Couscoussalade met bietjes, feta en amandelen

couscoussalade met bietjes

Couscoussalade met bietjes; bijna te mooi om op te eten! Dat kwam vooral door de lichtroze kleur van de blokjes choggia biet die ik gebruikte en het groen van de pistachenootjes. Uiteraard hebben we hem gewoon opgegeten 😉 Te lekker namelijk om er alleen maar naar te kijken.

Het recept voor couscoussalade met bietjes, fetakaas en amandelen vond ik het kookboek ‘Fresh’ van Annabel Langbein. Deze kookboekenschrijfster uit Nieuw Zeeland kookt graag met seizoensproducten en dat maakt haar kookboeken uitermate geschikt voor mensen met een moestuin. Ook een ideaal recept om op het heetst van de dag voor te bereiden. Als het zo tegen 17.00 eindelijk lekker is om in de tuin te gaan zitten heb ik namelijk helemaal geen zin meer om nog lang in de keuken bezig te zijn. En tegen de tijd dat het vlees op de BBQ bijna klaar is haal ik hem uit de koelkast.

Heb je net als ik een stoomoven? Dan is ook het garen van de bietjes een fluitje van een cent. Alleen even goed wassen en met schil en al zo’n 50 minuten stomen. Afhankelijk van de grootte natuurlijk. Het werkt precies hetzelfde met bieten koken of in de oven poffen in aluminiumfolie.

Wij aten de couscoussalade met Sosaties; Zuid Afrikaanse spiezen met gemarineerd lamsvlees en kippendij van de BBQ. Het recept daarvoor vind je via deze link. Ook de spiezen kun je goed voorbereiden en na 10 minuten op de BBQ zijn ze klaar.

Couscoussalade met bietjes, feta en amandelen

Bijgerecht voor 2 – 3 personen (eenvoudig te verdubbelen)

Ingredienten 

  • 1 grote biet of 2 kleintjes
  • 200 gram couscous
  • 1 citroen
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
  • 1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes gesneden (of vervang door 50 gram in dunne plakjes gesneden rauwe koolrabi)
  • 50 gram feta, verkruimeld
  • 5 gram munt en/of korianderblaadjes, fijngehakt
  • 25 gram geroosterde amandelen, grofgehakt
  • 2 eetlepels pistachenootjes, grofgehakt

Bereidingswijze

1. Stoom, kook of rooster de bietjes gaar. Laat ze afkoelen, verwijder de schil en snijd ze in kleine blokjes. Meng er 2 eetlepels olijfolie door met zout en peper naar smaak.

2. Meng in een kom de couscous met wat geraspte citroenschil, 0,5 theelepel zout en net zoveel kokend water tot de couscous net onder staat. Laat 10 minuten staan en roer dan los met een vork.

3. Meng de bosui, bleekselderij, feta, kruiden en 2 eetlepels citroensap door de couscous.

4. Schep de couscous vlak voor het serveren op een schaal, of laat hem lekker in de kom zitten zoals ik deed,  en strooi er de amandelen, pistachenootjes en bietenblokjes op. Of meng alles door elkaar.

 

couscoussalade met bietjes

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.