Dag 5: eindelijk het pelgrimsgevoel, Barcelos – Casa Fernanda (22 km)

Wat een goede nachtrust al niet doet! Ik begon de dag vol goede zin nadat ik besloot dat het niet echt handig was om op zondag één van de weinige bussen terug richting de kustroute te nemen. Ik belde naar Casa Fernanda om alvast een slaapplaats te reserveren en hoorde bij het ontbijt van een Duits echtpaar dat zij hetzelfde hadden gedaan. Fernanda – een vrouw die al 20 jaar elke dag haar huis openstelt voor pelgrims en voor ze kookt – schijnt een echt begrip te zijn op de centrale route van de Camino Portugues.

Het was zoals voorspeld een prachtige dag en op zondag reden er ook bijna geen auto’s op de stukjes weg waar ik langs liep. Kortom: het caminogevoel is terug. Ik heb echt zo ontzettend genoten van het wandelen vandaag. Zelfs de tegenvallende lunch kon daar niets aan veranderen. Maar ik had dan ook al een heerlijke koffie met pastel de nata op en een prima ontbijtje bij het hotel.

Yes, nog steeds in de goede richting

Behalve dat het weer prachtig was was de route de mooiste tot nu toe. Langs kleinere plaatsen, langs kerkjes, en tussen de wijngaarden. Ik heb de hele dag met een grote glimlach op mijn gezicht gewandeld. Inmiddels ben ik dus ook andere pelgrims tegen het lijf gelopen en ze zijn allemaal Duits 😂

Casa Fernanda is niet voor niets een begrip op deze camino. Waar het op de Camino Frances – zeker de eerste 2 weken – heel gebruikelijk is om in de kleinere albergues gezamenlijk te eten zie je dat hier bijna niet. En dat is wel één van de dingen die het lopen van een pelgrimstocht zo bijzonder maken.

Casa Fernanda op de camino Portugues

Fernanda zelf is een ontzettend lieve, gastvrije vrouw en ik snap inmiddels waarom deze slaapplek in alle gidsen en online wordt aanbevolen. Het is maar kleinschalig: 8 bedden (géén stapelbedden) met schone echte matrashoezen. Na een warme douche kwam er wijn op tafel en die werd de rest van de avond steeds weer aangevuld. Fernanda maakte als borrelhapje heerlijke ‘fritters’ (ik weet even niet hoe ik ze anders moet noemen) van bacalhau.

Tegen etenstijd schoven we – de 6 Duitse pelgrims en ik – aan aan de keukentafel en kregen soep, varkensvlees, rijst, bonen, salade, gebakken champignons en gestoofde kool voorgeschoteld. Het allermooiste: alles werd vers gemaakt. En na het eten was er port en schnapps. Kortom: het was een fantastische avond en ook al zijn er maar weinig pelgrims op pad ik vind het erg leuk ze nu tegen te zijn gekomen.

Ik ging tegen 22.00u als eerste naar bed, omdat het wekkertje in mijn hoofd nu eenmaal rond 5.30u afgaat. De rest heb ik niet meer de slaapzaal op horen komen.

Praktische zaken

De blaren op mijn kleine tenen zijn ongeveer even groot als de tenen zelf en ik voel ze helaas bij elke stap

Een pelgrimstocht wandelen als veertiger is toch wat zwaarder dan als dertiger. Een flinke klim gaat niet meer zo soepel… En mijn pezen zijn ook nog steeds niet blij met deze tocht ook al hou ik de kilometers beperkt.

Kosten dag 5 € 32,75 (Koffie en pastel €1,75, lunch € 6, albergue incl. drankjes en diner €25)

7 Comments

  1. Piep
    wat fijn jouw blije gezicht te zien meid,
    hop naar de volgende stappen.. zonde van die tenen.. compeed een oplossing? of zeg ik nu iets heel stom?

    Wandel ze en geniet!!! knuf

  2. Oh wat fijn om te zien dat zon en een goede en gezellige maaltijd je goed doen❤ sterkte met de blaren 😻

  3. Wat super fijn dat je nu echt kon genieten van de wandeling en zo een leuke avond heb gehad met andere pelgrims! Op naar de volgende! Hoop dat je het een beetje kan vol houden met die blaren 🙈 Heel veel succes weer vandaag 😘 Kelly

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.