Achter de schermen: De 1e week van mijn sabbatical

Het zit er op! Ik moest vorige week nog 1,5 dag werken en nu ben ik 10 maanden vrij. Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik de week voor de start van mijn verlof al aan het afbouwen was, maar helaas zit ik zo niet in elkaar. Ik kan gewoon niet iets half doen …
Oftewel, tot ik op dinsdag 27 oktober om 17.00u mijn laptop dichtklapte was ik volle bak aan het werk.
Om 17.05u plopte de fles Champagne open die al een tijdje koud lag. Dat dan weer wel 😉 We vierden de start van onze sabbatical samen – manlief was namelijk al 5 weken vrij – met champagne en een kaasfondue van Vacherin Mont d’Or. Wat mij betreft het ultieme diner voor twee.

Nog steeds een beetje raar

Het voelt nog steeds raar en onwerkelijk om zo lang vrij te zijn en thuis te blijven. In plan A zouden we al ruim een maand eerder zijn vertrokken naar Centraal Azië. Dat plan hebben we aan het begin van de coronacrisus al snel opgegeven. Plan B – naar Hawaï en Nieuw Zeeland – hebben we in juni gemaakt met het idee in ons hoofd dat dat tegen die tijd vast wel zou kunnen. De tickets naar Hawaï waren al geboekt. Nieuwe vertrekdatum: maandag 2 november. Vandaag dus. Maar in plaats van in het vliegtuig naar Hawai zijn we gewoon thuis. In Tilburg. Een klein beetje in baalmodus. Met een spruitjesovenschotel als lunch en een wandelrondje waarbij we zowat weg waaiden. Het weer werkt vandaag ook niet echt mee. We zijn eigenlijk altijd in november op vakantie om tijdens de meest grauwe en deprimerende maand van het jaar nog even snel wat vitamine D op te snuiven.

Officieel hebben we van de vliegmaatschappij nog steeds geen annulering van ontvangen. Wel een berichtje dat we nooit de aansluiting naar San Francisco konden halen omdat TAP air de eerste vlucht met een halve dag had verzet en wij maar een uur overstaptijd hadden.
Aangezien TAP niets annuleerde hebben wij zelf een voucher aangevraagd. En wat denk je: we krijgen een voucher ter waarde van ongeveer 20% van wat wij betaald hebben voor onze vluchten…Reageren op e-mails of telefoontjes doen ze niet bij TAP air. Tipje mijnerzijds: boek niet met TAP air.

En toen?

Maar goed. Toen was het woensdag 28 oktober 2020, hadden we geen wereldreis in het vooruitzicht en hoef ik me pas op 1 september 2021 weer bij mijn werkgever te melden. En toen?
Nou toen zat ik geheel volgens planning om 5.00u aan mijn bitterballenbusiness te werken. Net zoals ik afgelopen jaar deed vóór mijn werkdag begon. In tegenstelling tot wat ik had verwacht liep dit natuurlijk niet geheel volgens planning. Ik kon me niet concentreren en liep als een kip zonder kop rond met een hoop onrust in mijn lijf. Uiteraard wilde ik veel te veel zonder mezelf ook maar 5 minuten rust te gunnen. Pas na een wandeling aan het eind van de middag kwam ik weer een beetje tot mezelf en kon ik er vanaf een afstandje naar kijken.

Op donderdag ging de wekker dus niet om 4.55u maar stond ik een stuk later op (ik was uiteraard wel gewoon vroeg wakker maar ben geheel tegen mijn gewoonte in blijven liggen.) Ik bakte een heerlijke uitsmijter voor mezelf, dronk koffie met een vriendin van de basisschool die ik al veel te lang niet gezien had en bakte koekjes met mijn nichtjes.

Op vrijdag stond er een collega voor de deur met bloemen en een afscheidscadeautje namens mijn directe collega’s en gingen manlief en ik uit eten bij de Librije***. Maar dan thuis 😉
Ik had al verschillende overnachtingen bij hotels met toprestaurants bekeken. Na een jaar niet op vakantie te zijn geweest wilde ik zo graag even weg. Maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om een dikke € 1000,- van ons spaargeld te besteden aan een nachtje weg inclusief diner. Of lunch waarschijnlijk, aangezien er geen alcohol meer mag worden geschonken na 20.00u. In plaats daarvan boekte ik een online kookworkshop bij Jonnie Boer! De ingrediënten voor een 3-gangenmenu inclusief 2 wijnen van Therese werden thuisbezorgd en om 17.00u stonden manlief en ik klaar in de keuken om het te bereiden 🙂 Dat was echt ontzettend leuk om te doen. Heel veel dingen waren al voorbereid trouwens. Maar Jonnie via Zoom in onze keuken die vertelt over verschillende ingrediënten en Therese over de wijn, dat was echt een feestje. Het eten en de wijnen zelf gelukkig ook.

Toch nog even weg?

Nu het thuis zijn echt begonnen is snakken we er toch wel heel erg naar even weg te gaan. We zijn ons dus aan het orienteren op de mogelijkheden die er wel zijn. Stel dat we elke maand toch nog een weekje weg kunnen naar plekken op de wereld waar we niet geweest zijn. Dat is dan toch in ieder geval wat. Onze voorkeur gaat nu uit naar Curacao. Maar het is niet zo dat als je vandaag een mooie aanbieding ziet om over 3 dagen te vertrekken je dat gewoon even kunt boeken. Het is tenslotte geen 2019 meer. Je moet namelijk 3 dagen voor vertrek getest worden op corona.

Pure schijnveiligheid wat mij betreft want tussen het testen en in het vliegtuig stappen kun je al lang weer 10 keer dat virus op hebben gelopen. Maar goed. We hadden dus iets te lang gewacht en toen liepen de prijzen van de pakketreizen weer op. We loeren nu naar data dat ze weer iets lager zijn en hopen van harte dat het reisadvies in de tussentijd niet wordt aangepast. Of dat we boeken en uiteindelijk met nog meer vouchers opgescheept zitten.

De onrust om meters te maken met mijn bedrijf is ook weer wat gezakt. Dagelijks een rondje wandelen of hardlopen helpt daar echt enorm bij. Door mezelf elke dag op 1 ding te focussen maak ik veel sneller stappen dan met 10 dingen half bezig zijn. Vandaag maakte ik dus Het Kleine Bourgondische Bitterballenboekje af waar ik al een tijdje mee bezig was!

Wat we de komende maanden gaan doen? Zelfs Guus van de Kookboekwinkel vroeg me dat. Ik denk dat het antwoord is: vooral lekker koken. Ik heb namelijk nog stapels – letterlijk – kookboeken liggen waar ik heel blij van word. En hopelijk dus nog een weekje weg af en toe. Eerst maar weer de persconferentie afwachten. Omdat we vermoeden dat de bioscopen weleens zouden moeten sluiten gaan we op dinsdagmiddag in ieder geval nog snel een filmpje pakken met z’n tweetjes. Dat kan dus gewoon op een doordeweekse dag als je samen vrij bent 🙂

2 Comments

  1. Het is wat hé. Ik hoop ook dat jullie af en toe lekker een weekje weg kunnen samen ergens naar een mooi land. Jullie verdienen het zo! Maar ook benieuwd wat je allemaal weer gaat bereiken met recepten en de bitterballen!
    Iig geniet heerlijk samen maar dat gaat wel goed komen met jullie!

    • Dankjewel Kelly, dat gaat zeker goed komen. Al zal het soms met af en toe een baaldagje zijn 😁. Ik ben zelf ook heel benieuwd hoe het komende jaar er uit gaat zien en hoe mijn bitterballen en recepten er volgend jaar bij staan 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.