De favoriete kookboeken van… Cookies & Carrotsticks

Kookboeken van nicole

In deze nieuwe aflevering staan eindelijk de favoriete kookboeken van Nicole van de blog ‘Cookies & Carrotsticks‘ centraal! Ik volg Nicole al een tijdje via Instagram en ontmoette haar voor het eerst toen ze in 2018 als gast bij mijn allereerste huiskamerrestaurant aanschoof. Het was achteraf gezien ook meteen mijn laatste huiskamerrestaurant besef ik me nu. En tevens het moment dat ik mijn bitterballen voor het eerst aan andere foodies liet proeven. Van Nicole kreeg ik die avond een kaart met de tekst ‘Geloof erin, dat is het begin!’ Die kaart staat nog steeds op mijn bureau als inspiratie 🙂 Nicole is zo’n grote mede-kookboekenverzamelaar en enthousiaste lezer van deze rubriek dat ik er eigenlijk van overtuigd was dat ze zelf deze vragen ook al had ingevuld. Maar dat bleek dus helemaal niet zo te zijn! Oeps. Bij deze alsnog.

Zelf ben ik inmiddels retebenieuwd naar het kookboek ‘Mastering the art of Indian Cooking’ dat ik bij Nicole op de foto zag staan! De auteur – Sanjeev Kapoor – schijnt een Indiase celebrity chef te zijn. Volgens mij is het boek alleen via Amazon in de UK versie verkrijgbaar is (vind ik zelf makkelijker dan kookboeken met Amerikaanse gewichten) en via Bol onder de titel: How to cook Indian. Maar die staat dus alleen op de foto van een deel van haar kookboekencollectie. Wat Nicole’s favorieten zijn lees je hieronder:

1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?


Dat is best een lastige, want dat varieert nogal. Had je me een jaar geleden gevraagd, had het lijstje er wellicht ook heel anders uitgezien.
Laat ik ook eerst zeggen dat ik nooit echt uit kookboeken kook. Waarom heb je er dan zoveel (een vraag die mijn man trouwens al lang niet meer stelt)?
Ik ben dol op kookboeken. Een kookboek is voor mij een inspiratiebron om zelf aan de slag te gaan en foto’s zijn voor mij dan heel belangrijk. Ik kan uren door kookboeken bladeren.
Meestal kijk ik nog door de ingrediëntenlijst en maak er dan zelf wat van.
Maar je leert ook steeds weer nieuwe dingen. Over ingrediënten, andere (eet)culturen, bereidingswijzen. Voor mij het betere leesvoer.

Maar dan mijn 3 favorieten van dit moment…
Met stip op één staat nu toch echt wel Het Bourgondische Bitterballenboek. En nee, dat is echt niet omdat Ilona een lieve foodie-vriendin is. Het is simpelweg een heel bijzonder kookboek en het eerste kookboek waarbij ik ook echt volgens recept kook. Dat doe ik normaal alleen bij bakrecepten. Maar hier klopt alles. En de bitterballen zijn altijd een succes
en worden met grote regelmaat op aanvraag geserveerd. Ik heb er al veel uit gemaakt en er zullen nog een hoop volgen, tot ik ze allemaal een keer heb gemaakt.

Het tweede boek is TLV van Jigal Krant. Een boek dat ik door toedoen van Ilona heb gekocht. Niet alleen door haar eigen recensie maar ze had er ook uit gekookt tijdens haar eerste huiskamerrestaurant waar manlief en ik aan mochten schuiven. Dus dat boek moest en zou op mijn lijstje. En het kwam er dan ook heel snel. Heel eerlijk heb ik tot nu toe maar twee keer uit TLV gekookt, maar ik vind de (vaak hilarische) verhalen en beschrijvingen echt
té leuk. Heerlijk op de bank, kopje koffie of thee erbij en lezen maar.

Over het derde boek twijfelde ik heel erg. Toch ga ik voor een oudje, dat werkelijk niemand bekend zal zijn. Het is een Duits bakboek dat ik meer dan 20 jaar geleden van mijn moeder cadeau kreeg: Das Grosse Buch vom Backen. Met dit boek heb ik echt leren bakken. Ik heb er ook al lang niets meer uit gemaakt, het dient nu vooral als naslagwerk als ik even twijfel
over een bereidingswijze, temperatuur of ingrediënten. Bakken gaat steeds meer op gevoel, zonder een recept ernaast.

2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?

Uit het Bourgondisch Bitterballenboek… denk toch de signature bal, de chorizo-paprika bitterbal. Dat is tot nu toe een allemansvriendje gebleken. Altijd lekker en ik ben nog niemand tegengekomen die zei dat het niks was. In de lente moet je écht de aspergebitterbal maken, topfavoriet van het seizoen hier. De Oosterse oesterzwam vecht trouwens ook aardig om die eerste plaats. Als ik er nu zo over nadenk… de blauwe kaas met serranoham is toch ook wel errug lekker. Conclusie: je moet ze gewoon allemaal maken.

Uit TLV raad ik ten zeerste de spicy feta crème brûlée aan. Nog steeds niet zelf gemaakt, maar bij Ilona dus gegeten. Man man man, wat is dat lekker. Echt een aanrader, als voorgerecht of lekker bij de borrel (als je een keer geen bitterballen wil).

3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?

Ben de tel elke keer kwijt. Het is ook lastig tellen, aangezien ik in de woonkamer op twee plekken kookboeken heb, in een rek in de kelder én ergens nog een paar dozen staan die sinds de laatste verhuizing nog steeds niet zijn uitgepakt (is pas 8,5 jaar geleden hoor). Ik schat dat ik nu rond de 250 zit (zou ook meer kunnen zijn). De laatste twee jaar zijn er nogal
wat boeken bijgekomen (sinds ik de favoriete kookboeken van… lees en nu ook nog eens de kookboekenpodcast luister).

4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?


Liefst eentje met veel foto’s, omdat ik nu eenmaal niet zozeer een recept nakook maar inspiratie zoek en dan helpt een foto enorm. Het kan over een bepaald thema gaan of over een voor mij (nog) onbekende keuken. Zo zijn er best wat Midden-Oosterse boeken bijgekomen, aangezien ik nog heel weinig van die keuken kende (‘beetje’ aangestoken ook door het huiskamerrestaurant bij Ilona). En twee BBQ-boeken: Hete Kolen & Smokey Goodness. Want wat dat betreft is er het afgelopen jaar ook een nieuwe wereld voor mij opengegaan.

5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?

Bij de kringloopwinkel kocht ik een heel oud kookboek, de eerste druk was in 1901, dit was de 56e druk uit 1934. Het boek valt werkelijk uit elkaar maar het is echt een parel. ‘Eenvoudige Recepten’ van Martine Wittop Koning, leerares in koken en voedingsleer. En nee, leerares is geen typefout maar het boek is nog in oud Nederlands geschreven. De recepten zijn ‘berekend voor 4 volwassen personen, ook te vervangen door b.v. man, vrouw, dienstbode en 2 kinderen’. De meeste recepten en rubrieken zullen de meesten echt vreemd in de oren klinken. Foto’s staan er nagenoeg geen in, enkel een paar zwart-wit foto’s van ondefinieerbare gerechten (gelukkig staat er dan bij wat het moet zijn).

Een tweede bijzonder kookboek is The Big Fat Duck Cookbook van Heston Blumenthal. Het is niet alleen een kookboek maar eigenlijk ook een biografie, van Heston en van zijn eerste restaurant The Fat Duck. Heston Blumenthal staat vooral bekend om moleculaire gastronomie. Hij is meer de ‘weird scientist’ i.p.v. een chef. De recepten zijn dan ook niet eenvoudig na te koken en het boek is daarnaast ook véél te groot en véél te zwaar. Maar het is gewoon tof om te hebben. Dit is echt zo’n prachtig boek; daar ben ik stiekem wel een beetje jaloers op!

6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?

Nee, ik leg soms wel papiertjes met aantekeningen tussen de pagina’s. Twijfelde nog of ik in het Bourgondisch Bitterballenboek de gemaakte recepten zal afvinken, maar dat vind ik zonde.

7. E-book of fysiek kookboek?

Fysiek heeft absoluut mijn voorkeur. Leesboeken koop ik alleen nog voor de e-reader, maar kookboeken wil ik in mijn hand hebben, fysiek erdoor kunnen bladeren.

8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?

Dat was bijna Proper Pub Food van Tom Kerridge geweest. Dat had ik namelijk besteld, jawel, naar aanleiding van een aflevering van de kookboekenpodcast. Ben namelijk dol op goed Brits pub food. Helaas kreeg ik een dag later bericht dat het toch niet op voorraad was en ik mijn geld terugkreeg. Nu is het wel weer op voorraad, dus het gaat er binnenkort
komen. De laatste echte aankoop bestond uit twee boeken: Flavour van Ottolenghi en Falastin van Sami Tamimi.

9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?

Zullen we ’t maar niet over mijn lijst(je) hebben?

10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw
kookboekenverzameling?

Ik heb al heel vaak op het punt gestaan om kookboeken weg te doen. Er zijn zoveel boeken waar ik echt niet (meer) in kijk. Ook al stapels gemaakt en klaargezet. Maar uiteindelijk kan ik het dan toch niet over mijn hart verkrijgen en sjouw ze weer naar de kelder. Iemand misschien een tip hoe ik dat aan kan pakken? Zou nodig die collectie eens uit moeten dunnen. Ha ha herkenbaar dit! Ik heb er een aantal, waar ik gewoon niet meer blij van werd, die ik niet meer zou kopen of die ik dubbel had (ja dat kan!) weggedaan maar ik krijg het ook niet over mijn hart om er meer weg te doen. Mijn huidige oplossing: andere (lees)boeken wegdoen en zo ruimte maken in mijn kasten voor kookboeken 🙂

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.