
Zo heb je nog nooit van courgette tonnato gehoord en zo zie je het idee voor dit gerecht ineens twee keer kort achter elkaar voorbij komen. Eerst in het boek ‘Zes Seizoenen’ en vervolgens wees Andrea van de blog AnniePannie me op haar recept voor courgetti tonnato in het kader van mijn courgette-10 daagse.
Ik vond het idee om de plakjes kalfsvlees uit het bekende Italiaanse gerecht ‘Vitello Tonnato’ te vervangen door plakjes gegrilde courgette zo leuk dat ik er meteen mee aan de slag ging. Waarbij ik de tonijnsaus maakte zoals ik dat al jaren voor Vitello Tonnato maak. Het is gebaseerd op het recept zoals ik dat ooit leerde tijdens een van de vele kooklessen die ik volgde bij Tako Hoefsloot; voormalig chef bij restaurant De Zwaan* in Etten-Leur, jarenlang chef bij kookstudio Artichaud en nu het culinaire brein achter aardappelrestaurant ‘De Jongens van Zand en Klei’ in Breda.
Wat deze saus anders dan anders maakt is de combinatie van creme fraiche en mayonaise, in plaats van alleen maar mayonaise. Je kunt ook alleen maar creme fraiche gebruiken. Verder zit er een behoorlijke hoeveelheid ansjovis in de tonnato. Een saus die flink op smaak is en inderdaad net zo lekker smaakt op plakjes courgette als op kalfsvlees.
Courgette Tonnato
Voorgerecht voor 4 personen
Ingredienten
- 2 courgettes (normale grootte), gewassen
- 140 gram tonijn uit blik, op olie, uitgelekt
- 1 eetlepel limoensap
- 1 eetlepel creme fraiche
- 2 eetlepels mayonaise
- 5 stuks ansjovis
- kappertjes, geroosterde pijnboompitjes & eventueel cherrytomaatjes ter garnering
Extra nodig: grillpan
Bereidingswijze
1. Snijd aan beide zijden het kontje van de courgettes en schil met een kaasschaaf over de lengte in plakken. Verhit een grillpan, zet op redelijk hoog vuur en grill de courgetteplakjes aan beide zijden tot er een mooi grillstreepje op zit. Ik kwast de courgetteplakjes niet in met olie en grill ze dus rauw even in de pan.
2. Maak de tonnatosaus voor de courgette tonnato ( dit kan ook gerust al een dag van tevoren) door de tonijn, ansjovis, creme fraiche, mayonaise en limoensap met de staafmixer te pureren. Breng op smaak met alleen wat zwarte peper, de ansjovis is al zout genoeg.
3. Verdeel de gegrillde courgette plakjes over 4 borden. Lepel er een paar lepels tonnato saus op en garneer met geroosterde pijnboompitjes, kappertjes en plakjes cherrytomaat.
Heb je dit recept gemaakt? Ik vind het super leuk om te lezen wat je er van vond in een reactie hieronder!
Een ander leuk voorgerechtje of borrelhapje met courgette zijn deze gevulde courgetterolletjes met feta, citroen en pijnboompitten.
Geef als eerste een reactie