Brabantse wijn + wijntour in Brabant

Online wijnproeverij Brabantse wijn

Had jij al eens gehoord over Brabantse wijn? Ik wel! Het is zelfs waar de ‘ wijn’ in Worstenbrood & Wijn vandaan komt. Waarbij ‘worstenbrood’ dan uiteraard staat voor Brabants en Bourgondisch 😉 Ik moet eerlijk bekennen dat ik 10 jaar geleden ook verbaasd was toen ik bij Marius & Marthe van Stokkum van wijngaard de Linie in Made mijn eerste Brabantse wijn proefde. Maar ik ben fan! Niet als God in Frankrijk maar als God in Brabant is sindsdien mijn motto 😉

En als er eenmaal een zaadje in mijn hoofd is geplant dan gaat dat meteen groeien. Lees: dan heb ik de meest wilde plannen en onderneem meteen actie. Zo meldde ik me als lid + vrijwilliger aan bij de Brabantse Wijnbouwers (inmiddels Wijnbouwers der Lage Landen) en volgde een cursus wijnbouw bij Piet van Rijsingen van Solaria wijnbouw. Die overigens voor 2021 helemaal vol zit zag ik zojuist! Maar lang verhaal kort; nadat ik verschillende wijnbouwcursussen volgde, een vrijstaand huis met een stukje grond kocht en zelfs een bodemonderzoek liet verrichten heb ik besloten er toch vanaf te zien. Geen Brabantse wijn dus vanuit mijn Tilburgse stulpje. Een wijngaard kost namelijk ontzettend veel tijd en geld. En niet alleen dat, er zijn het hele jaar rond werkzaamheden in de wijngaard te doen. Niet handig voor iemand die nog steeds de droom heeft om de wereld te zien.

Online wijnproeverij met Brabantse wijn

Een eigen wijngaard zit er voorlopig helaas niet in. Al moet ik eerlijk bekennen dat het idee daarvoor wel weer een beetje is gaan kriebelen. Dat komt omdat ik door VisitBrabant werd uitgenodigd voor een online wijnproeverij met wijnen uit Brabant. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen en ik werd er meteen weer super enthousiast van! Want echt, Nederlandse wijnen zijn dan misschien qua prijs/kwaliteit niet te vergelijken met de grotere nieuwe- en oude wijnlanden. Maar man, man, man wat kunnen we daar trots op zijn. Ik – als geboren Brabantse – toch in ieder geval wel.

Brabant is de 3e wijnprovincie in Nederland – na Limburg en Gelderland – en heeft een van de oudste wijngaarden in Nederland. Ben je al nieuwsgierig naar de Brabantse wijnen die ik mocht proeven? Onder leiding van wijnjournalist Esmee Langereis proefden we 3 witte en 1 rode wijn uit Brabant. Te beginnen met de wijngaard waar het voor mij mee begon;

Wijngaard De Linie in Made

40 jaar lang gerund door Marius en Marthe van Stokkum maar sinds vorig jaar overgenomen door Rudy en Quirien Schellekens. Een wijngaard van 1 hectare waar al sinds 1977 de mooiste Nederlandse witte wijn vanaf komt. En dat zeg ik niet alleen omdat ik daar jaren als vrijwilliger heb gewerkt en sowieso een beetje bevooroordeeld ben. De Linie wit heeft al vele prijzen mogen winnen en was ooit de eerste Nederlandse wijn (een Brabantse wijn dus!) die in de KLM business-class werd geschonken.

Tijdens de online proeverij proefden we De Linie wit 2019. Een unieke blend van 7 (klassieke) druivenrassen, waaronder Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc en Pinot Noir. Over de rest doet Marius al jaren mysterieus. Dat lijkt iets te zijn onder wijnbouwers met ‘ het geheim van de wijnbouwer’. Hij vertrouwde mij ooit toe dat hij er in een bepaald jaar wat extra Cabernet Blanc in had gedaan. Wellicht dat de nieuwe eigenaren daar meer duidelijkheid over geven, ze willen de wijngaard sowieso toegankelijker maken voor publiek. Maar wat die andere druiven ook moge zijn; ze zorgen voor een heerlijk fruitige en aromatische wijn. Droog maar met een ietwat zoete neus. Erg lekker met vis of een salade, of bijvoorbeeld deze pastasalade met zongedroogde tomaten en geitenkaas.

De linie wit 2019 is voor € 11,- te koop via nederlandsestreekwijnen.nl en via de wijngaard zelf  en o.a. te proeven bij Restaurant Klinkers in  Oosterhout, Weeshuys in Geertruidenberg en Ripasso in Terheijden.

Brabantse Wal in Ossendrecht 

Van de tweede wijn die we proefden – Klein Wonder van de Brabantse Wal -was ik in eerste instantie iets minder onder de indruk. Achteraf denk ik dat het komt omdat hij iets minder uitgesproken van smaak is dan de Linie. In een andere volgorde was hij denk ik iets beter uitgekomen. De volgende dag proefde ik hem echter nog een keer op zichzelf en toe kwam hij veel beter tot zijn recht! Wijnboer Paul Bosse bestiert zijn wijngaard van 1 hectare bijna helemaal zelf maar laat de wijn maken door wijnmaker Stan Beurskens. Geen onbekende in wijnmakersland. De Brabantse Wal is een relatief jonge wijngaard die pas in 2012 is aangeplant.

Klein Wonder is hoofdzakelijk gemaakt van souvigner gris. Een van de zogenaamde ‘moderne rassen’ die het goed doen op Nederlandse bodem. De wijn heeft een volle kruidige smaak met veel frisse zuren en komt het best tot zijn recht bij vette vis of wit vlees. Tijdens de proeverij liet chef Pieter Bosters van restaurant Mijn Keuken * in Wouw ons weten dat hij deze wijn graag serveert bij vis uit de Oosterschelde en met name bij dit recept met Oosterschelde paling. Maar voor wie net als ik geen idee heeft wat codiumolie is of waar je dat in hemelsnaam kunt krijgen… bij Mijn Keuken kun je deze Kerst ook een thuismenu afhalen 😉 Net zo makkelijk en je steunt er de lokale ondernemer mee.

Klein wonder is voor € 20,- te koop bij Gall & Gall in Hoogerheide en in Halsteren en via de wijngaard zelf en o.a. te proeven bij restaurant Mijn Keuken  in Wouw, Jagersrust en De Jonckheer in Ossendrecht, Orangerie Mattemburgh en El Sueno in Hoogerheide en Hemmingway, ‘t Geheim van Bergen en La Pucelle in Bergen op Zoom en Oude Stempel  in Steenbergen.

Domaine Heerstaayen in Strijbeek 

Wijn nummer 3 komt van een fanatieke hobbyist; Peter de Wit. Nee geen familie ondanks dezelfde achternaam 😉 Peter is al in 1979 begonnen en maakt wijnen met klassieke druivenrassen. Van Domaine Heerstaayen proefden we de Pinot Gris 2018. Dit was voor mij de verrassing van de middag. Een donkergele wijn met een honingsmaak (maar toch droog) van waarschijnlijk laatgeplukte druiven. Het was maar een kleine fles dus die hebben manlief en ik na de proeverij lekker verder leeggedronken, met een portie bitterballen erbij! Wat verder nog leuk is om te weten is dat Domaine Heerstaayen ook een trouwlocatie is.

De Pinot Gris van Domaine Heerstaayenis voor € 11,95 te koop bij slijterij Hiwine in Bavel, wijnhuis Oktober in Breda, Plaisir du Vin in Breda en via de wijngaard zelf en o.a. te proeven bij restaurant ‘t Jaghthuis in Ulvenhout en Restaurant Parc Breda.

Dassemus in Chaam 

Last but not least; een rode natuurwijn van rondo en baron druiven uit Chaam; de Rode Wilde 2019 van wijngaard Dassemus. Zo bijna om de hoek hier en een behoorlijk grote wijngaard waar biologische wijn wordt gemaakt. Deze wijngaard van Ron Langeveld is ook geen onbekende voor mij. Verschillende wijncursussen van de Brabantse wijnbouwers werden op deze locatie gegeven. Eerder proefde ik al diverse witte wijnen en hun Chaamse bubbel – die ze helaas geen Chaampagne mogen noemen…

Maar de rode wijn dronk ik nog niet eerder. De Rode Wilde werd spontaan vergist, heeft een jaar gerijpt op gebruikte eiken barriques en is zonder sulfiet gebotteld. Allemaal leuk en aardig maar belangrijker is natuurlijk de vraag hoe hij smaakt. Jong, fruitig, kers en ik vind hem ook wel iets boers hebben. Een slobberwijn volgens Esmee Langereis, lekker met een worstje erbij. En daar sluit ik me graag bij aan. Ik heb me trouwens laten vertellen dat Ron zich op dit moment aan het specialiseren is in orange wine. Dat lijkt ineens hip en zou weleens een mooie niche kunnen zijn binnen de Nederlandse wijn.

De Rode Wilde 2019 is voor € 12,75 te koop Bij Liek in Eindhoven, Boerderijwinkel Van Haperen op de Rith in Breda en via de wijngaard zelf. En o.a. te proeven bij restaurant Porta Sud in Breda.

Brabant wijnland

Brabant wijnland? Jazeker! Sinds Covid-19 in ons land is stromen de aanmeldingen van geïnteresseerde wijnbouwers binnen. En met het veranderende wijnklimaat in Nederland, de moderne rassen die het steeds beter doen en alle wijnkennis die er inmiddels is gaat dat in de toekomst alleen maar meer worden. Je kunt dus gewoon een ‘ route des vins’ doen in in deze bourgondische provincie en verschillende Brabantse wijngaarden bezoeken.

Visit Brabant heeft een overzichtelijke blog met Brabantse wijngaarden die zijn bezoekers ontvangen. Uiteraard is e.e.a tijdens de lockdown wat anders, maar sla dat lijstje vooral op om in het voorjaar eens een wijntour door Brabant te plannen. Tot die tijd bestel je de meeste van deze Brabantse wijnen gewoon online of van de verkooppunten die hierboven staan. Op mijn persoonlijke verlanglijstje voor een Brabantse wijntour staat in ieder geval een bezoekje aan Wijndomein Sint-Catharinadal in Oosterhout. Bij de Norbertinessen zusters in het klooster! Je kunt er (in het post-coronatijdperk) ook overnachten in het gastenhuis. Uit betrouwbare bron (het zou Esmee kunnen zijn) heb ik vernomen dat met name hun houtgelagerde Chardonnay een dikke aanrader is. Ik heb al besloten daar het klooster in te gaan als manlief er op een dag niet meer is; wordt ik toch nog een beetje een Brabantse wijnboerin maar dan als non 😉

Disclaimer: Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Brabant maar is helemaal geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.