De favoriete kookboeken van… Mandyandmore

De favoriete kookboeken van Mandy and More

Of ze met 63 stuks wel genoeg kookboeken had om mee te doen aan deze rubriek? Nou wist ik al wel dat foodiefriend en SwiepSwoepSwap-baas Mandy van Mandyandmore.nl niet zo’n kookboekengek is als ik. Maar het gaat in ‘De favoriete kookboeken van…’ helemaal niet om de kwantiteit maar juist om de kwaliteit. En ik wist wel van Mandy dat ze met enige regelmaat een hele week verschillende recepten uit 1 kookboek kookt. Dat is toch vrij bijzonder want de meeste thuiskoks koken niet meer dan 1 of 2 recepten uit een kookboek. Mandy doet het ook graag overkomen alsof ze niet zo’n goede kok is, maar als je even niet oplet heeft ze zo wat culinaire hoogstandjes op tafel getoverd! Ik was dus best wel benieuwd wat ze zou antwoorden op onderstaande vragen.

Naast #bfff* is Mandy ook mijn grootste fan.
Ik heb haar nog gevraagd of ze haar keuze voor favoriete kookboeken en inspiratie aan wilde passen maar ze zei dat het dan niet meer klopte *bloos bloos* Wat dat betreft kan ik beter zorgen dat er een paar dozen met bitterballenboeken bij Mandy staan want die is een veel betere bitterballenboekverkoopster dan ik 😉

Na het lezen van haar antwoorden had ik in ieder geval meteen trek in pittige viskoekjes met gembermayonaise. En spaghetti met pikante inktvis. Die recepten staan dan weer net in een kookboek dat ik nog niet in mijn verzameling heb… Deze rubriek is dus niet alleen slecht voor de portemonnee van mijn lezers maar ook voor die van mezelf. Of ik nodig mezelf uit om bij Mandy aan te schuiven om haar favoriete gerechten te proeven. Dat lijkt me eigenlijk nog een veel beter plan.

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten? 

Oef, da’s gelijk al een lastige. Kookboeken kunnen bij mij om verschillende redenen favoriet zijn. Vanwege de mooie foto’s en vormgeving, de achtergrondverhalen, een interessant onderwerp of omdat de recepten me erg aanspreken. Ik heb mijn keuze uiteindelijk gebaseerd op hoeveel ik er daadwerkelijk uit gekookt heb.

En dan staat bij mij met stip op nummer 1 Het Bourgondische Bitterballenboek’ (weet ff niet meer wie de auteur is). Uit geen enkel ander kookboek heb ik meer recepten gemaakt en er bijna tweederde gerechten uit geproefd. Los daarvan vind ik het boek prachtig vormgegeven, kloppen de recepten tot op de millimeter en ‘leest het lekker weg’.

Op nummer twee staat (toepasselijk) het tweede boek van de hand van Matt Preston (die we vooral kennen van Australian Masterchef). In ‘Fast, fresh & unbelievable delicious’ (zo heet de Nederlandse versie voor het gemak ook gewoon) staan 204 recepten die je elke dag wilt koken. Dat laatste heeft Matt zelf op de kaft gezet, maar ik sluit me daar wel bij aan. Het boek staat vol redelijk eenvoudige, maar super smaakvolle recepten. Als ik weer eens geen idee heb wat we nu weer moeten eten, is dit een boek waar ik vaak naar teruggrijp. En daarbij schrijft Matt nogal lollig en dat kan ik ook altijd wel waarderen.

Het derde boek op mijn lijstje is er één uit de serie van Delicious. 60x Spicy recepten verzameld door Valli Little. Ook geen culinaire hoogstandjes, maar wel héél smaakvol allemaal. En omdat het een verzameling van pittige gerechten van over heel de wereld betreft, kunnen we gerust meerdere dagen achter elkaar uit dit boek eten. Wat we dan ook regelmatig doen.

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?

Uit ‘Het Bourgondische Bitterballenboek’ kan ik niet anders dan kiezen voor de puttanescabitterballen (door ondergetekende omgedoopt tot hoerenballen). Niet zozeer omdat dit de lekkerste bitterballen zijn (want ik zou echt geen favoriet kunnen kiezen), maar omdat het recept gebaseerd is op de pasta puttanesca die mijn oom als geen ander kon maken. En mèn, wat zou hij trots geweest zijn dat ‘zijn ballen’ een plekje in het kookboek van Ilona hebben gekregen!

Van de ballen van mijn oom, door naar die van Matt. Want van alle gerechten die ik uit zijn boek gekookt heb, kies ik voor de ‘Yim Yams Jammie Jammie knapperige rijstsalade’. Vanwege die lollig naam. En de verrukkelijke rijstballetjes.

En uit het laatste boekje adviseer ik jullie de pittige viskoekjes met gembermayonaise. Super simpel, maar zó lekker. Ooohhhh, en de spaghetti met pikante inktvis is ook een aanrader!

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?

Het zijn er 63. Of eigenlijk 64, want ik heb nog één extra exemplaar van het Bourgondische Bitterballenboek klaarliggen om binnenkort cadeau te geven.

Niet idioot veel, maar stuk voor stuk kookboeken die een plaatsje verdienen in mijn keuken. Waar ze dan ook, op 1 of 2 exemplaren op mijn nachtkastje na, allemaal staan. Of liggen.

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

Zoals ik hierboven al schreef, koop ik kookboeken om verschillende redenen. Vaak weet ik van tevoren al of het er één wordt die vooral mooi gaat staan te staan in mijn keuken of dat ik er ook daadwerkelijk uit ga koken. En eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik dat laatste uiteindelijk toch vrij weinig doe. Dan koop ik in een enthousiaste bui een kookboek uit Korea, Indonesië of Peru met als voornemen die keukens wat meer in de vingers te krijgen om dat vervolgens… precies nooit te doen. Terwijl ik dan al wel voor een fortuin aan kruiden en specerijen heb ingeslagen. Met mijn bakboeken precies hetzelfde. Die liggen stuk voor stuk een beetje interessant (en ongebruikt) te wezen in mijn keukenkast.

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Mijn dierbaarste kookboeken heb ik onlangs van mijn moeder gekregen. Het zijn ‘C.J. Wannée’s kookboek van de Amsterdamse huishoudschool’ (om tegemoet te komen aan de moeilijkheden waarmede zo menige huisvrouw dagelijks te kampen heeft bij het samenstellen van het dagelijks menu) en het ‘Groot Indonesisch kookboek’ van Beb (met een b op het eind ja) Vuyk voor ‘vrouwen die wel van een kookavontuurtje houden’. Mijn moeder kreeg ze in 1973 toen ze met mijn vader trouwde, maar haar niveau van koken is in de loop der jaren beide boeken gelukkig wel ontstegen. Ik heb het idee dat er aan de receptuur nog wel wat gesleuteld had kunnen worden door Beb met twee b’s en Cornelia Johanna Wannée.

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Bij hoge uitzondering. Want alhoewel ik van mening ben dat het hier in principe om gebruiksvoorwerpen gaat, vind ik net zo principieel dat je niet (NIET) in boeken schrijft. Op een incidentele gezellige boodschap van gever aan ontvanger na dan. Het aanbrengen van ezelsoren is overigens ook een doodzonde. Dus ik plak plakkertjes op de bladzijden van recepten die ik vervolgens nooit ga maken.

7. E-book of fysiek kookboek?

Fysiek. Geen toelichting nodig.

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft? 

Da’s ‘New York – recepten uit de Big Apple’ van Marc Grossman. Ik zag ‘m toevallig op Instagram voorbijkomen bij een Brabantse kennis (met een voorliefde voor worstenbrood, wijn én bitterballen) van me die een belachelijk grote verzameling kookboeken heeft. Ik heb er al doorheen gebladerd en alle gezellige inleidende teksten bij de verschillende recepten gelezen. Met heimwee naar New York genoten van de foto’s ook. Ik zal er waarschijnlijk nooit iets uit koken.

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje? 

Poeh, ik hoor tegenwoordig wekelijks over kookboeken die ik graag wil hebben via de kookboekenpodcast van eerder genoemde ‘kennis’.

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Nope

*best foodie friend forever

3 Comments

  1. Heel leuk om te lezen! Ik hoor Mandy het smakelijk vertellen allemaal. Ben nu erg benieuwd naar dat boek van Matt. Helaas zijn mijn man en kind geen pittig eten liefhebbers dus dat boek van Delicious kan ik overslaan. Erg herkenbaar trouwens van die boeken waar je uiteindelijk niets uitkookt. En New York heb ik ook aangeschaft. Zit bij mij nog in het plastic. Zal nog wel even duren voordat ik daar aan begin.

  2. Ik vind 63 anders toch een behoorlijk aantal! En wat grappig dat Wannees kookboek van de Amsterdamse huishoudschool heb ik ook uit de kast bij mijn moeder geplukt. Ze wilde het wel terug hebben dus het moet wel een juweeltje zijn. En nu heb ik ook zin in viskoekjes met gembersaus.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.