Brabantse okonomiyaki van Edwin Kats

Brabantse okonomiyaki naar recept van Edwin Kats

Brabantse okonomiyaki? Hoe verzint ‘ie het! Van alle drie de gerechten die ik mocht koken met Brabantse producten en receptuur van Edwin Kats is dit mijn favoriet. Zelfs nog voor ik het recept maakte kon ik het bij wijze van spreken al proeven en wist ik dat het fantastisch zou zijn. Hoe tof is het dan ook dat ik het recept voor deze Brabantse okonomiyaki gewoon met jullie mag delen 🙂

Voor wie nu trouwens denkt ‘ okonomiwattes?’: okonomiyaki is een Japanse hartige pannenkoek. Hierbij worden ingrediënten meegebakken in het beslag en vervolgens wordt de pannenkoek gegarneerd met bonitovlokken en okonomiyakisaus. Ook in de Taiwanese keuken – met veel Japanse invloeden – zie je dit soort hartige pannenkoeken veel. Korea heeft met de pajeon zijn eigen variant. En nu is er dankzij Edwin dus ook de Brabantse okonomiyaki.

Manlief zat mij vanaf de keukenbar gade te slaan en vroeg met verbazing of ik echt een heel pak snijbonen had gekocht voor alleen maar 1 snijboon als garnering… Uhhh ja dus. Ik zie het zo voor me dat Edwin in zijn keuken in restaurant Noble met de producten uit de Boerschappen box aan de slag is gegaan en daarbij binnen handbereik ook nog heel veel andere ingrediënten tot zijn beschikking heeft. Een beetje van dit – snijbonen dus- een snufje van dat – togarashi manlief niet kon vinden bij de toko. Voor een thuiskok is dat niet helemaal realistisch maar ook zonder de tagarashi (een Japanse kruidenmix die ik op de foto verving door wat chilipoeder) is het een fantastisch gerecht. De wortel, spitskool en lente-ui had ik toevallig wel allemaal in huis.

Nog even over het garneren en opmaken van gerechten door topchefs… Ik vind het fantastisch om te zien maar ben zelf helemaal niet zo’n pietje precies. Daarom was ik extra in mijn nopjes met mezelf toen ik bedacht om de wasabimayonaise in een boterhamzakje te scheppen en daar een klein puntje af te knippen. Die streepjes mayonaise zien er toch net wat feestelijker uit dan maar wat klodders 😉

Edwin’s Brabantse versie van okonomiyaki is een aanrader om thuis mee aan de slag te gaan. Eerder maakte ik al de Hete bliksem met Indiase kaaskrokantjes en ook de Zomerse trifle met rabarber, avocado en hangop naar recept van Edwin Kats staat inmiddels online.

Afdrukken

Brabantse okonomiyaki

Brabantse okonomiyaki naar recept van Edwin Kats

Hoofdgerecht voor 2  personen
(Of voor 4 als je nog meer gangen serveert) 

  • Genoeg voor: 2 1x
Scale

Ingrediënten

Okonimiyaki beslag

  • 50 gram Molen de Arend pannenkoekenmix
  • 2 eieren
  • 40 gram Freehand Blond bier
  • 25 gram Boerschappen appelsap
  • 20 gram mirin
  • Peper, zout en togarashi (= Japanse 7-kruidenmix)
  • 50 gram fijnsneden spitskool
  • 50 gram wortel,  julienne gesneden of grofgeraspt
  • 2 stuks lente-ui, fijngesneden

Zoetzuur

  • 50 gram suiker
  • 50 gram witte wijn
  • 50 gram water
  • 50 gram witte wijn azijn
  • 150 gram bloemkool, in kleine roosjes
  • 150 gram beukenzwam van Banken Champignons in Wijchen

Topping 

  • 1 snijboon
  • 150 gram gerookte kipfilet, van de Walhoeve in Goirle
  • 50 gram mayonaise
  • wasabi puree, naar smaak
  • evt. tuinkers als garnering

Bereidingswijze

1.  Breng de ingrediënten voor het zoetzuur aan de kook en laat de bloemkoolroosjes en beukenzwammen 30 seconden meekoken. Laat de groenten daarna afkoelen in het vocht en minimaal 2 uur marineren. Langer mag ook. Ik heb dit nog even gecheckt bij de chef 😉 Je kunt het zoetzuur dus prima al eerder op de dag maken. 

2.  Snijd de snijboon in dunne linten, vanaf de lange zijkant, met een dunschiller. Snijd de gerookte kipfilet in plakken. Breng 50 gram mayonaise op smaak met wasabi puree (naar eigen smaak).

3. Meng de ingrediënten voor het okonomiyaki beslag door elkaar en bak hem goudgeel in een koekenpan met olijfolie. Je hebt dan, afhankelijk van hoe groot je pan is, een dikke pannenkoek.
Ik gebruikte echter 2 kleinere koekenpannen zodat we allebei een eigen okonomiyaki hadden. 

4. Beleg hierna de hartige pannenkoek met de plakjes gerookte kipfilet en bouw hem verder op met streepjes wasabi mayonaise (zie tip in tekst), bloemkool, beukenzwam en reepjes snijboon. Garneer met tuinkers en togaraschi.

Trefwoorden: okonomiyaki, Edwin Kats

Disclaimer: voor dit recept maakte ik gebruik van Brabantse producten uit de Boerschappen box die ik kreeg van VisitBrabant. Receptuur: Edwin Kats van restaurant Noble.

Brabantse okonomiyaki naar recept van Edwin Kats

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.