Bruchette met rokerige rabarber van de BBQ en geitenkaas

Bruchette met rabarber van de BBQ uit We love groente

Rabarber grillen op de BBQ? Daar had ik zelf nog niet aan gedacht! Maar met een overload aan rabarberplanten in mijn moestuin (tenminste nog iets wat het goed doet dit jaar…) ben ik altijd op zoek naar lekkere en originele recepten om rabarber in te gebruiken. Ik kwam het recept voor bruchette met rokerige rabarber van de BBQ tegen in het gloednieuwe kookboek van Janneke Vreugdenhil: ‘We love groente’ dat ik mag reviewen.

Daar staan 4 recepten in met rabarber en 2 daarvan heb ik inmiddels getest. De Rabarbermuffins met havermout en walnoten (niet zo gezond als het klinkt maar wel erg lekker) en onderstaand recept voor bruchette met rokerige rabarber met geitenkaas dus. De andere 2 recepten, Rabarberpickle met gember en steranijs & Rabarbercurd, ga ik de komende weken nog maken.

Wat Janneke zelf over het recept van bruchette met rokerige rabarber zegt:

Rabarber van de barbecue, dat klinkt misschien raar, maar is juist een heel goed idee. Je legt de stengels eenvoudigweg op het rooster en laat ze net zo lang liggen tot ze gaar zijn. Als je ze – voorzichtig, want heet!- tussen je vingers fijnknijpt, kun je het zachte binnenste eruit drukken. Daarna af laten koelen en grof hakken. Het resultaat is een geconcentreerde rabarbermouse met een zalig rokerig aroma. De barbecue heeft ervoor gezorgd dat de in de groente van nature aanwezige suikers zijn gekaramelliseerd en intenser te proeven zijn.

En als je dan toch bezig bent maak dan meteen gebruik van Janneke’s tip om in één keer een grotere hoeveelheid te maken. Ik had er meteen spijt van dat ik dat niet had gedaan want dit recept wil je de volgende dag nog een keer eten. Vanavond gaat de BBQ daarom opnieuw aan 😉

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Bruchette met rabarber van de BBQ uit We love groente

Bruchette met rokerige rabarber van de BBQ en geitenkaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 3 reviews

Omschrijving

Voor 4 personen als voorgerecht 


Ingrediënten

Scale
 • 23 stengels rabarber
 • 4 sneden stevig brood of 8 sneden ciabatta
 • olijfolie
 • 100 gram zachte geitenkaas
 • vloeibare honing
 • zwarte peper uit de molen
 • blaadjes van een paar takjes tijm

Bereidingswijze

1. Rooster de stengels rabarber op een rooster boven een gloeiende barbecue tot ze zacht genoeg zijn om het binnenste eruit te halen. Laat afkoelen en knijp er dan voorzichtig de moes uit. (zie tip hierboven)

2. Hak de rabarber met een groot mes tot een grove moes.

3. Halveer de sneden brood, besprenkel met olijfolie en rooster ze krokant. Ik grilde de ciabatta plakjes droog in een grillpan en besprenkelde ze daarna met olijfolie. 

4. Beleg elke bruchetta met een royale laag raberbermoes. Verkruimel er wat geitenkaas over. Besprenkel met honing, maal er wat peper over en bestrooi met tijm. 


Janneke deelt trouwens nog meer originele recepten met rabarber in haar rubriek op NRC.nl. Je vindt ze via deze link.

Bruchette met rokerige rabarber uit We love groente
Bruchette met rokerige rabarber uit We love groente
Bruchette met rokerige rabarber van de BBQ

27 Comments

 1. Jaaaa deze wil ik heel graag winnen! Ik heb haar eerste groentekookboek en dat is bijna stuk gekookt. En met dit soort originele recepten ben ik al helemaal benieuwd naar de rest van #welovegroente!

 2. Dit recept klinkt goddelijk! En aangezien ik met mijn kookboeken verslaving nog niets van Janneke in mijn keuken heb liggen….Doe ik graag mee met de winactie #welovegroente

 3. Jaa wat een lekker recept!!! 😍 en ook heel benieuwd naar het boek! Mag ik meedoen? #welovegroente

  Want I LOVE GROENTE 😉🥰

  Liefs 💋

 4. Ja, die wil ik! Die staat namelijk heel hoog op mijn lijstje, zie er zoveel positieve reacties over. En dan zou ik eindelijk weer wat van mijn lijstje af kunne tikken ;). Dus #welovegroente
  Deze met rabarber ga ik ook snel uitproberen, wie weet vanavond nog, want hier gaat vandaag ook de bbq weer aan 🙂

 5. Superleuk om kans te maken op dit mooie kookboek. Reden genoeg om de groentetuin uit te breiden #welovegroente #groentjensenfruit

 6. Mijn man zegt altijd: of je worstenbrood lust, waarop ik dan straks kan ik zeggen We love groente #welovegroente

 7. Ik heb deel één permanent op mijn boekenstandaard in de keuken. Benieuwd of deze hem van de troon krijgt! #welovegroenten


  • Ik wist dus helemaal niet dat er ook een deel 1 was 🙈 Maar die wil ik inmiddels ook aan mijn verzameling toevoegen. Leuk dat je meedoet!

 8. We hadden het er gister nog over: I love groentes, maar soms gewoon niet wat ik er allemaal mee kan of wil doen. Heb al zoveel goeds gehoord over dit boek 😍 #welovegroente

 9. I love groente 💚! En een goede afwisseling na wijn en schimmelkaasworst van de bbq 😜 #welovegroente

 10. Jaaaaa #welovegroente 😊 Nou ja, ik love groente eigenlijk, maar mijn wederhelft begint dat groenvoer (zijn woorden, niet de mijne) steeds meer te waarderen, dus ik wil dit boek heeeeee graag winnen 😀

 11. Rabarber van de barbecue lijkt me echt een goed idee! Er staat ook nog een rabarber receptje op mijn to-cook lijstje. Ik doe uiteraard graag mee voor het kookboek #welovegroente <3

 12. Wat een super leuke win actie en recept! Ik ben gek op groenten en altijd op zoek naar nieuwe en originele manieren om groenten te bereiden, dit boek geeft me vast veel inspiratie en nu maar duimen 😉 #welovegroenten


 13. Wat een geweldig recept! Ik zou zoveel meer met groente willen doen. Niet alleen in de avondmaaltijd mar ook in taarten, tussendoortjes… groente is zó lekker! En gezond 😊 ik zou graag met dit boek aan de slag gaan 🙏 #welovegroente

 14. Lijkt me een prachtig boek dus ik doe graag mee #welovegroente. Ik vind dit al een heel veelbelovend gerechtje!! Mijn moeder heeft volop rabarber in de tuin dus dat komt ook dik in orde . 😉 leuke actie en prachtig gerecht dus xxx

 15. Ik wil graag meedoen met #welovegroente omdat ik gek ben op groentes en leer steeds meer bereidingsmogelijkheden!en ik aan er nog wel een kookboek bij hebben hihi. (koop ze zelf nooit)


 16. Geweldige tip! Ik zie deze nu pas, dus kan niet meer mee doen, maar ik vind je bitterbal avonturen geweldig, dus doe graag mee met de #nieuwsbrief actie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.