar € 15,- incl verzendkosten via haar webshop verkrijgbaar is. Ik ga hem zelf ook nog bestellen want van kookboeken met mooie foodfotografie kun je er tenslotte nooit genoeg hebben 😉

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?

Donna Hay – Modern Baking

Simplicious van Sarah Wilson (Engelstalig)

De hele reeks Delicious kookboeken

En ja wat maakt het mijn favorieten… Bij Donna altijd de fotografie die ik echt prachtig vind en de heerlijke recepten natuurlijk. Simplicious vind ik een heel verrassend boek. De recepten zijn leuk maar het concept van het boek is ook heel vernieuwend. Sarah gaat uit van het principe dat niks weggegooid moet worden. No waste to the max dus. De vormgeving is ook super leuk van dit boek. Bij de Delicious boeken vind ik alle recepten en de fotografie altijd prachtig en heerlijk om doorheen te bladeren

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?

De chocolade tulbandjes uit Modern Baking!

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?

O hemel… hoeveel het er zijn zou ik echt serieus niet weten. Het zijn er honderden. Als ik een inschatting moet maken: iets van 400? En ze staan overal. Er ligt altijd standaard een stapel naast mijn bed – de nieuwste meestal – en in mijn kantoortje staan er 200 of zoiets, in de studio heb ik alle kookboeken die ik zelf gefotografeerd heb (ook al iets van 60) en beneden in de woonkamer staan er ook nog de nodige. Dusss….

Dussss…. ik gok dat het er veel meer dan 400 zijn!

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

Dat kan eigenlijk van alles zijn. Ik koop boeken vaak omdat ik meer wil weten over een bepaald onderwerp, of ik ben fan van de auteur of het is een bekende. Boeken met hele mooie fotografie kan ik ook al niet weerstaan. Een kookboek zonder foto’s vind ik dan weer gek dus dat koop ik echt alleen als ik denk dat ik wat met de recepten kan.

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Ik heb twee gesigneerde boeken van Donna Hay (heb haar twee maal mogen ontmoeten ook) en een gesigneerd boek van Donal Skehan, die echt zo ontzettend leuk is ook. Ik heb natuurlijk mijn eigen kookboek (Heerlijke Chaos) waar ik best trots op ben. Ik vind oude kookboeken ook geweldig dus daar heb ik er inmiddels ook een aardig stapeltje van. Meestal ga ik voor de kookboeken waar wel al kleurenfoto’s in staan. Gewoon omdat ik me elke keer weer kan verbazen hoeveel daar aan is veranderd. En omdat ik met een vriendin vaak de recepten na ga maken uit zo’n oud boek. We geven daar dan vervolgens een nieuwe twist aan en een nieuwe (moderne) foto natuurlijk. Dat is super leuk om te doen.

Op reis neem ik standaard bijna altijd een kookboek mee met traditionele gerechten uit het land. Ik doe daar niet altijd wat mee maar vind het wel leuk voor de heb.

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Jazeker. Als ik een gerecht gemaakt heb dan krijgt het een cijfer J en er komt een aantekening bij te staan wat ik allemaal veranderd heb want een recept 1 op 1 nakoken doe ik echt heel zelden nog maar. Bij bakrecepten dan nog het meest omdat dat wat nauwer luistert.

7. E-book of fysiek kookboek?

Fysiek natuurlijk. Niks leuker dan door een boek bladeren!

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?

Eh… ik moest even naar de slaapkamer lopen om dat te checken maar dat is Go Keto van Julie van den Kerckhove.

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?

Niet specifiek een bepaald boek. Ik laat me altijd leiden door wat ik zie en wat ik tegenkom. Geen verlanglijstje dus

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Behalve dat het een altijd groeiende collectie is en het echt een verslaving is geloof ik… nee… J

4 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.