Buiten koken + recepten voor zomerse dagen

Nu de zomer officieel is begonnen en er tropische temperaturen voorspeld worden doe ik niets liever dan buiten borrelen en buiten eten. En het liefst ook nog buiten koken. Want als ik eenmaal in het avondzonnetje zit met een wijntje of biertje heb ik weinig zin meer om de keuken in te duiken 😉 En daar heb je dus helemaal geen dure buitenkeuken voor nodig!

Een tijdje terug kreeg ik van Bourgini (het merk van dat schattige kleine frituurpannetje) een tweepits elektrisch kookplaatje om te testen. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik hem zo vaak zou gebruiken maar het is dus echt ideaal als ‘buitenkeuken’. Gewoon een kwestie van een verlengsnoer aansluiten en het kookplaatje op een tafel of stevig bankje zetten. Eerder deden manlief en ik al een poging om buiten te koken op een campinggasstelletje. Op zich werkt dat ook prima zolang er maar niet teveel wind staat. Dan waait het vlammetje namelijk steeds uit.

Verder is het bij buiten koken wel handig om geen al te ingewikkelde recepten te maken want je hebt tenslotte maar 2 pitten. Eerst alle kookspullen – snijplank, mes, pannen etc. – en ingrediënten verzamelen is ook geen overbodige luxe. Of nog beter; zorg dat je alles wat gesneden moet worden al klaar hebt staan.

Pastagerechten zijn favoriet tijdens het buiten koken in huize Worstenbrood & Wijn. Met 1 pan voor de pasta en 1 pan voor het bakken van vlees en/of groenten. De Pasta met asperges en spekjes ( het aspergeseizoen duurt nog een paar dagen!) is al verschillende keren buiten klaargemaakt. Maar ook Shakshuka is zo’n ideaal eenpansgerecht. Kwestie van een stuk vers (Turks) brood erbij en klaar is de luie zomerkok. Zelfs risotto kan prima op 1 of 2 pitjes klaargemaakt worden.

Een ander gerecht dat regelmatig op tafel staat met tropische temperaturen – en waar je slechts 1 pan voor nodig hebt – is de Zomerse pastasalade met mango en kip. Hetzelfde geldt voor de Raviolisalade met gerookte kip en rucola. Ik zie hier trouwens ineens een (gerookte) kip voorkeur op zomerse dagen terugkomen. Neem voor meer zomerse recepten ook eens een kijkje in deze verzamelpost met daarin mijn Top 10 recepten voor zomerse dagen.

32 Comments

  • Ik heb pas je site en insta ondekt echt zo leuk!Ik overweeg om een frituurpan en je boek aan te schaffen, gewoon omdat ik zoveel zin heb gekregen om de bitterballen uit je boek te maken. Dus de #goodiebag lijkt me echt tof om te winnen. Hoef ik het boek ook niet meer te kopen en alles wat er verder in zit is natuurlijk ook meer dan welkom.

   • Ik volg je al even en zie zoveel lekkers voorbij komen!
    Heerlijk al dat lekkers. Een #goodiebag zou goed uitkomen voor onze vakantie. Heerlijke genieten van al dat lekkers.
    Veel succes 😘

 1. Lijkt mij zo heerlijk buiten koken! Nu lukt dat soms wel op ons balkon met de gasbbq haha maar toch niet zoals bij jou!

  Nu wil ik ook nog even graag mee doen voor die geweldige goedendag omdat ik er niet bij kon zijn. En dan toch nog een beetje erbij ben met die prijs! En omdat ik ook eigenlijk Brabants ben en Bourgondisch en iemand ken waar ik het boek met liefde aan kan geven. Want die heb ik natuurlijk al haha de rest hou ik dan lekker zelf 😜 #goodiebag

 2. Buitenkeuken vind ik ook heerlijk! Wij hebben de 1 pits variant van de kookplaat en die gaat al jaren trouw mee op vakantie, fantastisch ding en zo handig!
  Ik ben een ‘stille’ lezer en volger van je blogs en instagram en geniet van je bitterballen-stories en je posts met een grote glimlach (vooral de roomboter wat geen roomboter is 🤣). Ik doe graag mee voor de verloting van jouw #goodiebag. Fijne zomer en geniet!

 3. Lekker buiten koken tijdens een staycation deze zomer
  In NL! We gaan naar Ouddorp en Katwijk, dus jouw boek (die ik in mei kreeg voor m’n 40e verjaardag… op eigen verzoek! Haha) gaat mee. Zo’n mini Fryer schaffen we nog even aan van het vakantiegeld 😉 Ben gek op borrelen met het gezin en met vrienden, nu in kleine aantallen.
  De een verrast met bbq gerechten, de ander is goed in gin tonics, laat mij nou maar een Bitterballen Babe zijn binnen de groep. Ik ding graag mee voor de #goodiebag zodat ik iemand anders blij kan maken met het BB boek en mezelf met de rest vh pakket. Er zijn al veel vrienden die het boek ook hun verlanglijstje hebben staan! Gr Dorien

 4. Koken, bakken, braden ik hou er van. Maar ik moet bekennen dat ik nog nooit bitterballen gemaakt heb. Wel regelmatig Arancini overigens😊
  Dus ik zou heel graag je boek & goodiebag winnen. Dan ga het ook proberen; BITTERBALLEN 🤩
  #goodiebag

 5. Heerlijk! Ik hou van buiten koken, eten, wijntje erbij en vooral van pastagerechten 😋 #goodiebag

 6. Het word tijd voor wat beter weer dan kan de big green egg weer aan!🔥 ondertussen op de valreep nog asperges kunnen krijgen voor de asperge bitterballen uit jouw super boek. #goodiebag

 7. Ik geniet steeds van jouw blogs en avonturen. Zo geweldig tof dat jij gewoon een bitterballen boek hebt uitgebracht en wat tof dat je toch nog een soort van lancering had. De goodiebag van mijn werk kon ik niet ophalen, maar deze is nog veel leuker! Ik doe graag mee voor de winactie van de goodiebag. Zag erg lekkere dingen en dat geweldige kookboek is natuurlijk ook niet te versmaden. #goodiebag

 8. Deze post doet me eraan herinneren dat ik nog even een kookplaat moet aanschaffen voor buiten, dus thanks voor de reminder;) ik heb al verlekkerd all bitterballen borrel #goodiebag stories zitten te kijken bij iedereen dus ik doe graag mee want, hallo jean baton truffel mayo, gerookte paprika poeder en zoveel meer lekkers daar ga ik zeker een kans voor wagen!

 9. Wat een leuk ik doe héél graag mee #goodiebag😊
  Lees altijd graag wat jij er hier allemaal opzet heerlijke recepten, en gezellige bitterbalborrels 🤪 Nu lijkt het mij wel leuk als jij een keer samen met Mandy een leuk filmpje op neemt . Jullie zijn zo leuk samen 😊
  Bbq zit er hier helaas niet in het regent de hele dag in Katwijk aan zee 🙄 hopen op mooi weer in het weekend!

 10. Ik zou heel graag de goodiebag winnen Ilona, ziet er allemaal super lekker en leuk uit. Vooral de truffel mayo is een dikke favoriet van mij 🙂 en het boek zou ik graag aan mijn broer, die kok is, cadeau doen. Dus dat zou super zijn #goodiebag

 11. Heerlijke recepten op de website die me hier in Spanje goed van pas komen om m’n Spaanse vrienden te imponeren! Zeker met die extra producten van de #goodiebag die er te winnen is! En dan kan ik met je kookboek die Spanjaarden mooi laten zien dat de croquetas niet kunnen tippen aan de bitterballen! Fijne dag!

 12. Door je berichtje ben ik getriggerd om toch effe op je site te neuzen. Zie vaak berichtjes van je langskomen op insta en facebook. Probeer de laatste tijd voor het verwerken van de seizoensgroente effe bij je recepten te kijken en aangezien jij ook een Bourgondiër bent kom ik al tijd wel wat tegen. Ben benieuwd of je tweede boek er gaat komen. #goodiebaf

 13. Zo leuk om iedere keer weer te lezen waar je mee bezig bent! Fijn dat er iemand is die de nieuwtjes bijhoudt én kritisch is. #goodiebag

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.