Boekweitsalade met geroosterde wintergroenten

boekweitsalade met geroosterde wintergroenten

Een boekweitsalade? Eerlijk gezegd was het voor mij ook de eerste keer dat ik iets met boekweit maakte. Sommige recepten in huize Worstenbrood & Wijn ontstaan gebaseerd op wat we nog in huis hebben. Of wat er op moet. Na een flinke opruimbeurt in de voorraadkast bleek dat er iets met boekweit gemaakt moest worden. Ik zal het ongetwijfeld een keer gekocht hebben nadat ik er een recept mee had gezien. Maar zonder een centraal verzameld to-cook lijstje had ik geen idee meer wat dat dan was. Dan maar zelfs iets bedenken. En zo ontstond het idee voor een boekweitsalade.

Het graan is redelijk onbekend maar met een ietwat nootachtige smaak zeker de moeite waard. Pas wel op dat je de boekweit niet tot snot kookt. Ik behaalde een prima resultaat door 1 kop boekweit te koken in 1 koppen water; 175 gram boekweit in 500 ml water. Gewoon zachtjes opzetten en laten koken tot het water is opgenomen. Ongeveer 20 minuten.

Met het roosteren van verschillende groenten werd het een heerlijke wintersalade. Ik gebruikte rode en gele biet, stukjes wortel en pastinaak. Je kunt hem vegetarisch, of zelfs veganistisch laten, maar wij aten er ook nog pecorino en wat geroosterde kip bij.

Boekweitsalade met geroosterde wintergroenten

Hoofdgerecht voor 2 personen (+ restje voor lunch)

Ingrediënten 

  • 175 gram boekweit
  • 1 rode biet, geschild en in stukjes gesneden
  • 1 gele biet, geschild en in stukjes gesneden
  • 1 pastinaak, geschild en in stukjes gesneden
  • 2 winterwortels, geschild en in stukjes gesneden
  • 1 bakje (kastanje) champignons, schoongemaakt en in kwarten
  • Pecorino kaas
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • evt. beetje rucola (ik had het toevallig nog in huis maar laat het gerust weg)
  • handje geroosterde pitten (ik gebruikte een mix van zonnebloem-, pijnboom- en pompoenpitten)

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Schil alle knolgroenten en snijd ze in blokjes. Verdeel over een ovenplaat,  verdeel er een paar scheuten olijfolie over en verdeel dit met je handen goed over de groenteblokjes (ik gebruikte nog een restje rozemarijnolie).

3. Rooster de groenten een half uurtje in de oven gaar, schep ze halverwege een keertje om.

4. Bak ondertussen de champignons in een droge koekenpan gaar.

5. Kook de boekweit in ongeveer 20 minuten gaar in 500 ml water. Houdt het goed in de gaten; en zet het vuur uit zodra het water is opgenomen. Laat nog even staan met de deksel op de pan.

6. Verdeel de boekweit en alle groenten over een grote schaal. Meng er 1 eetlepel balsamicoazijn en 2 eetlepels olijfolie door. Breng op smaak met peper en zout. Heb je nog een restje rucola? Verdeel dat dan ook over de boekweitsalade.

6. Bestrooi de salade tenslotte met de Pecorino kaas en geroosterde pitten.

wortel, biet, pastinaak in de oven

boekweitsalade met geroosterde wintergroenten

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.