Cantucciniparfait met kaneelsiroop

Canctucciniparfait met kaneelsiroop op bord

Deze cantucciniparfait met kaneelsiroop is al jaren een succesnummer tijdens etentjes in huize Worstenbrood & Wijn. Ook met Kerst staat hij vaak op het menu als nagerecht. Het rare is: ik weet 100% zeker dat ik dit recept een aantal jaren geleden al heb uitgewerkt en gepubliceerd op Worstenbrood&Wijn. Maar op magische wijze is hij verdwenen. Zelfs via de WayBackMachine en Google cache krijg ik het recept niet meer teruggevonden…

Maar gelukkig heb ik de meeste van de recepten die ik al jaren maak nog steeds in geprinte versie in wat ik noem ‘Ilona’s receptenboekje’ staan. Het zijn geprinte A4′ tjes die ik geloof ik in 2015 voor het laatst heb laten samenbinden. Het inmiddels behoorlijk toegetakelde document staat nog altijd op mijn aanrecht. Ik kook nu eenmaal liever vanaf papier dan vanaf een scherm. Heerlijk ouderwets dus.

Cantucciniparfait als kerstdessert

Dit recept voor cantucciniparfait met kaneelsiroop vond ik ooit in een oude Tip (toen een bekend culinair tijdschrift en als ik het me goed herinner de voorloper van het huidige Delicious Magazine). Daar heette het amarettiparfait. Wat raar is want er zitten geen amarettikoekjes in maar cantucinni. Vandaar dus de aangepaste naam. Verder heb ik er eerlijk gezegd weinig aan veranderd. Want aan perfecte gerechten moet je niets willen veranderen. Ik heb het hooguit wat meer in mijn eigen woorden opgeschreven. En in plaats van er 1 grote parfait van te maken (in een cakevorm) serveer ik ze liever als eenpersoonsporties. Dat gaat heel eenvoudig door de cantucciniparfait in te vriezen in een siliconen muffinvorm.

Nog een laatste gouden tip: serveer de cantucciniparfait met de Moscatel Oro van wijnhuis Miguel Torres. Dat is echt een match made in heaven en die twee lijken voor elkaar te zijn gemaakt. Gewoon te koop bij de Gall&Gall 🙂

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Canctucciniparfait met kaneelsiroop op bord

Cantucciniparfait met kaneelsiroop

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review

Omschrijving

Nagerecht voor 8 personen


Ingrediënten

Units Scale

Voor de parfait

  • 350 ml slagroom
  • 100 gram cantuccini koekjes
  • 4 eidooiers
  • 75 gram suiker
  • 25 ml amaretto

Voor de kaneelsiroop

  • 150 gram suiker
  • 1/2 vanillestokje, opengesneden, merg uitgeschraapt
  • 1 kaneelstokje

Extra nodig:  siliconen muffinvorm voor 8 stuks


Bereidingswijze

Voorbereiden: minimaal 4 uur van te voren, kan 1 -2 weken van tevoren, zowel de parfait als de siroop.

1. Klop de slagroom tot yoghurtdikte.  Maal de cantuccini kort in de keukenmachine of vijzel tot een grof mengsel

2. Klop de eidooiers met de suiker wit en romig. Klop het eiermengsel samen met de amaretto au bain marie (= in een kom boven een pan met kokend water) tot het mengsel net begint te binden. Ik doe dit met een garde. Neem de pan van het vuur. Schenk het mengsel in een koude kom en blijf regelmatig kloppen tot het mengsel weer is afgekoeld.

3. Roer de slagroom en 70 gram cantuccini erdoor en verdeel het mengsel over de siliconen muffinvormpjes. Dek af met vershoudfolie, zet in de vriezer en laat het minimaal 4 uur bevriezen.

4. Smelt voor de kaneelsiroop de suiker in een pan met dikke bodem tot deze net begint te karameliseren. Schenk er 4 dl water bij en voeg het vanillestokje met mergschraapsel en kaneelstokje toe. Let op: dit zal eerst heel hard worden maar wordt vanzelf weer vloeibaar. Laat dit inkoken tot een lichte siroop. Neem het vanille- en kaneelstokje eruit. Laat de siroop afkoelen en bewaar deze in een goed afsluitbare pot; niet in de koelkast.

Voor het serveren:

5. Neem de cantucciniparfait een kwartiertje van tevoren uit de vriezer en druk hem uit de vormpjes. Houdt eventueel de onderkant van de muffinvorm even onder heet water. Verdeel de rest van de verkruimelde cantuccini over de bovenkant.  Druppel er met een lepel de kaneelsiroop omheen.


Notities

Serveer met de Moscatel Oro van wijnhuis Miguel Torres. 

Pin van cantucciniparfait met kaneelsiroop

4 Comments

    • Altijd een succes! En vooral met dat wijntje erbij dus. Maar ben ook heel benieuwd of jij daar nog andere fijne suggesties bij hebt 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.