Alles over backpacken in Iran; een unieke reisbestemming die razendsnel in populariteit toeneemt!

Collage backpacken in Iran

Nee Worstenbrood & Wijn is niet ineens van een foodblog verandert naar een reisblog. Maar omdat backpacken in Iran de laatste tijd zo ontzettend in populariteit toeneemt en heel snel verandert kan ik het niet laten om er hier toch een stukje over te schrijven.

Wat je in deze blogpost kunt verwachten is het antwoord op vragen als:

 • Waarom backpacken in Iran?
 • Is het wel veilig om individueel in Iran te reizen?
 • Moet ik daar als vrouw een hoofddoek dragen?
 • Hoe kom ik van A naar B?
 • En nog veel meer praktische zaken.

Backpacken in Iran?!

Denk je er over om te gaan backpacken in Iran? Doen! En met backpacken bedoel ik niet perse heel low budget reizen, maar wel individueel, grotendeels met openbaar vervoer en met een rugzak op. Benieuwd naar wat je kunt verwachten? Lees dan snel verder om mijn ervaringen te lezen.

Manlief en ik zijn eind oktober twee weken gaan backpacken in Iran. Hij op krukken en ik als pakezel met hoofddoek. Waarom Iran? Het land stond al op ons lijstje vanaf het moment dat we jaren geleden een artikel lazen over een stel dat met de trein van Istanbul naar Teheran was gereisd. Vooral hun beschrijving over de gastvrijheid van de Iraanse bevolking sprak ons aan.

De nieuwsgierigheid naar Iran werd weer aangewakkerd toen wij die typisch Perzische gastvrijheid zelf mochten ervaren met onze Iraanse buurtjes. Regelmatig schoof buurman Vittorio heerlijke Perzische kipkluifjes over onze schutting heen. En werd er via de voordeur een bordje met rijst nagebracht door buurvrouw Narges. Niet zomaar een bordje rijst; Perzische rijst wordt heel zorgvuldig gewassen, gekookt en gestoomd zodat de rijstkorrels niet plakken maar juist heel luchtig zijn. Je snapt; mijn interesse voor de Perzische keuken was gewekt 😉

En daarmee dus ook onze wens om naar Iran te reizen.

Is Iran een nog onontdekte parel?

Helaas, een parel is het zeker maar voor het ervaren van de authentieke Perzische gastvrijheid ben je nu echt een paar jaar te laat. Dat wil zeggen; als je net als wij voornamelijk de toeristische hoogtepunten van het land gaat bezoeken. Steden als Teheran, Kashan, Esfahan, Yazd en Shiraz zijn vol zelfbenoemde taxi chauffeurs/gidsen/hotel regelaars die maar wat graag toeristen meenemen tegen betaling. En als je niet van tevoren vraagt wat iets kost betaal je zelfs voor het simpelste kopje thee ineens 10 keer teveel. Wat voor onze begrippen dan nog steeds erg betaalbaar is, maar mij telkens weer een naar gevoel geeft.

De Iraniërs hebben inmiddels maar al te goed in de gaten dat er geld te verdienen valt aan toeristen. Veel geld. Zelfs couchsurfing wordt gebruikt om geld te verdienen aan backpackers. Ofwel door geld te vragen voor een overnachting ofwel door zichzelf te verkopen als gids.

Wat is er nog over van de Perzische gastvrijheid?

Dat wil overigens niet zeggen dat er niets meer over is van de gastvrijheid waar de Iraniërs zo om bekend staan. Wij werden heel vaak aangesproken door de lokale bevolking om gewoon een praatje te maken zonder dat ze ons iets wilden verkopen.
Ze zijn erg nieuwsgierig naar alle Westerlingen die hun land komen bezoeken en vinden het leuk om hun Engels te oefenen.

En je moet niet raar opkijken als iemand zijn winkel of bazaarkraampje onbeheerd achterlaat om je de weg te wijzen.
De Iraniërs zijn oprecht heel vriendelijk en willen je graag helpen. Wij hoorden van andere backpackers, die wat meer van de gebaande paden af waren gegaan, dat het authentieke Iran nog wel degelijk bestaat. In kleine dorpjes wordt je nog bij de mensen thuis gevraagd en willen ze ook niet dat je ergens voor betaald. Ze spreken daar uiteraard ook geen of slechts beperkt Engels wat zijn charme heeft maar ook zijn ongemakken. Voor ons een reden om op korte termijn zeker nog eens terug te gaan naar dit prachtige land en wat minder toeristische plekjes te ontdekken.

Dromedarissen in woestijn bij Kashan
Dromedarissen in woestijn bij Kashan

Is backpacken in Iran veilig?

Ik heb behoorlijk wat rare blikken gekregen bij het antwoord op de vraag naar onze vakantiebestemming. Op zich niet zo raar want het beeld dat in de media wordt geschetst over Iran is toch dat van een land van mensenrechtenschendingen en een ongewenst nucleair programma. Behalve in sommige reismagazines lees je nooit iets positiefs over Iran.

Maar met heel wat jaartjes backpack ervaring op zak durf ik wel te stellen dat ik me in weinig landen zo veilig heb gevoeld als in Iran. En dat is maar goed ook want aangezien je in Iran niet kunt pinnen of je creditcard gebruiken loop je met pakken contant geld op zak. Wij weten dat, maar zij weten dat natuurlijk ook.

Wat niet wil zeggen dat je je niet bewust moet zijn van de geldende wetgeving in Iran, zoals het verplicht dragen van een hoofddoek voor vrouwen, maar als toerist wordt je veel milder behandeld. Als je beter iets anders aan kunt trekken dan zal iemand je er gewoon op aanspreken zonder een scène te maken.

Bloggen & het grootste gevaar tijdens backpacken in Iran

Ik heb me zelfs nog even zorgen gemaakt of mijn blogactiviteiten, hoewel alleen maar positief, niet zouden worden aangemerkt als journalistieke activiteiten zonder vergunning. Maar aangezien de Iraniërs zelf ook behoorlijk actief zijn op Instagram en blogs heb ik dat al snel losgelaten.

Het grootste gevaar van reizen in Iran zit hem echter in het verkeer. De Iraanse (taxi) chauffeurs lijken hun rijbewijs bij een pakje boter te hebben gekregen! Elke keer dat je de weg over wilt steken of in een taxi stapt ben je op een soort van zelfmoord missie. Een kwestie van goed opletten dus en een beetje geluk hebben.

Een visum voor Iran

Je kunt tegenwoordig een visa on arrival krijgen bij aankomst op alle internationale vliegvelden; dus niet alleen in Teheran maar ook in Esfahan en Shiraz. Je betaalt dan € 75,-. Houdt er wel rekening mee dat er dan gevraagd wordt om een verklaring van je reisverzekering, in het Engels, dat je ook verzekerd bent in Iran. Deze vraag je vantevoren aan bij je reisverzekering in Nederland en anders koop je hem op het vliegveld ter plekke voor een paar tientjes.

Wij regelden onze visa voor Iran al in Nederland en dat kostte ons een ritje Den Haag, € 50,- per persoon en € 10,- om onze paspoorten met visum per aangetekende post weer terug te laten sturen. Dit was allemaal binnen 1 week geregeld. Wel moet je dan voor je bezoek aan het Iraanse consulaat al online je aanvraag hebben ingediend.

Schijnbaar krijg je standaard een visum voor 30 dagen, wij kregen echter ongevraagd 90 dagen.

Towers of silence in Yazd
Towers of silence in Yazd

Kleding voorschriften in Iran

Ja het dragen van een hoofddoek is verplicht voor vrouwen die door Iran reizen. Ik hoorde onderweg vaak andere vrouwelijke backpackers klagen over het continu afschuiven van hun verplichte hoofddoek/sjaal maar dat is echt heel eenvoudig op te lossen met een schuifspeldje.

Overigens liep ik er de eerste dagen veel zediger bij met de instant hoofddoek die ik online bestelde dan de losse sjaal die de meeste Iraanse vrouwen los om hun hoofd slaan. Ik kwam er pas later achter dat ik schijnbaar een typisch Arabisch model droeg. Ach ja, ik moet zeggen dat zo’n instant hoofddoek wel erg makkelijk is omdat hij niet van je hoofd schuift.

Verder is het de bedoeling dat vrouwelijke vormen,  dus ook de billen,  bedekt zijn. Een tuniek over je broek werkt het beste. Maar een lang vest kan ook. Natuurlijk is er ook nog voldoende keus aan geschikte kleding verkrijgbaar in de vele bazaars.

Sinds begin dit jaar mag je schijnbaar ook je voeten zichtbaar hebben. Ik liep tijdens onze vakantie in Iran vaak op Birkenstocks en daar keek niemand raar van op.

Voor mannen is het allemaal wat makkelijker qua kleding maar ook zij mogen niet in korte broek of een mouwloos hemd.

Met hoofddoek in restaurant Dizi in Teheran, Iran
Met Arabische hoofddoek in restaurant Dizi in Teheran, Iran.

Openbaar vervoer in Iran

Ik kan helaas weinig zeggen over de treinen omdat wij daar geen gebruik van hebben gemaakt. Maar de bussen zijn goed geregeld. Zeker tussen de grote steden zijn er regelmatige busverbindingen. Wij hebben nooit vooraf een kaartje gereserveerd maar zijn gewoon naar het busstation gegaan. Daar wordt je meteen geholpen door iedereen om je naar de juiste balie en de juiste bus te leiden.

Het prijsverschil tussen de gewone bus (mamooly) en de VIP bus is erg klein. Bij de VIP bus zijn er enkele plaatsen voor vrouwen die alleen reizen, heb je meer beenruimte (zelfs manlief van bijna 2 meter kon comfortabel zitten) en krijg je een snackje en wat te drinken. Prima geregeld dus.

Backpacken in Iran onderweg naar VIP bus
Backpacken in Iran; onderweg naar de VIP bus in Kashan

Met een taxi van A naar B

Een iets duurdere optie om van de ene naar de andere stad te reizen is uiteraard per taxi.  Het voordeel van reizen met een taxi is dat die onderweg bij bezienswaardigheden en plaatsen kan stoppen waar je anders niet zo snel komt. Zo reden wij vanuit Kashan naar Isfahan via de Fin garden, het rode dorp Abyaneh, en Natanz. En van Yazd naar Shiraz via Pasargadea, Naghsh – Rostam en Persepolis. Zorg er bij die laatste rit wel voor dat je op tijd uit Yazd vertrekt zodat je je niet hoeft te haasten door Persepolis!

Wij vonden het zelf wel prettig om wat meer te betalen voor een taxi en daarmee een anders toch enigzins verloren reisdag nuttig in te vullen met extra bezienswaardigheden. De bus rijdt je tenslotte alleen maar van A naar B.

Je kunt over de prijs van een lange taxirit gerust onderhandelen; in het laagseizoen zijn ze eerder geneigd om voor minder op en neer te rijden. Waar wij ons een keer in vergist hebben is dat je dezelfde prijs betaald per auto; of je nu alleen of met 4 personen reist. Laat je dus niet foppen en maak vooraf duidelijke afspraken; als je met z’n tweetjes reist betaal je een bedrag en als er 2 personen bijkomen betaal je dus maar de helft.

Snapp; de Iraanse Uber (& super handig!)

Een aanrader voor vervoer in de steden zelf; installeer de Snapp app op je telefoon. Snapp is de Iraanse versie van Uber en bespaart je ontzettend veel geld aan taxikosten in de grote steden waar hij gebruikt kan worden. Vind je Snapp niet in de app store? Dat kan kloppen. Vraag dan een local om de app met je te delen via ShareIt. Een Iraans simkaartje is dan uiteraard ook handig. Die koop je bij aankomst op het vliegveld waar een medewerker hem meteen voor je activeert.

Nog een laatste tip voor wat betreft het gebruik van de Snapp app tijdens het backpacken in Iran; laat een local je een uitnodigingslink sturen. Zo krijg je beide voor 3 Dollar aan reistegoed waarmee je online kunt betalen vanuit de app.

Een auto huren in Iran

Wij hebben er helemaal niet aan gedacht dat een auto huren en zelf rijden in Iran een optie zou zijn. Het verbaasde me dan ook om te lezen dat Erick & Kirsten van het online reismagazine Travelaar.nl een roadtrip door Iran maakten in een huurauto. Al weet ik niet of ik heel blij was geworden om zelf door het chaotische verkeer te navigeren maar je bent dan in ieder geval niet overgeleverd aan de grillen van een taxichauffeur ( die van zijn rijbewijs bij een pakje boter…)

Backpacken in Iran; overnachtingen

Voor vertrek was het ons niet helemaal duidelijk hoe het allemaal zou gaan in Iran qua overnachtingen regelen. Ons eerste hostel in Teheran boekten we via de mail en de kamers daarna ook.
Al komen er ook langzaam hotels & hostels op Booking.com.

Voor ons backpack avontuur in Iran zijn we voor het eerst in jaren weer met de Lonely Planet op pad gegaan. Tegenwoordig is het zo makkelijk om hotels en hostels online te boeken dat we meestal zonder reisgids backpacken. Maar in Iran is dat net even anders en waren we blij met de pas vorige maand uitgebrachte nieuwe versie van mijn favoriete reisbijbel. Daaruit blijkt ook maar weer eens hoe snel die papieren gidsen verouderen want zelfs een maand na uitgave klopten de prijzen en openingstijden al niet meer…

Ook als je niets van te voren geregeld hebt  is er altijd wel een taxichauffeur die nog een hotel weet te vinden. Het is ons zelfs een keer overkomen dat manlief in de VIP bus de telefoon van de buschauffeur in zijn handen gedrukt kreeg. Met aan de andere kant van de lijn iemand die vroeg of wij al een hotel hadden en of we misschien nog een gids konden gebruiken.

Couchsurfing in Iran

Ook erg populair, alhoewel officieel verboden in Iran,  is couchsurfing. Zoals ik al eerder aanhaalde nu steeds meer een manier om met toeristen in contact te komen. Niet alleen uit nieuwsgierigheid maar ook om geld te verdienen. Toch had ik onze couchsurfing ervaring niet willen missen. Het lekkerste eten vind je namelijk toch echt bij de mensen thuis. En het is super grappig om te zien hoe hun huizen zijn ingericht. Plaats een openbaar bericht op je couchsurfing account voor de dagen dat je in een bepaalde plaats bent en je zult zien dat de aanbiedingen binnenstromen.

 

Persepolis
Persepolis

De kosten van backpacken in Iran

Na het wisselen van geld op het vliegveld ben je ineens miljonair; ook wel eens leuk. 1 Euro is ongeveer 40.000 Rial.
Een hotelovernachting kost dan dus al snel 2.000.000! De eerste keer dat ik die prijzen zag dacht ik dat we veel te weinig geld mee hadden genomen. Maar dat valt dus wel mee. Sowieso is Iran geen heel duur land, voor een taxiritje van een half uur betaal je 6 Euro, de metro kost 0,50 en een broodje falafel 1,75 Euro. Entreeprijzen liggen bijna overal op 200.000 Rial, zo’n 5 Euro, zowel voor moskees als voor Persepolis.

Onze uiteindelijke kosten voor backpacken in Iran kwamen neer op € 100,- per dag voor 2 personen. En dan hebben we best wel luxe gereisd en overnacht, heerlijk gegeten in een aantal goede restaurants en zelfs nog een veel te dure (maar wel leuke!) kookworkshop gevolgd van € 80,- p/p. Je kunt dus met gemak onder dit bedrag blijven als je wat vaker de bus pakt, bij mensen thuis overnacht en een keer extra kebab eet 😉

Pakken met geld & een Iraanse bankpas

Nog een dingetje waar je rekening mee moet houden als je gaat backpacken in Iran is het feit dat je hier niet kunt pinnen of met creditcard betalen. Best wel spannend vonden wij want dat betekent dat je je hele reisbudget in contant geld mee moet nemen.  Wij weten dat en dat betekent dat de Iraniërs ook weten dat elke toerist met zakken vol cash rond reist.  Toch blijkt ook dat geen probleem en hebben we ons daar maar niet te druk om gemaakt.

Overigens wisselden wij niet meteen al onze Euro’s om naar Rials. Veel hotels en tourtjes kun je namelijk ook in Euro’s betalen. En waar ik nog nergens iets over gelezen heb maar wat wij ook wel prettig vonden is het kopen van een Iraanse bankpas; een soort van prepaid giftcard met daarop een tegoed van 10 miljoen Rial. Je krijgt er een pincode bij en kunt er bijna overal mee betalen. Dat scheelt ook weer een pak met geld. Wij kochten deze prepaid bankpas bij het wisselkantoor op het vliegveld.

 

Iraans geld en Iraanse bankpas van Saman bank
Iraans geld en Iraanse bankpas van Saman bank

Het eten in Iran

Het eten in Iran is voor veel reizigers naar dit land een onderbelicht kindje en dat is zo jammer! De Perzische keuken heeft zoveel mooie en typische gerechten dat het echt een onderdeel is van het proeven van de cultuur. Omdat ik zo ontzettend enthousiast ben over het eten zoals ik dat proefde in Iran heb ik er verschillende blogposts over geschreven die de komende weken online komen: over de Perzische keuken en typische Iraanse ingrediënten, over Perzische gerechten die je zeker niet mag missen in Iran, over typische Iraanse drankjes en over de lekkerste restaurants.

Kortom; zorg dat je regelmatig even een kijkje neemt op Worstenbrood & Wijn ter voorbereiding op of tijdens het backpacken door Iran zodat dat je meer proeft dan kebab met rijst 😉

Wil je thuis alvast kennis maken met de Perzische keuken? Probeer dan zeker eens dit recept voor Perzische gehaktballen met rijst en spliterwten gevuld met walnoten, barberries, rozijnen en gefrituurde uitjes. Ik leerde het maken tijdens de kookworkshop die ik volgde in Teheran.

Een bord vol heerlijk Perzisch eten
Een bord vol heerlijk Perzisch eten

Nog meer lezen over backpacken in Iran?

Iedereen die meer wil lezen over backpacken in Iran en de bezienswaardigheden kan ik van harte de website Reisreport.nl aanbevelen. Zij delen ontzettend veel informatie en tips  en hebben een super handige app.

Heb je vragen aan mij over onze reiservaringen in Iran die nog niet hierboven beantwoord zijn? Stel ze dan gerust hieronder.

6 Comments

 1. Wat een handig uitgebreid artikel! Iran spreekt mij niet zo aan, dit komt vooral door de situatie met Saoedi-Arabië en het verplicht dragen van een hoofddoek. Het ziet er wel mooi uit, dus je maakt me wel nieuwsgierig, dus wie weet komen wij er ook ooit

  • He Linda, bedankt voor je leuke reactie. De hoofddoek is meer een formaliteit dan dat iemand zich er echt druk om maakt. Ik vond het zelf in ieder geval niet vervelend en zelfs juist wel grappig voor op de vakantie foto’s; nooit een bad hair day 😉

 2. Bedankt voor het delen van al je ervaringen, Ilona, heel leuk en interessant om te lezen! Je hebt me in ieder geval nog nieuwsgieriger gemaakt naar Iran. Fijn ook dat je je er veilig voelde, maar ik vraag me wel af of het ook redelijk veilig is om daar als vrouw alleen te reizen, durf jij daar iets over te zeggen? Ik ben ook heel benieuwd naar de rest van de recepten, want de keuken is een van de redenen dat ik graag naar Iran zou wilen. Heb je daar toevallig fesenjan gegeten? Een kipstoof met walnoot en granaatappel, ik ben er dol op en maakte het afgelopen weekend al voor de zoveelste keer 🙂

  • Ja daar durf ik wel iets over te zeggen 😉 Wij zijn verschillende alleenreizende vrouwen tegengekomen onderweg en ze voelden zich allemaal veilig. Wel is het zo dat je in gedachten moet houden dat Iraanse mannen het idee hebben dat alleenreizende Westerse vrouwen op zoek zijn naar een man. Zo wordt je dus ook bekeken en dat is goed om in je achterhoofd te houden. Ga ook niet zomaar naast een Iraanse man zitten. Dit lost zich vanzelf op doordat in de metro een aparte coupe voor vrouwen is en in de VIP bussen een rij met enkele stoelen voor alleenreizende vrouwen. Nog een leuk stukje om te lezen, al uit 2014, is dat van een lange blonde meid uit Noorwegen die alleen door Iran reisde: https://www.heartmybackpack.com/blog/backpacking-solo-through-iran/ En ik zou ook zeker aanraden om te gaan couchsurfen. Je hebt dan wat minder privacy maar meteen leuke contacten waarvan je vooraf al de recensies kunt lezen. Daar zitten genoeg vrouwen en gezinnen tussen. Bovendien is dat waar je het lekkerste eten vindt 😉
   En telkens smaakte het weer anders; de ene keer met hele stukken kip en behoorlijk zuur en een andere keer met uit elkaar geplukte kip en een stuk zachter. Welk recept gebruik jij? Ik heb inmiddels een hele stapel Perzische kookboeken op mijn verlanglijstje staan.

   Laat het vooral weten als je nog vragen hebt. Ik beantwoord ze graag. Mag uiteraard ook via mail.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.