Chocoladetaart met frambozen

Chocoladetaart met frambozen voordat hij de oven in gaat

Ik ben geen bakker. Koken is meer mijn ding. Er zijn echter een paar taarten en cakes die al wat langere tijd in mijn repertoire zitten en die ik steeds opnieuw maak. Zoals Oma’s monchoutaart op mijn verjaardag en Brownies met rode biet op de verjaardag van manlief. Deze chocoladetaart met frambozen maak ik al jaren als dessert bij etentjes in de winter. Natuurlijk is chocoladetaart het hele jaar door lekker en met frambozen zou je misschien verwachten dat ik hem in de zomer bak. Maar met diepvriesframbozen smaakt deze taart net zo lekker. Het is een behoorlijk machtige taart dus hou daar rekening mee als je hem als nagerecht wilt serveren.

Of serveer gewoon een bescheiden puntje en vries de rest in voor een volgend etentje. Ik gebruik daarvoor van die Ikea diepvrieszakjes. Haal de chocoladetaart met frambozen in dat geval op tijd uit de vriezer om te ontdooien en warm voor het serveren nog even op in de oven. Poedersuiker erover, slagroom erbij en klaar is je goddelijke winterdessert waar iedereen blij van wordt.

Het recept van deze chocoladetaart met frambozen is van Janneke Vreugdenhil en vond ik in haar boek ‘Eten enzo’. Het werd tevens gepubliceerd in het NRC. Overigens is het originele recept afkomstig van Donna Hay. Nou ben ik niet zo’n fan van Donna Hay maar ik ben toch wel erg nieuwsgierig geworden naar haar nieuwe boek ‘Modern Baking’. Helemaal na het voorbij zien komen van de Marshmellowplaatkoek met chocolade en frambozen uit dit boek bij Debbie van de blog Deb’s Bakery. Ik hoop nog steeds dat ze die een keer voor me bakt als ik met haar afspreek. Dan bak ik wel bitterballen 😉

Afdrukken

Chocoladetaart met frambozen

Chocoladetaart met frambozen voordat hij de oven in gaat

Voor 8 – 10 personen

Ingrediënten

  •           250 gram pure chocolade, met minstens 70%  cacao
  •           250 gram roomboter
  •           4 grote eieren
  •           350 gram fijne kristalsuiker
  •           ½ theelepel natuurlijk vanille-aroma (of 1 zakje vanillesuiker)
  •           350 gram bloem, gezeefd
  •           1 theelepel bakpoeder
  •           100 gram amandelen, fijngemalen
  •           200 gram frambozen

Extra nodig: een springvorm van 24 cm, bekleed met bakpapier

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Breek de chocolade en laat die samen met de boter smelten in een pannetje op laag vuur. Laat het mengsel afkoelen tot lauw. Klop intussen de eieren met de suiker, vanille en een klein snufje zout tot een dikke vla.

2. Voeg bloem, bakpoeder en gemalen amandelen toe. Spatel het chocolade-botermengsel erdoor tot je een egaal beslag hebt, maar roer niet meer dan nodig. Schep er tweederde van de frambozen door. Schenk het beslag in de taartvorm en strooi de rest van de frambozen erover.

3. Bak de taart 40 – 45 minuten in het midden van de oven. De bovenkant moet stevig aanvoelen, maar nog wel een beetje meegeven. Laat de taart afkoelen en haal hem pas daarna uit de vorm.

Notities

Deze chocoladetaart met frambozen is het lekkerst als dessert, met een sterke espresso, verse frambozen en lobbige, ongezoete slagroom.

Chocoladetaart met frambozen voordat hij de oven in gaat

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.