De favoriete kookboeken van… Annemiek (Levenalsgodinfrankrijk)

Deze kookboekenrubriek heeft even stil gestaan. Tenminste… ik dacht dat hij maar even stil stond maar schijnbaar staat hij al zolang stil dat toen Annemiek van de blog CulinairWestFriesland de vragenlijst invulde nog in WestFriesland woonde en ze tegen de tijd dat hij online komt haar blognaam heeft veranderd naar ‘LevenalsgodinFrankrijk‘ en ze naar Frankrijk is vertrokken! Zoveel kan er veranderen in korte tijd. En ook aan haar kookboekenverzameling is zeker 1 extra kookboek toegevoegd sinds het invullen van de vragenlijst. Annemiek heeft minstens 213 kookboeken om te verhuizen naar Frankrijk. Na het lezen van de antwoorden op onderstaande vragen staan er nu 3 nieuwe kookboeken op mijn verlanglijstje, want ik wil alle drie de recepten maken die door Annemiek worden aanbevolen. Wat jij?

Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?

Raapsteeltje, (h)eerlijk eten in Nederland van Simone Kroon en Sandor Schiferli. Streekproducten uit heel Nederland en mooie verhalen en recepten. Er staat van een ingrediënt de klassieke manier en een moderne manier van bereiding in. Gedeeltelijk staat mijn eigen netwerk erin, leuk om hun passie in dit boek terug te zien. Mijn hart ligt bij de boeren en telers die ons eten maken.

Cocina nueva, de nieuwe Spaanse keuken van Jane Lawson uit 2005. Mijn schoonouders woonden in Spanje. En ik heb de liefde voor koken van mijn schoonmoeder gekregen.

Gastronomixs culinair toolboek. Ik ben kok, en dit is een boek die als gereedschap van je brain kan dienen. Je leert out of the box te denken. Er staan componenten in die je met elkaar kan verbinden. Zo leer je smaakcombinaties en hoe je iets kan presenteren op een bord. Ze hebben ook een site waar je lid van kan worden.

Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?

De aardperen bonbons uit Raapsteeltje, met pure chocolade, citroen en cayennepeper.

Uit Cocina nueva, taartjes van kweepeer en drie soorten kaas.

Uit het boek Culinaire tools is dit de rode kool saus.

Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?

212 stuks, ze staan in een boekenkast in mijn huiskamer. Mijn eigen kookboek of kookboeken waar ik aan meegewerkt heb staan op de vensterbank in mijn keuken.

Kookboeken die nieuw zijn, die ik wil lezen, waar ik inspiratie uit wil halen of waar ik uit wil koken liggen op mijn eettafel.

Wat maakt dat jij een kookboek koopt?

De keuken moet mij aanspreken, bijvoorbeeld de Spaanse, Italiaanse of de keuken uit het Midden-Oosten.

Ik heb boeken zonder fotografie, dat is oké, als de tekst informatief en interessant is, bijvoorbeeld “Het krokettenboek” van Johannes van Dam. Maar als er foto’s in staan, vind ik het wel belangrijk dat ze mooi zijn, je moet trek krijgen om het te eten, en vooral denken dat je dit ook kan maken.

Omdat ik kok ben, en zelf recepten ontwikkel en fotografeer, kijk ik extra kritisch. Om een voorbeeld te noemen zou ik mijn allereerste eigen kookboekje uit 2015 nu niet meer mooi vinden. Toen schreef ik net recepten en fotografeerde ook nog niet echt. Wel leuk om te zien wat we vanaf 2015 hebben bereikt en geleerd.

Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Toen ik met mijn werk in de TBS-wereld stopte in 2007 en een mediterrane winkel begon kreeg ik een kookboek van mijn collega’s. Bij mijn laatste dag en tijdens een vergadering waar ik tapas had gemaakt kreeg ik het boek “Culinaria Espana, Spaanse specialiteiten” Alle gebieden in Spanje worden er culinair in beschreven. Al mijn ex-collega’s hebben er iets ingeschreven.

Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Nee, ik plak er wel post-its in met aantekeningen. Maar eigenlijk gebruik ik kookboeken als inspiratie en maak ik van een recept mijn eigen ding. Alleen voor reviews, kook ik letterlijk wat er in een boek staat. Vind ik wel moeilijk om er geen eigen draai aan te geven.

E-book of fysiek kookboek?

Fysiek, ik lees normale boeken op mijn e reader, maar een kookboek, daar moet ik in kunnen bladeren. Raar, want mijn telefoon en iPad hebben beide brandschade, omdat ze te dicht bij mijn gasfornuis hebben gelegen. Ik gebruik wel mijn eigen site voor recepten en krijg online ook inspiratie voor gerechten of foodfotografie.

Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?

Tijdens een smokersessie in mijn tuin ben ik verwend met drie mooie kookboeken. Het krokettenboek die ik al eerder benoemde. Het boek IJstijd van Kees Raat, omdat ik van alles ijs maak en ice queen heet op Instagram. En de echte laatste, omdat ik deze aan het einde van de dag kreeg, het geweldige boek “Wild” van Ronald Timmermans. Echt een kijkboek, met geweldige natuur en foodfotografie. Het beste scharrelvlees komt van de jager, en daar ben ik het volledig mee eens. Ik krijg regelmatig vlees van jagers, ook al moet ik het nog schoonmaken, het is zalig. Er moeten soms dieren dood om in Nederland het aantal in balans te houden, en weggooien is dan zonde.

En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?

Allereerst mijn eigen kookboek, waar sinds kort druk aangewerkt wordt. Het zou een droom zijn als ik dit met mijn huidige stylist en fotograaf van Texel zou kunnen realiseren. Ik zou nog graag een “echt” grote mensen kookboek willen maken.

En verder, ja, welk kookboek staat er niet op mijn lijstje. Ik zou nog meer kookboeken uit het Midden-Oosten willen kopen.

Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?

Ik heb een ijs kookboek uit 1985, toen had ik al een ijsmachine. Dus ja, niet zo vreemd dat ik van alles ijs maak. Bijvoorbeeld, paardenbloemen, lavendel, magnolia, drop etc etc.

En mijn allereerste kookboek was een zakenrelatie cadeau aan mijn vader uit 1970 “Het grote kookboek” Gekregen van een kuikenbedrijf, ik ben grootgebracht op een boerderij met kippen en kuikens.

5 Comments

  1. Wat een eer om in deze rubriek te mogen staan. Inmiddels denk ik dat het aantal met zo’n 40 stuks is gegroeid. Een familie hit is natuurlijk je bitterballenboek!! Mijn zoons in Wenen en Apeldoorn hebben hem ook en via Zoom organiseren we bitterballen borrels.

    • Ik had niet anders verwacht dan dat je collectie inmiddels flink is uitgebreid 😂. Zijn ze allemaal al richting Frankrijk? En ik vind het echt een supercompliment die internationale online familie bitterballenborrels 😍

  2. Deze rubriek blijft mooi om te lezen. Grappig ook dat eigenl;ijk iedereen ook heel andere favorieten heeft. Veel van die boeken kende ik niet eens. Wat overigens wel weer slecht is voor mij, want dan wil ik die boeken ook…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.