Moestuinkoken: Coleslaw met rode kool en appel

Coleslaw met rode kool en appel

Het prachtige weer afgelopen weekend was een mooi excuus om onze Big Green Egg nog eens aan te steken. En meteen een goede reden om vrienden uit te nodigen en de Boston Butt van 2,5 kilo uit de vriezer te halen. Het was de eerste keer dat we Pulled Pork op de BGE bereidden, eerder gebruikten we daarvoor een grote Weber BBQ.

Zoals verwacht ging het low & slow BBQ’en van Pulled Pork op de BGE veel soepeler. Het was niet nodig om kolen bij te stoken, hij blijft zonder enige moeite de hele dag op temperatuur. Daar verbaas ik me nog steeds over.

Het was tevens ook de eerste keer we het vlees de avond van te voren injecteerden met een mengsel van appelsap & appelcider. We hadden dit onze goede vriend Andy al eens zien doen maar nog nooit zelf geprobeerd. Of het nou door het groene ei kwam, het injecteren van het vlees of een combinatie van beiden; het was de lekkerste Pulled Pork tot nu toe! Echt botermals en zonder al teveel gedoe qua continu temperaturen. Hiervoor gebruikte ik het recept van Wedstrijd Pulled Pork uit het boek ‘Het vuur de baas’ waar ik eerder een recensie over schreef. Het is nog steeds een van mijn favoriete BBQ boeken. Niet alleen voor de recepten maar zeker ook door de vele praktische tips en antwoorden op vragen als ‘Help mijn pulled pork is al klaar en mijn gasten zijn er nog niet, wat nu?’ 😉

Dat laatste was het geval aangezien de Boston Butt er om 8.30u op ging en er om 15.30u al af kon om een uurtje te rusten. Maar dat bleek uiteindelijk wel handig te zijn. Nu hoefden we alleen nog een tijdstip te kiezen om de broodjes Pulled Pork klaar te maken. Dit gaan we vaker doen; niet plannen op een bepaald tijdstip maar gewoon op tijd beginnen zodat het vlees al klaar is.

Traditioneel wordt Pulled Pork geserveerd op een broodje met coleslaw en BBQ saus. Omdat ik nog kilo’s rode kool in de moestuin heb staan besloot ik mijn favoriete recept voor cole slaw om te bouwen naar een herfst variant. Met rode kool dus in plaats van spitskool. Dat zorgde voor een coleslaw met een prachtig paars kleurtje. Omdat er ook kleine kinderen mee aten liet ik de rode peper weg en verving die door stukjes appel. Het aangepaste recept vind je hieronder.

Coleslaw met rode kool en appel

Genoeg voor een flinke schaal, voor 4-6 personen als bijgerecht

Ingrediënten

– 500 gram rode kool, fijn gesneden
– 125 gram wortel, geraspt
– 1/2 ui (60 gram), fijngesnipperd
– 1/2 appel (ik gebruikte Jonagold), ongeschild en in stukjes gesneden
– 30 gram rozijnen, geweekt in water

Dressing:
– 100 gram mayonaise
– 1 eetlepel witte wijnazijn
– 1 theelepel suiker (of honing)
– 1 theelepel Dijon mosterd
– 1/4 theelepel zout

Bereidingswijze

1. Maak de dressing en zet apart.

2. Indien nodig, snipper de kool en rasp de wortel.

3. Meng ui en appelstukjes door de rode kool en  wortel.

4. Giet de dressing over de groenten en meng goed door elkaar.

5. Meng vlak voor het serveren de geweekte rozijnen door de salade.

Coleslaw met rode kool en appel

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.