De favoriete kookboeken van… Leonie van CookingVibes

Het invullen van deze vragenlijst door Leonie van CookingVibes had een leuke ontmoeting tot gevolg! Na het lezen van Leonie’s antwoorden was ik namelijk meteen benieuwd naar het boek Share. Ik had het boek al bijna in mijn Bol-winkelmandje gezet toen ze me terug mailde dat ze nog een extra exemplaar had dat ik mocht hebben! Hoe lief 🙂 Ik zou hem eigenlijk gaan ophalen in Leiden, maar de lockdown (ja ik loop een beetje achter met deze leuke rubriek delen…) maakte dat het praktischer was als Leonie naar Tilburg kwam.

Dus zaten we in april aan mijn keukentafel en hoorde ik alles over Leonie’s passie om mensen te verbinden met eten. Nu we een paar maanden verder zijn is dat zelfs nog wat concreter geworden en gaat ze kookevents organiseren om ondernemers te verbinden! Uit alles wat ze uitstraalt blijkt dat ze een passie heeft voor koken en mooie verhalen. Ook uit haar prachtige kookboekenverzameling. Lees zelf maar:

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?

Ik wist dat deze vraag zou komen en heb het echt geprobeerd maar ik kan geen favorieten uitkiezen. Voor mij zijn er favorieten bij bepaalde momenten. Favorieten voor een feestje, een etentje of om even “op reis” te gaan. Het seizoen maakt voor mij ook weer uit. 

Wel zijn er een aantal boeken die ik soms dagenlang op mijn schoot heb gehad voor inspiratie en verhalen. 

Share van Natascha Boudewijn. Zij had een prachtig kookatelier in Voorschoten waar ik regelmatig kookworkshops deed. Alleen en soms samen met iemand. Om te ontspannen en veel van haar te leren. En heerlijk met alle nieuwe gezichten aan tafel te kletsen. Het boek Share geeft een inkijk in het atelier en is opgedeeld in seizoenen. Zij heeft mij ook echt geïnspireerd om kookworkshops te gaan geven. De recepten zijn divers met gebruik van leuke ingrediënten als brandnetel (voor een paté) en bloemen. 

Nothing Fancy van Alison Roman is momenteel een boek wat ik er snel bij pak. Ik hou van haar “stijl”. Haar “maak het jezelf niet al te moeilijk” stijl. Tegelijkertijd knallen de smaken van je bord, ook visueel. 

Israeli Soul van Mike Solomonov. Mijn liefde voor de keuken uit het Midden-Oosten komt uit mijn jeugd. Ik ben namelijk opgegroeid in Saoedi-Arabië. Dit boek (en ook Zahav) is groot en zwaar en staat vol met verhalen over mensen, de ingrediënten en momenten om samen te eten. 

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken? 

Share: de Rabarbercrumble. Makkelijk, fris en een leuk gerecht om kennis te maken met het koken met rabarber.

Nothing Fancy: The DIP. Labneh met lente-ui en chili olie. Super simpel. Smaakt niet alleen goed, je wil dopen totdat je een ons weegt ( en in mijn geval kan ik heeeel lang doorgaan 😉). Het recept nodigt ook uit om te experimenteren. Met de toppings op de labneh maar ook toepassingen voor de Chili Olie. 

Uit Israeli Soul moet je vooral de toppings op je hummus allemaal eens maken. Ik heb ze ook nog niet allemaal gemaakt. Ook de tip om je hummus met rauwe ui te eten is echt top. Eerst even in azijn met water en sumak leggen. 

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken? 

Ongeveer 250. Ze liggen overal en nergens maar ik probeer ze in die grote boekenkast te houden. Ook veel via Kindle. 

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

De boeken moeten een verhaal hebben. Echt iets toevoegen. Simpele zaken als gewichten, eetlepels en wel of geen zout maakt me niet zoveel uit. Maar hoe het recept is ontstaan boeit mij. Ook moeten de recepten uitdagend zijn en gebruik worden gemaakt van niet alledaagse ingredienten of creatief zijn met “gewone” ingredienten. En natuurlijk de foto’s. Maar…bijvoorbeeld die van Israeli Soul zijn niet zo gestyled als andere boeken maar vind ik helemaal passen. 

En bijvoorbeeld zo’n boek als Beiroet ( van Merijn Tol) is een genot omdat het ook een soort reisgids is. 

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Ik heb een gesigneerd boek van Ottolenghi die ik kreeg tijdens een kookworkshop met hem. Ik was zo naief te denken dat het een intieme workshop zou zijn met max 40 man…dat waren er zeker 200! 

Ik ben trots op al mijn boeken omdat ik ze echt allemaal met liefde heb aangeschaft of gekregen. Wel koop ik zoveel mogelijk boeken in de originele taal. Maar dat blijft wel bij Engels, spaans en heel soms italiaans. Die laatsten vooral omdat ik de taal wil leren spreken. En hoe beter dan met koken? 

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Nee geen aantekeningen. Die maak ik in mijn andere verslaving; notitieboekjes. Wel plak ik er post-its in.

7. E-book of fysiek kookboek?

Tot zeker 3 jaar geleden alleen fysiek. Maar omdat ik niet altijd alle boeken in Nederland kan krijgen of ik het veel te duur vind om invoerrechten te betalen, koop ik ze via kindle. Bovendien heb je via kindle best wat leuke aanbiedingen en kun je al een hoop inkijken. 

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?

One. Pot, Pan, Planet van Anna Jones en The Flavor Equation van Nik Sharma. 

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?

Mijn eigen. Het staat nog op mijn lijst om te maken. 

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Ik geniet van alle boeken die er staan. Elke dag weer.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.