Bitterballen met truffel en paddenstoelen

bitterballen op amuselepels

Ik heb lang zitten broeden op dé perfecte vegetarische kerstbitterbal. Er staan genoeg feestelijke bitterballen in Het Bourgondische Bitterballenboek maar ik vond Thaise curry of Palak Paneer- bitterballen nou niet meteen geschikt als amuse. De bitterballen met Fenegriekkaas of die met Gerookte rode biet komen al meer in de buurt.
Ik wilde echter een vega bitterbal die perfect zou samengaan met een likje truffelmayonaise  En zo ontstond het idee voor ietwat chique bitterballen met truffel en paddenstoelen!

Bitterballen met truffel en paddenstoelen

Wat had ik dit recept voor truffel-paddenstoel bitterballen nog graag willen opnemen in Het Bourgondische Bitterballenboek! In plaats daarvan ga ik hem nu alsnog met je delen. Naast verse paddenstoelen zitten er ook gedroogde paddenstoelen in. En truffel natuurlijk. Omdat verse truffel nu eenmaal ontzettend prijzig is en ook nog eens lastig verkrijgbaar koos ik voor truffeltapenade. Met minimaal 8% truffel erin. Anders valt de smaak daarvan weg in de salpicon.

Ik vond het ook erg belangrijk dat het een recept is met ingrediënten waarvoor je niet per se naar de groothandel hoeft. Tegen de tijd dat de feestdagen in zicht komen heb je waarschijnlijk wel wat anders aan je hoofd. Alle ingrediënten voor de bitterballen met truffel en paddenstoelen zijn verkrijgbaar in de supermarkt.

Overigens hoef je helemaal niet tot Kerst te wachten met het maken van deze feestelijke amuse. Bitterballen zijn prima in te vriezen en zeker 3 maanden te bewaren. Je frituurt ze het best rechtstreeks vanuit de vriezer. Ideaal toch?

Vul onderstaande gegevens in om mijn recept voor truffel-paddenstoel bitterballen direct te downloaden:

Download gratis het recept voor truffel-paddenstoel bitterballen

Meer feestelijke bitterballen

In Het Bourgondische Bitterballenboek staan overigens nog veel meer feestelijke bitterbalrecepten die niet misstaan als amuse op het kerstmenu – of welk andere feestelijke gelegenheid dan ook. Denk bijvoorbeeld aan de bitterbal met blauwe kaas en serranoham. Of een van mijn persoonlijke favorieten: die met kippenlever, spekjes en champignons van topchef Edwin Kats. Allebei perfect met een toefje truffelmayonaise.

Bitterballen in een schaaltje en een opengesneden bitterbal met een vulling van truffel en paddenstoelen op een servetje naar een kommetje mayonaise en een glas champagne
Bitterballen in een schaaltje en een open bitterbal met een vulling van truffel en paddenstoelen op een servet

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
opengesneden bitterbal in hand met toefje mayonaise op bitterbal

Bitterballen met truffel en paddenstoelen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 40

Omschrijving

Een chique, vegetarische bitterbal met een vulling van truffel en paddenstoelen! 


Ingrediënten

  • gelatine (te vervangen door arrowroot poeder voor een 100% vega bitterbal)
  • boter
  • bloem
  • paddenstoelenbouillon
  • gemengde paddenstoelen
  • gedroogde bospaddenstoelen
  • truffeltapenade (ik gebruik die van Urbani, verkrijgbaar bij AH)

Bereidingswijze

De bereidingswijze en de precieze verhouding van ingrediënten staan beschreven in de PDF download van het recept voor bitterballen met truffel en paddenstoelen. 


Notities

Serveer met een toefje truffelmayonaise op een amuselepel

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.