Burgers & BBQ Bites kookboekreview

Of ik interesse had om het nieuwe boek Burgers & BBQ Bites van Jord Althuizen te recenseren? Daar hoefde ik geen seconde over na te denken! Zeker niet omdat ik deze vraag van de uitgever ontving in februari – toen het buiten guur en koud was – en ik verlangend uitkeek naar de tijd dat de BBQ weer aan kon.

Nou kan die BBQ eigenlijk het hele jaar door wel aan, maar alleen al het lezen van Jord’s nieuwste titel ‘Burgers & BBQ Bites’ maakte dat ik blij werd van het vooruitzicht de BBQ weer aan te steken. En daar heerlijke hamburgers en ander lekkers vanaf te toveren. Dat je die belofte prima aan Jord (ik denk dat ik inmiddels wel Jord mag zeggen…) over kunt laten weet ik al lang. Na zijn eerste Smokey Goodness BBQ boek, heb ik ook Smokey Goodness 2, Smokey Goodness 3 en No Worries BBQ aan mijn kookboekenverzameling toegevoegd. Over die laatste 3 boeken schreef ik al eerder recensies die je terug kunt lezen via deze link.

Dat Burgers & BBQ Bites opnieuw prachtig zou zijn en met heerlijke BBQ recepten daar twijfelde ik dus niet aan. Het boek zat al snel volgeplakt met post-its en als eerste maakte ik de Tandoori Lamb Sliders; langzaam gerookte lamsschouder geserveerd op een klein BBQ broodje met Indiase komkommersalade. In een woord; goddelijk! Ze waren zo snel op – en mijn handen waren zo plakkerig – dat ik totaal vergat om er foto’s van te maken. Maar dit was een heerlijke combinatie.

Als tweede recept op het BBQ menu waren de Chili Cheese Dogs aan de beurt; het recept daarvoor mocht ik al met je delen en vind je via deze link. Deze op de BBQ gerookte chili con carne op een broodje hotdog is een regelrechte topper en voor herhaling vatbaar. Het was voor ons de eerste keer dat we op deze manier in een bbq bestendige pan chili klaar maakten maar dat ging helemaal goed.

Andere recepten uit het boek waar nog een post-it op is geplakt: de Cherry Chipotle Chicken Lollipops ( een soort van opgestroopte kipdrumsticks in een sticky saus met kersen en chipotle, afgemaakt met hazelnoten), de Pork Belly Burnt Ends met gerookte ananas-peperrelish (bij alle recepten met buikspek belandt standaard een post-it in huize Worstenbrood & Wijn).
Ik zou bijna vergeten dat er ook nog burgerrecepten in staan zoals de Barbecue Braised Beef Buns en Mac Snob Bourgeois met een bordelaisesaus van rode wijn, port en kalfsjus over een burger en een stuk foie gras. Had ik al gezegd dat dit boek zeker niet voor watjes is? Ook niet voor bbq-liefhebbers die op hun gewicht willen letten. En ook niet voor snelle happen trouwens. Precies waar Jord voor staat.

Tot zover niets dan lof dus. Maar mijn volgers zouden mijn volgers niet zijn als ze hier geen 100% eerlijke review zouden lezen. En alhoewel ik ook bij dit kleine Smokey Goodness broertje – Burgers & BBQ Bites is een formaatje kleiner dan de eerder verschenen boeken – weer zeer te spreken ben over de resultaten toch ben ik ook een heel klein beetje teleurgesteld.

En dat komt omdat Jord aan de ene kant de lat heel hoog legt; qua bereidingswijzen en ingrediënten. Terwijl aan de andere kant er ineens naar kant-en-klare producten wordt verwezen. Niet alleen naar zijn eigen lijn met rubs en sauzen maar ook naar kant-en-klare sauzen en dips van Santa Maria. Dat ben ik helemaal niet gewend van iemand die letterlijk alles zelf maakt. Ik ga er vanuit dat dit een gesponsorde samenwerking is. Want Jord weet echt wel hoe hij zelf een lekkere green jalapenorelish of nacho dip moet maken. En de kopers van zijn boeken ook. Al zullen er ongetwijfeld ook bbq’ ers zijn die het wel makkelijk vinden om een substituut te hebben. Zelf heb ik uiteindelijk ook niet de moeite genomen om die relish zelf te maken bij de chili cheese dogs (ga ik trouwens nog wel doen hoor ;)).

Tenslotte vind ik het jammer dat er in de hamburgerrecepten naar burgers of burgervlees wordt verwezen. Als ik in het hoofdstuk Vlees & Brood vervolgens zoek naar het ultieme recept om zelf hamburgers te maken kom ik echter ook niet verder dan ‘burgervlees’. Het is niet verder gespecificeerd welke stukken vlees ik dan moet bestellen bij mijn slager. Nou ga ik er vanuit dat de slager dat wel weet, maar toch.

Dat mag de pret verder niet drukken hoor. Inmiddels heeft Burgers & BBQ Bites alweer een plekje hoog in de bestsellerlijsten veroverd. Ik ben heel benieuwd of er nog meer van deze kleine Smokey Goodness broertjes of zusjes komen. Ik kan in ieder geval niet wachten om te zien wat Jord’s volgende onderwerp gaat zijn.

Burgers & BBQ Bites is een uitgave van Kosmos uitgevers en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 22,50.

Disclaimer: Dit boek is mij toegestuurd door de uitgever maar volledig geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek en andere boeken zijn affiliate links. Voor meer informatie hierover klik hier

5 Comments

  1. Klopt helemaal jouw recensie. Ik dacht hetzelfde bij hetvzo vaak vernoemen van Santa Maria maar goed desalniettemin geniet ik ontzettend van de mooie gerechten in het boek en haal ik er veel inspiratie uit!

  2. Fijn boek inderdaad,wij hadden er ook wel gehoopt in te treffen, een goed recept voor een zelf gemaakt burgerbroodje.. helaas staat ie er niet in..ga jouw site nog eens goed bekijken.. wie weet ben jij onze reddende engel!! Zaterdag namelijk een klein burger bbq wedstrijdje.. hahaha #goodiebag (daar wagen we toch ook graag een kansje voor)

    • He Renske, dank voor je reactie 🙂 Dat recept voor het perfecte burgerbroodje ga je hier helaas niet vinden maar ik kan je van harte het boek ‘ Burgers’ van Laurentz Craane aanbevelen. Dat is echt een ‘next level’ burgerboek. De broodjes die erin staan heb ik nog niet kunnen testen maar ze staan er in ieder geval wel in. Groetjes Ilona

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.