Chili Cheese Dogs uit ‘Burgers & BBQ Bites’

Deze chili cheese dogs uit het boek Burgers & BBQ Bites van Jord Althuizen zijn perfect voor een avondje BBQ met vrienden. Nou ja, in tijden van corona met digitale vrienden, maar je snapt het idee. De chili is pittig door de eetlepel chilipoeder en rokerig doordat hij 1,5 uur op de BBQ rookt. Een perfecte combinatie voor ultiem comfortfood. Het was de eerste keer dat manlief en ik in een pan (wij gebruikten een aardewerken pan die we nog hadden staan in plaats van een gietijzeren pan) gehakt gaarden op de BBQ en dat ging boven verwachting goed.

Heb jij nou geen indirecte BBQ met deksel maar wil je dit recept toch maken? Dan zou ik om het rooksmaakje te evenaren een halve eetlepel chilipoeder vervangen door pittig gerookt paprikapoeder. De hotdogs verwarm je dan een pan of op een ‘gewone’ BBQ en je laat de kaas smelten in de oven.

Nog even over de hoeveelheid. Jord heeft onderstaand recept voor chili cheese dogs berekend voor 4 personen; 1 broodje met hotdog per persoon. Omdat de door mij gekochte hotdogs zo groot waren (zie foto) heb ik ze na het grillen gehalveerd en uiteindelijk over 8 hotdogbroodjes verdeeld. Ook voor 4 personen dus, en met nog steeds een restje chili over, maar dan 2 per persoon. De hotdogbroodjes uit de Nederlandse supermarkt zijn zo klein dat dit prima kon. Maar het is dus een beetje afhankelijk van hoe groot je hotdogs zijn.

En over dat restje chili gesproken… Dat is natuurlijk fantastisch de volgende dag als lunch op een luxe broodje knakworst 😉

Ga jij deze chili cheese dogs deze zomer maken? Ik zou het super leuk vinden als je een reactie voor me achterlaat onderaan deze site.

P.s. Het boek Burgers & BBQ bites kreeg ik toegestuurd van de uitgever en dit recept is geplaatst met hun toestemming. Je leest mijn recensie over dit boek snel online.

Afdrukken

Chili Cheese Dogs uit ‘Burgers & BBQ Bites’

Voor 4 personen

Scale

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
  • 1 witte ui, fijngehakt
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 theelepel komijn, gemalen
  • 3 eetlepels tomatenpassata
  • 3 eetlepels BBQ-saus
  • 50 ml bier + extra
  • 4 grote, dikke hotdogs (zie toelichting in tekst)
  • 4 hotdogbuns (zie toelichting in tekst)
  • 100 gram cheddar, geraspt
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 2 eetlepels green jalapeñorelish (Santa Maria)
  • 2 eetlepels korianderblaadjes, fijngehakt

Nog meer nodig

  • BBQ met deksel voor indirect grillen
  • skillet (gietijzeren pan) of vuurvaste schaal
  • handje geweekte rookhoutsnippers

Bereidingswijze

1. Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt.

2. Voeg in een skillet of vuurvaste schaal alle ingrediënten voor de chili samen en roer goed door. Voeg de rookhoutsnippers toe aan de gloeiende kolen en zet de chili in de smoker. Rook de chili onder frequent roeren in circa 1,5 uur gaar. Voeg een scheutje bier toe als de chili tijdens het roken teveel indroogt.

3. Leg na 1 uur en een kwartier de hotdogs in de smoker, voeg nog wat extra rookhoutsnippers toe aan de kolen en breng de hotdogs op temperatuur.

4. Beleg een opengesneden hotdogbun met de gerookte hotdog. Lepel hier de gerookte chili overheen en bestrooi royaal met geraspte cheddar. Zet even terug in de smoker tot de kaas is gesmolten.

5. Haal de Chili Cheese Dogs uit de BBQ en garneer met de fijngehakte rode ui, green jalapeñorelish en korianderblaadjes. 

Trefwoorden: hotdog, bbq

Chili Cheese hotdog Pinterest pin

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.