Bietensalade met gerookte makreel

Bietensalade met gerookte makreel

Soms is het eigenlijk helemaal niet nodig om ergens een recept van uit te werken. Dat geldt zeker voor deze bietensalade met gerookte makreel. Het is zo eenvoudig dat ik over een jaar echt nog wel weet hoe ik hem gemaakt heb als ik de foto zie. Het probleem is echter dat als ik het recept hier niet uittyp ik deze salade combinatie volgend jaar helemaal vergeten ben! Er is een kleine kans dat ik hem dan, al scrollend door mijn Instagramfeed, een keer tegenkom en er weer aan denk.

Dat is ook precies de reden dat ik deze Worstenbrood & Wijn blog een paar jaar terug begonnen ben. Om al mijn recepten en ideeen makkelijk terug te kunnen vinden. Vandaar dat er nu dus toch een ‘recept’ voor rode bietensalade met gerookte makreel staat 😉 Zodat ik niet volgend jaar weer naar een stapel bieten in mijn moestuin sta te kijken en te bedenken wat ik er nu weer eens mee kan maken.

Ik at deze salade de eerste keer als lunch en de tweede keer als voorgerecht. Het idee voor deze bietensalade komt deels van Nigella Lawson. In haar ‘Voor altijd zomer’ boek weekt zij namelijk ook plakjes rode ui in wijnazijn en serveert die als Italiaanse bietensalade met verse munt. Waar ik het idee voor gerookte makreel vandaan heb weet ik eerlijk gezegd niet meer. Volgens mij was het gewoon een logisch gevolg van het feit dat hij bij de Appie in de aanbieding was en ik dus toevallig gerookte makreel in de koelkast had liggen.

Heb je net als ik veel rode bieten in je moestuin? Ik stoom er graag verschillende tegelijk gaar in de stoomoven (in de schil) en bewaar ze daarna tot bijna een week in de koelkast. Als je ze nodig hebt kun je ze alsnog makkelijk pellen en in plakjes snijden. Voor deze bietensalade met makreel bijvoorbeeld.
Of voor in mijn Couscoussalade met bietjes, feta en amandelen.

Bietensalade met gerookte makreel

Als voor- of lunchgerecht

Ingredienten 

  • 1 rode ui, gehalveerd in en dunne ringen gesneden
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • gekookte rode biet, gepeld en in plakjes gesneden
  • creme fraiche
  • evt. wat mierikswortel
  • gerookte makreel

Bereidingswijze

1. Week de rode uienringen minimaal een kwartiertje in de wijnazijn en dek deze af.

2. Verdeel de plakjes gekookte biet over de borden (ik zet er geen precieze aantallen bij want dit is prima op gevoel te doen).

3. Klop de creme fraiche even los met een vork en voeg hier eventueel een mespuntje mierikswortel aan toe.

4. Verdeel de geweekte uien samen met de gerookte zalm en kloddertjes creme fraiche over de bietenplakjes. Breng op smaak met nog een beetje peper.

Op zoek naar meer recepten met rode biet? Probeer dan eens mijn recept voor Bietensoep met geitenkaas of deze Salade met geroosterde rode biet, sinaasappel en dukkah. Zelf ben ik ook erg nieuwsgierig naar deze Salade met gerookte bietjes van de blog Little Spoon.

Bietensalade met gerookte makreel

2 Comments

  1. Heerlijk! Vandaag gemaakt met bietjes uit de zelfoogsttuin waar wij deelnemer zijn, hebben al veel bieten geoogst,dit is een heerlijk receptje, ter variatie!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.