Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
blikjes bbq

Voor op de BBQ: Brood uit blik

  • Genoeg voor: 4 1x

Ingrediënten

Scale
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel, plus extra om te bestuiven
  • 1 klein takje rozemarijn, blaadjes geplukt en fijngehakt
  • 1/2 theelepel fijn zout
  • 2,8 dl bier, op kamertemperatuur
  • zonnebloemolie of andere plantaardige olie

Voor de vulling:

  • 1 kleine rode ui, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
  • 4 plakken gerookt ontbijtspek, in smalle reepjes
  • 1 verse rode peper, zonder zaadjes en dun gesneden
  • 60 gram tomatenstukjes uit blik

Extra nodig: 4 lege blikjes; ingevet met boter of olie


Bereidingswijze

1.  Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan, voeg de ui toe en bak hem op matig vuur tot hij zacht is.  Voeg vervolgens ontbijtspek, rode peper en tomaten toe en bak nog 2 minuten.

2. Meng het zelfrijzend bakmeel, rozemarijn en zout in een grote kom. Roer er 1 eetlepel olie en het bier door tot het deeg kleverig is.

3. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad (de bloem is belangrijk want het is een plakkerig deeg!) en rol het uit tot een rechthoek van 20 x 35 cm.

4. Spreid er het ui-mengel op uit en rol het deeg in de lengte op, zodat de vulling erin zit. Snijd het deeg in 4 gelijke delen en leg ze in de blikken, met de spiraal naar boven. Laat het deeg 30 minuten rusten.

5. Verwarm de oven of dichte BBQ op 180°C. Zet de blikken op de bakplaat of op het rooster en bak tot de broodjes aan de bovenkant bruin zijn, ongeveer 40 minuten.

Laat ze afkoelen en dien ze in de blikken op met een blikopener erbij 😉