De favoriete kookboeken van… Mirjam

De favoriete kookboeken van Mirjam

Vandaag in ‘De favoriete kookboeken van…’ Mirjam! Wie is Mirjam? Nou eerlijk gezegd weet ik dat niet zo goed. Ha ha. Ik ken haar alleen via Instagram onder de naam ‘HalloSeptember’ 😀 Het is zelfs zo dat ik dacht (geen idee waarom) dat ze een collega was van foodievriendin Mandy van Mandyandmore.nl maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Die kennen elkaar ook alleen via Instgram. Maar dat Mirjam dezelfde passie heeft voor koken en kookboeken weet ik wel. En nu ik haar antwoorden op mijn vragen heb gelezen weet ik ook dat we dezelfde smaak hebben qua kookboeken. Lees dus snel verder wat haar favorieten zijn.

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?

Lastige vraag, ben bang dat ik over een half jaar andere boeken zal noemen… Vaak kook ik een tijdje heel veel uit een (of meerdere) boek(en), koop of krijg dan een nieuwe en dan wordt dat boek opeens favoriet for the time being 😉 Momenteel zijn mijn favorieten:

Zondag van The Holy Kauw Company
Zondag is geschreven door Arno en Mireille van Elst, van The Holy Kauw Company. Ik volg ze al een hele tijd op Instagram en vind hun manier van werken erg inspirerend. In Zondag vind je veel recepten die perfect ‘zondagseten’ zijn maar ook zeker op andere dagen van de week smaken. De gerechten zijn toegankelijk, puur en zijn vaak vegetarisch. Het boek is heel mooi vormgegeven (iets waarvoor ik wel gevoelig ben…) en heeft mooie foto’s in zowel kleur als zwart-wit.

TLV van Jigal Krant
TLV is een van de eerste boeken die ik heb die helemaal gewijd is aan de Israëlische keuken. Toen ik het boek kocht en begon te lezen kon ik niet stoppen en las een paar uur achterelkaar. Halverwege heb ik vliegtickets naar Tel Aviv zitten checken… Wat dit boek voor mij een van mijn favorieten maakt is dat ik naast van de recepten net zo geniet van de verhalen die Jigal Krant erbij ‘vertelt’. Ik hou van recepten met een verhaal en vind dat Krant daar bijzonder goed in slaagt. Ik zie nu al uit naar zijn volgende boek!

Simpel van Yotam Ottolenghi.
Simpel is niet het eerste boek van Yotam Ottolenghi dat ik kocht, wel het eerste waaruit ik daadwerkelijk kook. Ik hou van zijn originele creaties en combinaties van smaken. Qua lay-out vind ik het boek misschien wel wat ‘simpel’ – maar goed het werkt allemaal wel. Als ik weer eens in Londen ben wil ik zeker eten in een van zijn restaurants.

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?

Voor heerlijk comfort food zou ik gaan voor de winterse stoof van hertensucade uit Zondag (een gerecht dat overigens prima kan met rundvlees i.p.v. hert). De ‘devilled eggs’ uit TLV zijn een heerlijk hapje bij een borrel en ondanks dat ze wellicht ietwat oubollig ogen zijn ze dat zeker niet! Een tijdje geleden maakte ik voor onze eetclub de Burrata met geroosterde druiven en basilicum uit Simpel als voorgerecht. Verrassend en heel erg lekker (vonden onze vrienden ook).

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?

Mijn verzameling bestaat denk ik uit zo’n honderd kookboeken… daarnaast slingeren er ook stapels kooktijdschriften (ook veel Engelstalige) door ons huis. Een deel van mijn kookboeken staat op de studeerkamer, een deel in de boekenkast in de woonkamer en ook liggen er hier een daar stapeltjes kookboeken…

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

Zoals ik al eerder schreef is de lay-out van een boek belangrijk, op de een of andere manier ben ik daar wel gevoelig voor – mooie foto’s, mooi font etc. Een kookboek zonder foto’s zou ik dan ook niet zo snel kopen.

Soms koop ik een boek omdat ik er bijv. in een tijdschrift over las. Voorbeelden hiervan zijn Time van Gill Meller over wie ik las in de Britse Delicious en Het Franse Kookatelier van Marjorie Taylor en Kendall Smith Franchini waarover ik las in de Nederlands Delicious.

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Er zijn geen boeken in mijn collectie die heel bijzonder zijn omdat ze oud of gesigneerd zijn, helaas ook geen ‘familie erfstukken’… Voor zover ik me kan herinneren is The Naked Chef van Jamie Oliver een van de eerste kookboeken die ik kocht toen ik net uit huis was gegaan. Het begin van een hele verzameling boeken van Jamie Oliver, volgens mij heb ik ze allemaal!

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Soms maak ik aantekeningen in kookboeken, aanpassingen van hoeveelheden, kooktijd of ik noteer wanneer en voor welke gelegenheid ik een gerecht maakte.

7. E-book of fysiek kookboek?

Absoluut een fysiek kookboek! Ik heb ooit een e-reader aangeschaft, een zomer mee gehad op vakantie maar was er al snel achter dat e-books niet aan mij besteed zijn.

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?

Laatst kocht ik twee boeken die geen echte kookboeken zijn maar wel food-related. Ik was erg onder de indruk van Toast, de autobiografie van de Britse chef Nigel Slater. Een mooi, grappig maar hier en daar ook schrijnend (levens)verhaal. Het tweede boek is Consider the Fork, A History of How We Cook and Eat. Hier ben ik nog niet aan begonnen maar ben ik wel erg benieuwd naar!

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?

Laatst las ik in het Britse magazine Good Food een interview met Diana Henry, ben wel benieuwd naar haar boeken. Het laatste boek van Nadia Zerouali en Merijn Tol staat ook nog op mijn lijstje en ik heb gehoord dat Jamie Oliver een boek over de Israëlische keuken gaat maken…

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Hmmm, moeilijke vraag… Mijn kookboekenverzameling is ongeveer net zo eclectisch als mijn jaarlijkse Top 2000 lijstje 😉 Van alles wat, verschillende keukens maar vooral ook veel boeken van chefs, van wie ik dan vaak ‘alles’ heb – denk aan Nigella Lawson, Donna Hay, Jamie Oliver maar ook Yvette van Boven (van wie ik altijd enorm vrolijk word).

3 Comments

  1. Wat een super leuk artikel weer, Ilona! Toch jammer dat ik niet wat meer heb met kookboeken, ik vrees dat ik niet echt geschikt ben voor deze rubriek. Had me overigens reuzegezellig geleken om jou als collega te hebben hoor, Mirjam!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.