Een dagje wijnbouw cursus bij de Brabantse Wijnbouwers

Die verrekte droom om wijn te willen maken

Tja die droom om wijn te maken kan ik maar niet uit mijn hoofd zetten. Vraag 100 verschillende mensen wat ze zouden doen als ze de hoofdprijs in de Staatsloterij zouden winnen en je krijgt 100 verschillende antwoorden. Waarschijnlijk in de trend van ‘stoppen met werken’ of ‘lekker vaak op vakantie gaan’. Mijn antwoord is echter al een tijdje ‘ik wil wijn maken’.
En daar valt geen droog brood mee te verdienen in Nederland dus die hoofdprijs is wel een voorwaarde.  De meeste professionele Nederlandse wijnboeren hebben er nog een andere inkomstenbron naast. Een wijngaard kost namelijk vooral veel geld. Heel veel geld. En tijd. En geduld. En met alle drie deze vereisten ben ik niet goed uitgerust maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb besloten om mijn droom waar te gaan maken dus die wijngaard gaat er komen. In ieder geval een mini versie van 200m2.

Vorig jaar volgde ik een cursus wijnbouw bij Piet van Rijsingen in Gendt.  Daar leerde ik al een hoop basis vaardigheden maar toen ik een extra cursus voorbij zag komen via de vereniging van de Brabantse Wijnbouwers besloot ik dat een beetje herhaling geen kwaad kon.

De bodem als basis

Nou een echte herhaling was het niet en kwaad kon het zeker niet. Afgelopen zaterdag was de 1e les met als thema ‘De bodem als basis’ die werd verzorgd door Pierre Parren van het bedrijf Soiltech. Termen als ‘wortelmanagement’en ‘bodemstructuur’ kon ik nog wel plaatsen en de functie Wortelmanager zag ik in gedachten al op mijn CV staan.  Maar bij ‘huminozuur’, ‘protozoa’ en ‘kationen’ was het toch echt even goed opletten. Ik besefte deze dag voor de zoveelste keer dat er veel meer komt kijken bij wijn maken dan alleen wat stokjes in de grond planten. VEEL meer.

Een paar van de belangrijkste lessen die ik leerde:

  • Je hebt alleen de kans om de bodem te bewerken bij aanplant (of eigenlijk daarvoor)
  • De bodem niet omploegen maar spitten want anders zet je mensen uit Afrika op de Noordpool (figuurlijk dan)
  • Er is compost en compost
  • Door middel van compost-thee kun je meer protozoa aanbrengen in de grond (en protozoa zijn goed)
  • Regenwormen zijn bemestingsmachines; idealiter zitten er 25 per spadesteek
  • Balans is belangrijk in mineralenmanagement; met name de verhouding tussen calcium en magnesium omdat deze bepaalt of een bodem kan ademen

Belangrijkste les en de eigenwijze wijnboer(in)

Maar misschien nog wel de belangrijkste les; als je volgend jaar een wijngaard aan wilt leggen moet je dit jaar al beginnen met het in orde maken van de bodem! Dat betekent dus dat we OF nu echt vaart moeten gaan maken met het kappen van de enorme treurwilgen die op de plaats van de toekomstige wijngaard staan OF dat we pas in 2019 kunnen aanplanten. Ik ben er nog niet aan uit. Dat hangt ook een beetje af van manlief en hoeveel bloed, zweet en tranen  hij daar dit jaar nog in wil stoppen.

En tenslotte leerde ik nog iets wat ik stiekem al wist maar wat ook deze dag maar weer eens bevestigd werd; een typisch kenmerk van de wijnboer is eigenwijsheid. Geloof me als ik zeg dat elke wijnboer zijn eigen mening heeft over wat het beste is voor je wijngaard. Zoveel wijnboeren zoveel meningen. Een karaktereigenschap die mij gelukkig ook niet vreemd is en waarbij ik de eerste vereiste als wijnboerin-in-spe al in the pocket heb 😉

De tuin nu waar straks de wijngaard moet komen

Er is nog veel werk te verzetten voordat de tuin er hopelijk over een paar jaar zo bij ligt:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.