Camino Portugues dag 2: Porto – Labruge (24 km)

Ondanks dat de studio die ik boekte prima was – fijn bed en lekkere donkere kamer – kan ik niet zeggen dat ik goed geslapen heb de eerste nacht. Dat komt ongetwijfeld omdat het hier een uur vroeger is en het wekkertje in mijn hoofd om 5.15u Nederlandse tijd afgaat. Dat was dus 4.15u.

De dag begon zoals voorspeld regenachtig dus ik vertrok pas rond 9.00u. Mijn eerste missie van de dag was genieten van versgebakken Pastéis de Nata met een kopje koffie. En dat was een zeer geslaagde missie. Er zitten genoeg bakkers en patissisiers in Porto die dit wereldberoemde Portugese custardtaartje als specialiteit hebben dus het was een kwestie van kiezen.

Pastéis de Nata in Porto

Ik ging voor de Pastéis de Nata van Manteigaria en die waren top. Ze worden ter plekke gemaakt – je kunt via de open keuken meekijken – en zijn te bestellen bij The Coffeehouse in hetzelfde pand. Met fantastische koffie voor nog meer fantastische prijzen. Voor mijn Flat White met 2x pastel de nata (a € 1,10 per stuk) betaalde ik € 5,-.

Het pelgrimsgevoel

Ik moest er weer even inkomen hoor in het pelgrim zijn. Maar na 1,5 uur wenste iemand me ‘ultreia’ toe, een Latijnse pelgrimsgroet. Na zo’n 2,5 uur riep een oud vrouwtje vanaf een balkon ‘Bom Caminho’, in Matosinhos doken de vertrouwde gele pijlen weer op en toen bij mijn lunch gevraagd werd of ik mijn paspoort gestempeld wilde hebben begon het toch wel weer als ‘echt’ te voelen.

De wind was vandaag enorm! In het begin genoot ik er nog van maar aan het einde van de dag was ik er wel klaar mee. De wind komt namelijk uit het noorden en dat is precies de richting waarin ik de komende weken wandel. Ik denk dat ik daarmee mijn keus voor het vervolg van de route al heb gemaakt. Morgen sluit ik aan op de centrale route. Ik schat in dat de wind daar minder sterk is.

Moe en koud

Rond 17.00u kwam ik aan bij de albergue in Labruge. Er zat geen restaurant in de buurt en ik was zo moe dat ik geen puf meer had om nog terug te wandelen. Gelukkig had ik uitgebreid geluncht bij de overdekte vismarkt in Matosinhos dus ik ben nog snel op mijn slippers naar een pasteleria gelopen voor wat broodjes. De handwas heb ik ook maar gelaten voor wat het was want ik geloof nooit dat die morgen weer droog is.

Het gevoel op deze camino, in ieder geval de eerste dag, is wel anders. Dat ligt ongetwijfeld ook aan het andere seizoen waarin ik nu wandel maar ook de ‘vibe’ in de albergue is anders. Ik ben heel benieuwd of dat de komende dagen nog verandert. Als ik dit in de avond typ lig ik met thermo-ondergoed in mijn slaapzak onder een deken te koukleumen. Het is echt ijskoud hier. Overigens valt het onder de deken wel mee maar mijn handen zijn ijsklompjes. Na 5 minuten op de slaapzaal weet ik ook weer waarom ik zo overprikkeld raak van slaapzalen: er zijn altijd pelgrims die het nodig vinden om de piepjes op hun telefoon aan te zetten… Overnachten in albergues hoort er een beetje bij en het scheelt flink in de overnachtingskosten maar ik zal toch weer regelmatig een kamer voor mezelf nemen. Tot zover dag 2 en etappe 1 op de Camino Portugues.

Etappe 1 Camino Portugués praktisch

Blarenstand: 1

Dingen die opvallen: er kan op veel plaatsen alleen contant betaald worden en pas vanaf de boulevard in Matosinhos staan er gele pijlen als markering van de Senda Litoral (de alternatieve kustroute voor etappe 1)

Kosten dag 2: € 50,- (Koffie + Pastéis € 5, vis voor lunch € 17, restaurant lunch € 15, broodjes € 1,50, cappuccino € 1,50, albergue € 10)

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.