100 % Vegetarische bitterballen: Tomaat-Parmezaan-Burrata-Basilicum

Bitterballen met tomaat, parmezaan, burrata en basilicum

Nou hier zijn ze dan hoor, mijn eerste 100% vegetarische bitterballen met tomaat, Parmezaanse kaas, burrata en basilicum. Het zijn de lekkerste Italiaanse smaakmakers samengebracht in 1 perfect borrelhapje durf ik wel te zeggen.  Het originele recept van deze vegetarische bitterballen zoals ik dat vond in het Groot Culinair Croquetten kookboek van Edwin Cats bevat mozzarella in plaats van burrata en géén Parmezaanse kaas. Geïnspireerd door de goddelijke ‘Hit me’ amuse van Restaurant Beluga verving ik de eerste keer dat ik er mee aan de slag ging een deel van de mozzarella door Parmezaanse kaas. Dat was ook meteen een echte hit 😉 

In deze uiteindelijke versie is de mozzarella bij toeval vervangen door de meer romige burrata aangezien manlief zich vergist had bij het boodschappen doen. Zo ontstaan de beste nieuwe gerechten. Of bitterballen in dit geval. Maar gebruik gerust mozzarella als je geen burrata kunt vinden. Of het, net als ik eigenlijk, zonde vind van de romige burrata om die omdat je de romigheid niet terug proeft in de bitterballen. 

In tegenstelling tot sommige van mijn andere bitterballen zonder vlees of vis zijn deze écht 100% vegetarisch omdat er geen gelatine wordt gebruikt. Nou is Tomaat-Parmezaan-Burrata-Basilicum bitterballen nogal een hele mond vol,  laat staan een geschikt trefwoord voor zoekmachines… Ik ben dus nog op zoek naar een betere naam voor deze smaakbommetjes. Suggesties zijn welkom! De Hit Me bitterbal misschien? Of de Italiaanse bitterbal? Laat het me vooral weten in de reacties onder het recept. 

Afdrukken

Tomaat-Parmezaan-Burrata-Basilicum bitterballen

Bitterballen met tomaat, parmezaan, burrata en basilicum

Voor 60 stuks

Scale

Ingrediënten

  • 500 gram gepelde tomaten uit blik
  • 150 gram boter
  • 20 gram tomatenpuree (uit zo’n klein blikje)
  • 190 gram bloem
  • 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 250 gram Burrata kaas, in blokjes (of vervang door mozzarella)
  • 20 gram verse basilicum, in fijne reepjes gesneden
  • Peper & zout

Bereidingswijze

1. Pureer de gepelde tomaten met een staafmixer fijn en zeef het door een fijne zeef om de zaadjes te verwijderen.

2. Smelt de boter in een pan. Voeg de tomatenpuree (die dikke puree uit een klein blikje dus, niet de gezeefde tomatensaus) toe en laat deze zachtjes verwarmen in de boter zodat de zuurheid verdwijnt. Voeg vervolgens in één keer de bloem erbij en roer goed met een rubberen spatel om een gladde massa te verkrijgen en laat 3 minuten bakken om de bloem te garen. Als je dit te kort doet krijgt je vulling een bloemige smaak.

3. Voeg de gezeefde tomatensaus toe en breng de vulling onder goed roeren aan de kook. Let op; dit zal niet echt koken omdat het een vrij vaste massa is. Meng het gewoon goed door elkaar zodat het warm is en haal vervolgens de pan van het vuur om iets af te laten koelen.

4. Meng de blokjes burrata, de geraspte Parmezaanse kaas en de basilicumreepjes goed met een rubberen spatel door de iets afgekoelde salpicon ( = een sjiek woord voor je bitterballenvulling).

5. Proef nu en voeg naar smaak nog peper & zout toe. Hij mag best iets sterker smaken; eenmaal gefrituurd zwakt de smaak nog wat af. Wees echter voorzichtig met het zout, de Parmezaanse kaas is ook al zout.

6. Doe de salpicon over in een ovenschaal en laat afgedekt met plastic folie afkoelen in de koelkast. Het liefst een hele nacht om de salpicon te laten opstijven.

7. Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram. Rol de porties tot balletjes en paneer ze door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Tip: Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje. Als je het eiwit van een echt ei gebruikt gaat het namelijk nogal klonteren.

8. Frituur bevroren bitterballen 3 minuten in plantaardige olie of plantaardig vet van 180°C. Ontdooide bitterballen zijn na ongeveer 2,5 minuut klaar. Als je ze te lang frituurt klappen ze kapot. 

Notities

-> In plaats van dubbel paneren kun je ook enkel paneren met paneermeel, eiwit, panko. Dit is iets minder werk maar levert een minder hard korstje op.

-> Bitterballen zijn prima in te vriezen en enkele maanden te bewaren. Vries ze dan ‘los’ van elkaar in, en bewaar ze in een diepvrieszakje in de vriezer.

-> Schrijf met een stift de inhoud van de bitterballen op het zakje; bij meerdere soorten bitterballen in diepvrieszakjes is het verschil niet te zien.

Trefwoorden: bitterballen

Eenmaal de slag van het zelf maken van bitterballen te pakken? Probeer dan ook eens mijn immer populaire chorizo-paprikabitterballen 🙂

Bitterballen met tomaat, parmezaan, burrata en basilicum

3 Comments

  1. Hihi dolgraag wil ik meedoen met de #bitterballen workshop wedstrijd…Keek al een tijdje uit naar een workshop van jou, ben dat weekend vrij, dus doe graag mee !! Kijk er naar uit…Ben ook benieuwd naar de vegetarische…

  2. Hmm deze klinken héérlijk! Misschien de Topaba bitterbal?😂 Of de Bella Italia bitterbal haha. Het lijkt me super tof of mee te doen aan een #bitterbal workshop! Ga deze in ieder geval snel eens proberen!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.