Bucketlist 2018: minder kantoortuin, meer moestuin

Een aparte blogpost met een terugblik op 2017 is er niet van gekomen in de laatste week van het jaar. Ik wist ook niet zo goed waar ik moest beginnen want 2017 was werkelijk een fantastisch jaar. Een culinair weekendje Malaga, een weekje genieten van het heerlijke eten in Israël, 5 weken rondreizen met manlief door Iran, Dubai en Sri Lanka en een weekje stage in de bakkerij van Pig & Rye. Maar het hoogtepunt was toch mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Het meest persoonlijke stukje dat ik ooit schreef en gelijk ook het meest gelezen artikel op Worstenbrood & Wijn.

Net als voorgaande jaren doe ik nog steeds niet aan goede voornemens. Ik zie deze bucketlist voor 2018 dan ook vooral als inspiratie. Door wensen en ideeën aan het papier, of in dit geval een blog, toe te vertrouwen worden ze meer concreet. Een lesje dat ik leerde tijdens het online coachingsprogramma Your Roadmap to Succes & Happiness van Michael Pilarczyk dat ik in 2017 volgde.

Minder kantoortuin, meer moestuin!

Mijn grootste uitdaging voor komend jaar is rondkomen met minder inkomen dan wat manlief en ik de laatste jaren gewend waren. Hoe dat komt? Al voor de start van mijn 5 maanden sabbatical in augustus nam ik de beslissing om 2018 niet meer fulltime te werken. De filestress, de lange werkdagen, de vele prikkels die werken in een kantoortuin met zich meebrengt. Sinds ik weet dat ik hoogsensitief ben besef ik me dat ik daardoor al jaren onder hoogspanning sta.

Het salaris is fijn maar staat niet in verhouding met de tijd die ik kwijt ben om te herstellen van een dag werken. Of de energie die het me kost en die ik niet kan besteden aan dat wat ik het liefste doe; koken, moestuinieren & schrijven.

2018 gaat dus het jaar worden waarin ik op zoek ga naar een nieuwe balans en die ik hoop te vinden door de combinatie; minder kantoortuin & meer moestuin 😀

Vakantieplannen

Voor het eerst in jaren hebben manlief en ik nog geen vakantieplannen. Vooral door het feit dat we nog niet precies weten hoeveel salaris er overblijft om te besteden aan vakanties of weekendjes weg. Puur een luxeprobleem dus. Maar ik ga er vanuit dat het met creatief vluchten boeken en budget accommodaties best wel goed gaat komen.

Op het wensenlijstje staan Israël (daar krijgen we namelijk nooit genoeg van), een weekendje weg (Boekarest misschien) en ik zou graag weer een weekje pelgrim zijn. Als ik heel eerlijk ben zou ik ook ontzettend graag een weekje naar New York willen maar dat wordt financieel gezien wel een heel grote uitdaging. We zullen zien wat er van terechtkomt in 2018.

Meer focus op Worstenbrood & Wijn

Ik weet niet of dit een concreet doel is of stiekem toch een goed voornemen. Maar eerlijk gezegd ontbreekt het op Worstenbrood & Wijn nogal aan een rode draad. Ik vind zo ontzettend veel dingen leuk om over te bloggen; recepten, kookboeken, reizen, culinaire pareltjes, mijn moestuin, wijn.
Het past natuurlijk prima onder de noemer ‘Bourgondische blog’ maar ik merk dat ik nog steeds een beetje zoekende ben.

Vooralsnog ga ik er in ieder geval voor mezelf wat meer structuur in brengen door met mindmaps te gaan werken. Dan heb ik alle ideeën voor blogposts in ieder geval alvast aan het papier toevertrouwd. Het is dan alleen nog een kwestie van plannen hoe & wanneer ik dat allemaal ga uitwerken.

Het idee is om dat niet meer tussen de bedrijven door te doen maar op een geplande ‘kook’ of ’typ’ dag. Misschien dat ik er zelfs nog een keer een themaweek doorheen gooi. Over de Perzische keuken, de culinaire steden in Noord Spanje of aardperen. Ook de kookboekrecensies blijven! Uiteraard met geteste recepten. Dat vind ik zo ontzettend leuk om te doen en ik krijg er veel positieve reacties op.

Ik heb in ieder geval niet de intentie om Worstenbrood & Wijn te professionaliseren en daarmee te commercialiseren. Als ik me ergens aan irriteer online dan is het aan foodbloggers die ineens een reclame uithangbord zijn voor allerlei merken. Zelfs voor producten die niet eens food-gerelateerd zijn. Daar zou ik me helemaal niet prettig bij voelen en dus blijf ik gewoon lekker bloggen als hobby. Ook in 2018 blijft Worstenbrood & Wijn reclamevrij met uitzondering van Bol.com affiliate links naar kookboeken waar ik enthousiast over ben.

Lege agenda

Niet alleen qua vakanties is er nog niets gepland, mijn agenda voor het nieuwe jaar is nog zo goed als leeg. Iedereen die mij ook maar een beetje kent weet dat dit een unicum is. Op een bruiloft in mei en een tandartsafspraak na staat er eigenlijk nog niets bijzonders in.

In 2018 wil ik vooral meer tijd thuis doorbrengen en mijn groene vingers meer ontwikkelen. Het eerste jaar met een moestuin was al boven verwachting succesvol maar daarin kan nog een hoop verbeterd worden. Te beginnen met het aanschaffen van een tuinkas die niet bij de eerste de beste storm kapot waait… Naast groenten & kruiden zou ik in het nieuwe jaar ook fruit uit eigen tuin willen eten en heb ik plannen om paddestoelen te kweken op boomstronken.

En die wijngaard in de tuin? Eerlijk gezegd heb ik de knoop nog niet doorgehakt; behalve veel werk is het vooral een erg dure hobby. Ondertussen blijf ik wel actief lid van de Brabantse Wijnbouwers door het verzorgen van de Wijn&Spijs rubriek met Nederlandse wijnen. En wie weet geef ik me nog op voor een van de vele cursussen die door de vereniging georganiseerd worden.

Verder willen manlief en ik een overkapping in elkaar knutselen aan de schuur om nog meer te genieten van het bourgondische buitenleven. Zodat we ook bij wat minder weer lekker buiten kunnen BBQ’en en eten.

Supperclub!

Iets wat al jaren op mijn bucketlist staat is het organiseren van een supperclub. Ook wel huiskamer- of underground restaurant genoemd. Manlief stond er lange tijd wat huiverig tegenover om vreemden te ontvangen in ons huis maar eerlijk gezegd is dat niet wat me tegen houdt. Ik vind het vooral ontzettend eng! Des te meer reden dus om een datum te prikken en het gewoon te doen. Zou ik dat dit jaar dan eindelijk van mijn bucketlist kunnen afstrepen?

Ik ben nu al benieuwd hoe ik op 31 december terug kijk op 2018 en wat er dan wel of niet terecht is gekomen van bovenstaande plannen.

En ik ben ook benieuwd; wat staat er op jouw 2018 bucketlist?

2 Comments

  1. Professioneel of niet, ik vind het lezen van je blogs altijd erg leuk Ilona! De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Dat deze bucket list je een mooi inspirerend jaar zal brengen. En mochten de plannen voor een supperclub concrete vormen krijgen dan ben ik graag een keer van de partij!
    Liefs!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.