Buikspekhapje van de BBQ ( á la Momofuku)

Dit buikspekhapje van de BBQ is volledig geïnspireerd door David Changs recept voor ‘Momufuku pork buns’. Het recept is kinderlijk eenvoudig, maar al jaren een hit over de hele wereld. Vorig jaar maakte ik de Momofuku pork buns zoals in het originele recept: plakjes gegaard en even kort gegrild buikspek tussen een stoombroodje met ingelegde komkommer, hoisinsaus en wat fijngehakte lente-uitjes. Succes gegarandeerd.

Voor een BBQ met collega’s van manlief wilde ik ook iets met buikspek doen en het op een leuke manier serveren. Zo’n groot stuk buikspek ziet er namelijk spectaculair uit, kost ‘slechts’ 1,5 tot 2 uur in de BBQ en is altijd een succes. Ik bedacht daarom dat ik het buikspek indirect op lage temperatuur op onze Big Green Egg zou garen, af laten koelen, in stukjes snijden, aan een saté prikkertje rijgen en zo nog even direct grillen om vervolgens te serveren met wat hoisinsaus en lente-uitjes. Een soort buikspeksaté dus.

Dat idee was leuk, maar de uitvoering iets minder. Ik was namelijk vergeten om de satéstokjes eerst in water te weken. Zodra ze het rooster van de BBQ raakten verkoolden de stokjes… Vervolgens heb ik snel alle buikspekstukjes van de stokjes geschoven en de plakjes gewoon los gegrild en op een schaal geserveerd. En zie daar; het ontstaan van een overheerlijk, mals buikspekhapje van de BBQ dat binnen no-time op was.

Voor herhaling vatbaar 😉

P.s. heb je geen kamadobarbecue of een andere barbecue waarop je indirect kunt grillen? Geen probleem, gaar het buikspek gewoon voor in de oven en grill de stukjes daarna af op de directe BBQ. Of zelfs in een grillpan.

Buikspekhapje van de BBQ met hoisinsaus en lente-uitjes

Voor heel veel kleine hapjes van de BBQ

Ingrediënten 

  • 1,5 kilo buikspek (zonder zwoerd)
  • 4 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels zeezout
  • hoisinsaus (te koop in de supermarkt of toko)
  • een paar fijngehakte lente-uitjes

Bereidingswijze 

1. Meng suiker en zeezout door elkaar en wrijf het buikspek daarmee in. Dek af met plasticfolie en laat vervolgens een paar uur maar liefst een hele nacht in de koelkast marineren.

2. Dep het buikspek voor je het gaat garen droog en bereid een BBQ voor op indirect grillen op ongeveer 145°C. Leg het buikspek met het vet naar boven in de BBQ en gaar in ongeveer 1,5 – 2 uur naar een kerntemperatuur van 70°C. Dat kun je eenvoudig meten door gebruik te maken van een vleesthermometer.

3. Laat het buikspek vervolgens afkoelen en snijd in dikke plakken die je vervolgens weer in 2 of 3 stukken snijdt.

4. Grill deze plakjes aan beide zijden direct op een heet BBQ-rooster, verdeel over een serveerschaal en besprenkel hier met een theelepel wat hoisin over. Garneer met de fijngehakte lente-ui en serveer met prikkertjes als hapje van de BBQ.

Bron: gebaseerd op het recept David Changs Momofuku Pork buns vermengd met het idee van Noskos om het spek niet eerst hoog en dan laag te garen, maar gewoon op 1 temperatuur.

Op zoek naar meer lekkere hapjes van de BBQ? Ik maakte ook nog deze Jalapeno Poppers en Gevulde champignons met fetakaas en zongedroogde tomaatjes van Grillfun. Een ander hapje met buikspek van de BBQ zijn deze Vietnamees gemarineerde buikspekspiezen van Michael.

Hieronder vind je een printversie:

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Buikspekhapje van de BBQ (a la Momofuku)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Auteur: Ilona

Ingrediënten

Scale
  • 1,5 kilo buikspek (zonder zwoerd)
  • 4 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels zeezout
  • hoisinsaus (te koop in de supermarkt of toko)
  • een paar fijngehakte lente-uitjes

Bereidingswijze

1. Meng suiker en zeezout door elkaar en wrijf het buikspek daarmee in. Dek af met plasticfolie en laat vervolgens een paar uur maar liefst een hele nacht in de koelkast marineren.

2. Dep het buikspek voor je het gaat garen droog en bereid een BBQ voor op indirect grillen op ongeveer 145°C. Leg het buikspek met het vet naar boven in de BBQ en gaar in ongeveer 1,5 – 2 uur naar een kerntemperatuur van 70°C. Dat kun je eenvoudig meten door gebruik te maken van een vleesthermometer.

3. Laat het buikspek vervolgens afkoelen en snijd in dikke plakken die je vervolgens weer in 2 of 3 stukken snijdt.

4. Grill deze plakjes aan beide zijden direct op een heet BBQ-rooster, verdeel over een serveerschaal en besprenkel hier met een theelepel wat hoisin over. Garneer met de fijngehakte lente-ui en serveer met prikkertjes als hapje van de BBQ.


Buikspekhapje van de BBQ

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.