De favoriete kookboeken van… Em’s Real Food

Ik lees niet vaak kookboekrecensies van andere foodbloggers maar wel die van Emma van Em’sRealFood. Zij heeft namelijk bijna dezelfde smaak als ik het gaat om kookboeken! Het was dan ook geen verrassing dat veel van de titels die ze hieronder noemt ook in mijn verzameling te vinden zijn. Zelfs de kookboeken die we op ons verlanglijstje hebben staan zijn hetzelfde. Welke dat zijn lees je hieronder. En wat is dat toch met al die mannen die lachen om onze kookboekenverzamelwoede? 😉

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten? 

Mijn man moest héél hard lachen om deze vraag. Hij zei dat mijn nieuwste kookboeken doorgaans mijn favorieten zijn, en dat klopt eigenlijk wel grotendeels.

Simply Sabrina Ghayour. Mijn nieuwste kookboek, en wat is het weer een feestje. Ik heb alle boeken van Sabrina in de kast staan en ik ben groot fan van haar. Ook dit boek is weer geweldig. En de titel dekt zeker de lading: simpele en heerlijke gerechten. 

Veg! – Hugh Fearnley-Whittingstall. Veg is misschien wel mijn favoriete kookboek. Ik heb hier zó veel van geleerd over koken met groente! Vol met creatieve combinaties en bereidingswijzen. Echt een must-have.Het vervolg, Heel Veel Veg! is helemaal vegan en ook heel tof. (beiden staan ook als favorieten in mijn keuken!)

Provence Ik ben dol op de Zuid-Franse keuken sinds ik in die streek heb gewoond. Dit boek staat boordevol met Provençaalse klassiekers en gerechten die je als bezoeker van de streek niet zo snel voorgeschoteld krijgt, maar de juist thuis gegeten worden.

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken? 

Absoluut de salade met tomaat en pinda’s uit Simply. Ook de kokosrijst met garnalen uit dat boek was bij ons trouwens een enorme hit.

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken? 

Minder dan ik zou willen, haha. Via twee kleine kookboekenkastjes heb ik na stevig onderhandelen thuis een smalle hoge Billy weten te maken, met de bijkomende afspraak dat er niet meer kookboeken in huis mogen dan er in die kast passen. De kast staat namelijk pontificaal in de woonkamer. Naast kookboeken staan er in die kast ook mijn twee jaargangen Gourmand – een Frans kooktijdschrift – en mijn map met uitgeknipte recepten. Dat is een pareltje, want ik ben als puber begonnen met het vullen daarvan. Er zitten zelfs wat zelfbedachte, handgeschreven recepten uit die tijd in!

Mijn collectie binnen de perken houden valt nog niet mee, want ik krijg veel kookboeken van uitgevers om te recenseren. Ik probeer het wel een beetje hanteerbaar te houden, maar ik houd gewoon té veel van kookboeken om het met deze kast af te kunnen. In en naast de kast zijn het er een stuk of zestig.

Dan zitten er ook nog stapels kookboeken in een verhuisdoos in onze opslag, want in januari gaan we verhuizen naar een groter huis met meer ruimte voor alles, dus ook mijn kookboekenverzameling.

Omdat ik veel kookboeken krijg, geef ik ook vrij veel kookboeken weg nadat ik ze heb gerecenseerd. Meestal aan die vrienden van wie ik denk dat ze er het meeste plezier van hebben, maar ik zet ook wel eens gewoon een stapeltje op mijn (persoonlijke) socials met de vraag wie ze wil hebben. Vorig jaar kerst heb ik op die manier een paar klassiekers weggegeven als kerstcadeau aan mijn volgers. Onwijs leuk om te doen! Als ik al mijn kookboeken gehouden zou hebben, zou ik denk ik minstens op het dubbele zitten, dus 120 ofzo.

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

Voor dat verlanglijstje heb ik natuurlijk wel hele duidelijke voorkeuren. Zeker bepaalde onderwerpen en vooral ook mijn favoriete keukens en kookboekauteurs, en onderwerpen waar ik meer over wil weten. Dat vond ik ook zo leuk aan jouw boek: ik had wel eens arancini gemaakt, maar nog nooit bitterballen, laat staan in zo’n enorme variatie!

Als ik van een kookboek veel moois voorbij zie komen op de socials, ben ik altijd extra benieuwd. Verder val ik voor mooi papier, bij elk recept een foto en een opvallende kaft. Precies om die redenen nam ik destijds Veg! mee uit de boekhandel. 

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Nigella Bijt was het eerste kookboek dat ik zelf kocht, als 14-jarige. Ik had haar op tv gezien en ik was geïntrigeerd door haar manier van koken. Voor mij is dit één van mijn meest bijzondere kookboeken, omdat ik er als kind waanzinnig veel uit gekookt heb en dit mijn manier van koken echt heeft gevormd.

Daarnaast heb ik een stapeltje kookboeken uit mijn tijd in Frankrijk, en een heel tof boek over de Luxemburgse keuken dat ik kreeg van mijn collega’s daar toen ik er wegging.

Het meest bijzondere boek is echter niet van mij alleen, maar van mijn man en mij samen. Bij ons huwelijk in 2014 kregen we namelijk een kookboek met de favoriete recepten van onze gasten. Een uniek en dierbaar exemplaar dus! (nou ja zeg, wij dus ook! Al is het bij ons meer een multomap met een verzameling aan recepten op A4’tjes)

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

JA! Al sinds ik als puber mijn eerste kookboek kocht, schrijf ik er aantekeningen bij. Mijn favoriete kookboeken herken je aan de vele stickertjes, vlekken een aantekeningen. Wel altijd met potlood, zodat ik het nog soort van netjes kan aanpassen als ik het op een ander moment weer anders maak.

7. E-book of fysiek kookboek? 

Fysiek!! Al is het maar voor die aantekeningen

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft? 

Iedereen om mij heen weet dat ze mij altijd blij maken met een kookboek. Op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas en mijn verjaardag staan ook altijd meerdere kookboeken. Zelf een kookboek kopen doe ik daarom nog maar zelden.

Dat gezegd hebbend: Home Made Basics is het laatste kookboek dat ik heb gekocht, want dat wilde ik gewoon metéén hebben.

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje? 

Koken, Eten, Leven van Nigella Lawson, An An van mijn stadgenoot Mai Nguyen, en het Brits Bakboek van Regula Ysewijn. Die staan ook allemaal nog op mijn verlanglijstje!

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Al gigantische taalnerd schaam ik me een beetje voor dit feitje: mijn verzameling staat op kleur. De kookboekenkast is nogal een blikvanger in onze woonkamer, en op kleur staat een stuk rustiger. Zeker sinds onze woonkamer gevuld is met kinderspeelgoed, vind ik rustig erg fijn. 

In ons nieuwe huis komt een prachtige wandkast waarvan een groot deel dicht is en staan alleen de mooiste boeken in het zicht, en de rest lekker op alfabet en/of categorie achter een deur! 

3 Comments

  1. Wat een fijne collectie! Heerlijke boeken allemaal! Ik heb Simply nog niet, maar die zet ik nu zeker op mijn lijstje. Eerst nog even verder koken uit Sirocco, ook van Sabrina Ghayour. Dat Provence boek lijkt me ook een pareltje. Alleen heb ik al een flink aantal Franse kookboeken staan, dus eigenlijk mag ik die daarom niet van mezelf koken. Alleen als ik ‘m dan op Marktplaats of ergens anders tweedehands voor een zacht prijsje zie liggen, dan sla ik vast en zeker mijn slag. 🙂

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.