Borani met flespompoen – uit Simply van Sabrina Ghayour

Borani met flespompoen op bord

” Dit gerecht is krankzinnig lekker en het gaat altijd als eerste op als ik het serveer.” Aldus Sabrina Ghayour over het recept Borani met flespompoen in haar nieuwe kookboek Simply. Het maakte dat ik direct nieuwsgierig was en de eerste de beste flespompoen op de markt in mijn tas gooide. Zelfs nog voordat ik uberhaupt wist wat ‘borani’ voor gerecht is. Volgens Wikipedia is het: ” …een Iraans voorgerecht gemaakt met yoghurt, spinazie en andere ingrediënten. Het komt ook veel voor in de Perzisch-Joodse keuken.”

Kijk, dat klinkt als een huwelijk van mijn twee favoriete wereldkeukens! Deze borani is gemaakt van yoghurt met flespompoen. Ook toen ik het serveerde tijdens de lunch die ik afgelopen zondag maakte bij mijn schoonmoeder ging het bord met de borani als eerste leeg. Waarbij het tot het laatste restje werd opgeveegd met het platbrood wat ik erbij serveerde.

Wij aten de borani met pompoen als bijgerecht – samen platbrood dus – en met in granaatappelmelasse en honing gelakte gehaktballetjes uit hetzelfde kookboek. Ook al zo’n succesnummer. Te vinden in Simply dus. Binnenkort lees je meer over dit heerlijke kookboek met makkelijke Midden-Oosterse maaltijden in mijn review hier op de blog en hoor je er alles over in de Kookboekenpodcast!

Het is echt onwijs simpel om deze borani met flespompoen te maken. Een kwestie van de flespompoenhelften in de oven roosteren, uitlepelen en mengen met de rest van de ingrediënten. Simpeler kan Sabrina het niet maken; wel lekker 😉

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Borani met flespompoen op bord

Omschrijving

Voor 4 -6 personen


Ingrediënten

Scale
  • 1 grote flespompoen – 1,2 kilo
  • olijfolie om te besprenkelen
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 15 gram dille, heel fijngehakt
  • 1 theelepel pul biber (Turkse chilivlokken)
  • een handvol walnootstukjes
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Voor erbij: (Libanees) platbrood


Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Snijd de flespompoen met schil en al in de lengte doormidden, schep de pitten er met een lepel uit en gooi ze weg. Leg de 2 pompoenhelften met het snijvlak omhoog op de beklede bakplaat en wrijf het vruchtvlees in met een beetje olijfolie. Rooster de pompoen 45 tot 50 minuten en steek een mes in het dikste deel van het vruchtvlees om te controleren of het zacht en gaar is. Haal de pompoen uit de oven en laat hem afkoelen tot je hem kunt vastpakken.

3. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil in een kom en prak het zo fijn mogelijk. Voeg de knoflook, een scheutje olijfolie, een flinke hoeveelheid zeezoutvlokken en peper plus de yoghurt toe en roer alles goed door. Proef of je nog zoutzoutvlokken en peper wilt toevoegen. 

4. Schep de borani op een bord, spreid hem uit tot de randen en dan glad met de achterkant van een lepel. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi de borani met de dille, pul biber en walnoten.

Serveer met even opgewarmd platbrood.


Notities

Lekker met platbrood en Midden-Oosterse gehaktballetjes of kip.

Trefwoorden: borani, pompoen, yoghurt, Perzisch

1 Comment

  1. Superlekker Ilona, en heel gemakkelijk te maken ook. Mijn borrelgasten vonden het een verrassende borrelhap. Heerlijk trouwens met een goed glas Pinot Noir 🙂
    Ben weer blij met jou! x

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.