De eerste maand wonen op Curaçao

Mijn eerste maand als expatvrouw op Curaçao zit er al op! De tijd vliegt echt voorbij. Overigens noemt geen enkele local het eiland Curaçao, dat is alleen voor toeristen. Korsou is het. Je spreekt het uit als: Korsauw en niet als Korsoe. Met de klemtoon op ‘sou’. Zelf zal ik in ieder geval op de blog wel Curaçao blijven gebruiken, al was het maar om Google blij te maken 😉

Wat kosten boodschappen op Curacao?

Waar ik zelf vooraf erg tegen op zag was de prijs van boodschappen op Curaçao. Daar had ik al een aantal schrikbarende voorbeelden van gehoord. Zo zou een pak yoghurt hier 20 gulden kosten (een dikke 10 Euro) en ook groenten en fruit niet te betalen. Ik moet zeggen: dat van die yoghurt klopt inderdaad redelijk. Ik zag zojuist een bekertje Griekse yoghurt voor 15 gulden. Vooral zuivelproducten zijn erg duur. Groenten en fruit zijn ook niet goedkoop, maar dat zijn ze in Nederland ook niet. Bijna alles moet hier geïmporteerd worden per boot of vliegtuig dus het is ook logisch dat je daar meer voor betaalt. Aan de ene kant let ik nog wel bewust op de prijs van producten, aan de andere kant laat ik het steeds meer los. Ik heb het de afgelopen 2 weken bijgehouden en waar ik thuis gemiddeld € 150 per week kwijt was aan boodschappen is dat hier tot nu toe gemiddeld € 200 per week.

Dus ja, de boodschappen op Curaçao zijn zeker flink duurder, maar als je niet elke dag yoghurt en pistachenootjes nodig hebt dan valt het nog best mee. In dit bedrag van € 200 per week zitten alle boodschappen die ik bij de plaatselijke supermarkt haal: brood, beleg, avondeten, snacks, koffie, bier en wijn. Maar ook huishoudelijke dingen als wasmiddel, haargel en afvalzakken. Daarbij heb ik niet echt op de prijs gelet en ben ik ook voor het gemak van de dichtstbijzijnde supermarkt gegaan in plaats van naar een wat goedkopere supermarkt. Ik zal binnenkort eens een lijstje maken van bepaalde producten en er op gaan letten of die per winkel veel in prijs verschillen. Om alvast een indruk te geven: voor een kratje pils met 24 flesjes met een inhoud van maar 25 cl ipv 33 cl betaal je zomaar 67 gulden. Dat is omgerekend 35 Euro = € 1,45 per flesje.

Bonnetjes supermarkt Curacao
Supermarktbonnetjes op Curacao

Wonen op Curacao: in de herrie…

Of eigenlijk mag ik wel zeggen teringherrie. Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik absoluut niet tegen geluid kan. Ik herinner me nog de reactie van mede-expats-to-be tijdens de training die we volgden ter voorbereiding op de uitzending op mijn antwoord ‘geluid’. Dat was wat ik had opgeschreven op een grote flip-over als antwoord op de vraag waar ik het meest tegenop zag. Als HSP met een extra gevoeligheid voor geluid had ik mijn huiswerk al gedaan en wist ik dat er op de plek waar we graag willen wonen veel gebouwd wordt. Inclusief de bijbehorende geluidsoverlast

Nu heb ik van de bouwwerkzaamheden op het resort nog niet echt last gehad maar van de verbouwing van het appartement onder ons tijdelijke appartement des te meer. Het leek wel alsof ze bij mij in de woonkamer de vloer er aan het uit drillen waren… Het begon op maandag en elke dag tussen 9.00u en 16.00u werkten de trillingen op mijn zenuwstelsel. Gelukkig wist ik dat we op vrijdagmiddag naar onze andere tijdelijke woonruimte konden verhuizen. De rest van de week heb ik maar wat extra uurtjes op het strand doorgebracht.

Dat is dan wel weer echt het voordeel van op een tropisch eiland wonen. Maar eerlijk gezegd hou ik mijn hart vast voor het appartement wat we voor de komende jaren hebben gehuurd. De beide appartementen naast ons gaan namelijk in de verkoop en ik kan alleen maar hopen dat de nieuwe eigenaren geen grote verbouwplannen hebben. Dat staat nog los van het feit dat we ook geluk moeten hebben met de eventuele huurders. Het gebouw is namelijk niet goed geïsoleerd en zeer gehorig … #ophoopvanzegen

Kaasballetje op strand Blue Bay
Kaasballetje op het strand bij Blue Bay

Vooroordelen over Curaçao die niet kloppen

Ik was er op voorhand en ook na aankomst hier op het eiland al voor gewaarschuwd; ‘Alles kost hier veel tijd dus zorg maar dat je je geduld oefent’. Dat is ook het beeld wat ik had bij emigreren naar Curaçao. Aangezien ik van nature niet bedeeld ben met een portie geduld stel ik me er telkens als ik een afspraak heb of iets moet regelen op in dat het zeker een paar uur of een halve dag kan duren. Dan heb ik het over zaken als een identiteitskaart ophalen bij het gemeentehuis, een bankrekening aanvragen, internet regelen. En wat denk je; ik sta steeds binnen een half uur of nog sneller weer buiten! LOL. De internetprovider wilde zelfs al komen aansluiten terwijl ik nog niet eens de sleutel van het appartement heb. Het schijnt dat Covid daar de reden van is. Eerder kon je nergens een afspraak maken en sinds corona ineens wel. Ook wordt er nu veel meer online geregeld. Een onverwacht positief effect van dat ellendige virus dus. Eentje waar ik erg blij mee ben.

Nieuwe tijdelijke woning; achter de tralies

Omdat we pas 1 juni de sleutel krijgen van onze permanente woning voor de komende jaren verblijven we tot die tijd in vakantiewoningen. De eerste 4 weken in een appartement op BlueBay en nu nog 2,5 week in een villa in Julianadorp. Dat laatste is wel bijzonder om te ervaren. Wij noemen het voor de grap onze privégevangenis. Rondom heel het huis zitten namelijk tralies aan de binnenkant van de woning. Die zitten er natuurlijk niet voor niets. Het is niet zo dat ik me er onveilig voel, maar ik vind het wel een gedoe om steeds weer alles af te sluiten. Gelukkig maakt het feit dat hier een BBQ staat veel goed. Daar hebben we het eerste weekend meteen dankbaar gebruik van gemaakt. Het blijkt er eigenlijk op neer te komen dat voor ons niet ‘home is where the heart is’, maar ‘home is where the BBQ is’. Geef ons een BBQ, kooltjes en een biertje en we voelen ons thuis 🙂

We hebben in de vierde week ook onze eerste stroomuitval meegemaakt. Gelukkig duurde het niet zo lang en tegen de tijd dat het ochtend was deed alles het weer. Dat we daar nog niet op zijn voorbereid blijkt wel uit het feit dat de powerbank ergens in een koffer slingert en niet is opgeladen. En dat het handige lampje dat het ook blijft doen als de stroom uitvalt in de container zit en niet in onze vluchtbagage. Daar moeten we toch wat maatregelen voor gaan treffen. En zorgen dat de koelkast en vriezer niet helemaal vol zitten.

Dat ik het naar mijn zin heb en mijn draai hier redelijk heb gevonden zal inmiddels wel duidelijk zijn. Ik krijg ook veel vragen of manlief het naar zijn zin heeft op zijn nieuwe werkplek. Want dat is natuurlijk überhaupt de reden dat we hier zitten. En dat heeft hij gelukkig! Tuurlijk is het even wennen in een andere cultuur, met nieuwe collega’s en een lokale manier van werken. Maar hij is al goed ingeburgerd en komt elke dag vrolijk thuis. Alleen het werken met de airco op standje bevriezen (er zit maar één stand op) is nog even wennen. Terwijl ik niet meer kledingstukken gebruik dan een korte broek, topje en een strandjurkje gaat hij elke dag in een blouse met lange mouwen en een T-shirt eronder op pad. Verschil moet er zijn 😉 Vijf dagen werken is ook wel even wennen (in Nederland waren het er maar vier) maar de weekenden samen vrij voelen toch echt wel als een mini-vakantie. We gaan ook heel bewust elk weekend samen op pad om ons nieuwe land te ontdekken.

Shete Boka park, Curacao

Het vervolg van mijn Curaçao blogs

Ik heb jullie de afgelopen maand elke week meegenomen in ons emigratieavontuur hier op Curacao. Aan de reacties die ik daarop krijg via de site, maar vooral ook via Instagram blijkt dat veel lezers/volgers het superleuk vinden om op afstand mee te lezen met onze avonturen. Die blijf ik ook zeker delen, maar niet meer elke week. Er valt genoeg te vertellen om het wekelijks te blijven doen, maar ik heb na een maand ook weer zin en energie om te gaan koken en nieuwe recepten uit te werken. Daarnaast gaan er nog wat ‘losse’ blogs over Curaçao (de lekkerste pastechi, de leukste restaurantjes en mooiste bezienswaardigheden) en/of emigreren verschijnen.

Het volgende kijkje achter de schermen zal ik hopelijk ergens halverwege juni typen vanuit mijn werkkamer in ons ‘eigen’ appartement. Met al mijn vertrouwde spulletjes – inclusief bijna 200 kookboeken! – om me heen. Zo niet, dan typ ik het nog steeds vanuit onze nieuwe woonplek maar met links en rechts geleende spullen om te overbruggen totdat de container is vrijgegeven. Duim je met me mee dat ook dit laatste stukje van onze emigratie soepel gaat verlopen?

Instagrammable schommel in zee op Kokomo beach

24 Comments

 1. Leuk te lezen Ilona, je begint al duidelijk wat in te burgeren. En dan is dushi Korsou best een fijne plek. In Portugal afgelopen week nog croquettas gegeten die toch verdacht veel op jouw bitterballen lijken😋 De laatste worstenbroodjes uit de vriezer zijn vandaag opgemaakt. Binnenkort he workshop dus herhalen. De hele familie (incl. de oer Brabantse schoonzoon) is nl fan 🤣😂 Toitoi en geniet!

  • Ha ha mooi! Als je naar het linkerbonnetje op de foto kijkt zul je zien dat ik deze week ook worstenbroodjes ga maken op Curaçao 😄

   • er gaat niks boven een brabants worstenbroodje Ilona.!!! IK wacht nog steeds op jouw bevindingen van het jureren, begrijp je dat; je hebt dat beloofd.

 2. Goed om te lezen dat jullie het zo fijn hebben, op een paar “kleine” dingen na. M.b.t. geluidsoverlast snap ik je volkomen. Ik hoop dat je nieuwe buren niet besluiten te gaan verbouwen.
  Tandjes, die prijzen! Van sommige artikelen dan. Djeeezzz…. wat een geld😅
  maar goed, dat is vast ook (hoop ik) op inkomen gebaseerd.
  Verder wens ik jullie veel plezier.
  En ik blijf jullie met veel plezier volgen.

 3. Ik duim zeker mee maar gaat vast goed komen en duim ook mee dat de nieuwe buren straks niet teveel lawaai gaan maken voor je. Verder klinkt het allemaal weer fantastisch en leuk dat er weer recepten gaan komen ook!

  Liefs Kelly

  • Ik ben mij aan het oriënteren om dit jaar richting curacao te emigreren en ben derhalve ook op zoek naar prijzen van levensmiddelen. Kijk ik naar de foto van de bonnetjes dan zijn de prijzen nagenoeg, of in sommigen gevallen, lager dan die in Nederland. Zeer zeker na eind 2022 waarbij op het eiland de inflatie met 7% is gestegen en in Nederland met 14%. Kijk ik op http://hikersbay.com/prices/netherlands/curacao?lang=nl#num-prices-markets die de prijzen wereldwijd monitoren dan zie ik geen noemenswaardige prijsverschillen met NL.

   • He Willem, wat leuk dat je emigratieplannen hebt voor Curaçao en dat je mijn blog hebt gevonden. De prijsverschillen zijn er zeker wel. Maar niet voor alle producten. Met name van zuivelproducten en alcohol is de prijs hier vele malen hoger. Je betaalt zo 15 tot 20 gulden voor een emmertje yoghurt. Een sixpack Brasa kost 21 gulden.

    • Dank je voor je antwoordt, zuivel is inderdaad duur, vraag is dat bij de lokale AH of over het hele eiland zo. Van bier en sterke drank had ik al gehoord dat die aan de prijs zijn. ik ben ook op zoek naar wat je gaat betalen voor lokale belastingen, zoals afvalstoffenheffing en bijvoorbeeld uitwaterende sluizen etc.

     Willem

     • Dat is op het hele eiland duur. Ik kom zelden bij de AH maar ook bij Centrum en Carrefour is yoghurt duur. Ik heb nog nooit van uitwaterende sluizen gehoord maar afvalstoffenheffing is standaard per adres 35 NAF per maand. Dat valt dus wel mee. Autobelasting heb ik zo even niet bij de hand maar is ook goedkoper dan in Nederland. Je betaalt hier net zoveel voor een kleine auto als voor een grote auto, maar heel raar wel meer voor een jongere auto dan voor een oudere. Ergens tussen de 150 en 200 gulden per jaar.

 4. Tuurlijk duim ik voor jullie! Hoop dat jullie straks rustige buren krijgen, die niet van verbouwen, luidruchtige feestjes en ruzies houden 😉👍🏻

 5. Heerlijk (en jaloersmakend) om op afstand mee te kunnen genieten! Zie het helemaal voor me en hoop het ergens in de komende jaren irl te kunnen zien. Have fun in the sun lieverd(s) 😘

 6. Hartstikke leuk om te lezen hoe het jullie vergaat. Kennelijk zijn jullie beiden al aardig ingeburgerd. Ik wens jullie heel veel (werk)plezier en geniet van alle mooie momenten. Groetjes aan Nils.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.