De favoriete kookboeken van… Astrid Petit

De favoriete kookboeken van Astrid Petit

Ik volg Astrid Petit van de blog Bonapetit (ja dit is ‘verkeerd’ geschreven maar klopt helemaal met Astrid’s achternaam ;)) al een tijdje online via Instagram maar mocht haar een paar weken terug ook in het echt ontmoeten. Wat begon met een uitnodiging voor een asperge-event werd uiteindelijk een mega foodbloggersevent op de hoeve waar Astrid samen met haar man en kinderen woont. Ik kon toen al een snelle blik op de kookboeken in haar keuken werpen en durfde het zelfs aan om haar een kookboek uit mijn collectie cadeau te doen dat ik dubbel had 😉 Dat Astrid net zo gek is op kookboeken als ikzelf vermoedde ik al en ik vind het dan ook superleuk dat ze mee wilde werken aan deze aflevering van ‘De favoriete kookboeken van…’ Nu moet ik alleen nog even uitzoeken wat een witte boekhandel is en of er dan ook een zwarte boekhandel bestaat 😉 En zo’n exemplaar van ‘Mijn 200 klassiekers’ zien te bemachtigen op een boekenmarkt want die zijn tweedehands inmiddels goud waard.

Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?

Dat vind ik heel moeilijk kiezen, maar ik ga een poging wagen. In willekeurige volgorde:

Ottolenghi – SIMPEL

Jeroen Meus – Mijn 200 klassiekers

Jamie Oliver – Jamie’s Italië” (eigenlijk heel veel boeken van Jamie)

François-Régis Gaudry & zijn vrienden – Bon Appetit

Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?

Tjonge, je maakt het niet makkelijk ;-). Dan kies ik de bloemkool met mosterd en kaas van Ottolenghi, omdat dit een heerlijk doordeweeks bijgerecht is. Verder is de Kip Marbella heerlijk uit dit boek. De Penne al forno uit 200 klassiekers is zalig. En tot slot de Pollo alla Cacciatore uit het boek van Jamie Oliver.

Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?

Ik denk meer dan 100 kookboeken. De meest gelezen staan in de keuken, de rest in een kast in de bijkeuken.

Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

Ik kies als eerste op vormgeving en fotografie, dan ga ik verder kijken of er lekkere en vooral verrassende gerechten in staan. Ik ben al heel snel overgehaald om een kookboek te kopen trouwens.

Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Ik heb niet echt heel bijzondere exemplaren. Wel mijn kookschriften, die ik al 10 jaar bijhoud (die zijn voor mij heel waardevol).

Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Ja, want ik kan me zelden aan het recept houden, dan schrijf ik erbij (meestal met potlood) wat ik anders heb gedaan.

E-book of fysiek kookboek?

Eindelijk een eenvoudige vraag, waar ik heel duidelijk antwoord op kan geven, namelijk fysiek. Ik heb echt niks met een E-book, wat dat betreft ben ik heel ouderwets.

Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?

In de witte boekhandel heb ik vorige week het boek “Panini, wraps en sandwiches – Culinary notebook” gekocht. Zo’n boek had ik nog niet.

En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?

Jeruzalem van Ottolenghi” “Simply Nigella – Nigella Lawson” ( Ik zag toevallig dat deze over een paar weken uitkomt in een nieuwe druk voor € 20,-) De smaakbijbel – Niki Segnit” en ik kan nog wel even doorgaan………..

Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Zoals sommige mensen verslaafd zijn aan schoenen of tassen, heb ik dat met kookboeken. Ik vind het zo ontspannend om deze in te kijken en inspiratie op te doen. Ik wil meestal meteen aan de slag gaan. Ik kan geen kookboeken genoeg hebben! Dit vind ik dus echt super herkenbaar 🙂

Vond je dit een leuk artikel om te lezen? Check dan ook eens de eerdere afleveringen van ‘De favoriete kookboeken van…’

De favoriete kookboeken van Astrid Petit

11 Comments

  1. Ik denk dat ik toch maar weer wat ga kopen….het wordt tijd om mijn Jamie Oliver boeken uit te gaan breiden 🤔

    • Ik ken dit boek van Nigella nog niet maar ben er nu wel nieuwsgierig naar geworden! Ennuh… mag jij deze rubriek nog wel lezen van de hubbie? Die van mij begint steeds vaker te mopperen als ik weer met nieuwe boeken thuiskom 😅

  2. Kookboeken <3
    Ik ben er ook verslaafd aan en blijf maar kopen. Kook zelden een recept precies na, ik gebruik ze meer ter inspiratie. Heerlijk met een stapel op de bank.
    Hoog op mijn verlanglijstje staat nog #welovegroente dus ik doe graag mee met de winactie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.