Beenhammetje van de BBQ

beenhammetje van de bbq

Als manlief en ik barbecuen dan is dat eigenlijk nooit een typisch Nederlandse BBQ met veel stukken (voorgegaard) vlees, sausjes en stokbrood.  Meestal kiezen we voor 1 stuk vlees met een lekkere salade of 2 bijgerechten. Toch hebben we niet altijd zin en tijd om urenlang low & slow te BBQ’en. Zeker niet op doordeweekse dagen. Wat er dan regelmatig op het menu staat is dit beenhammetje van de BBQ. Niet zo’n grote van de slager die je zelf nog moet pekelen, maar gewoon een kleintje uit de supermarkt. Die zijn al gepekeld.

Dat beenhammetje zetten we zelf nog in een marinade van honing, mosterd, tijm en whisky (al kun je de whisky ook gerust weg laten). Na ongeveer 45 minuten tot een uur heb je dan een heerlijk stukje beenham van de BBQ. En je legt er net zo makkelijk meerdere naast elkaar voor als er meer liefhebbers aanschuiven.

Wat je er bij kunt serveren? In het voorjaar at ik hem graag met deze Asperge-aardappelsalade. Die je overigens de rest van het jaar ook prima kunt maken, maar dan met asperges uit pot. Vorige week liet ik de kippendij uit het recept voor Ceasar courgetti weg en serveerde er plakken beenham van de BBQ bij. Maar ook bij aardappelspiezen van de BBQ en gevulde courgettes smaakt hij erg lekker.

Beenhammetje van de BBQ

Als vleesgerecht voor 2 – 3 personen

Ingredienten 

  • 1 ongemarineerd beenhammetje uit de supermarkt, ongeveer tussen de 400 – 600 gram.
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels (Dijon) mosterd
  • een paar takjes tijm, fijngehakt
  • evt. 2 eetlepels whisky
  • evt. rookhout

Bereidingswijze

1. Meng de ingredienten voor de marinade door elkaar en wrijf hier het beenhammetje mee in. Laat minimaal een uur, maar kan ook prima de avond van te voren al, marineren in de koelkast.

2. Steek je BBQ met deksel aan voor indirect grillen tot 150ºC.

3. Je kunt eventueel wat rookhot bij de kolen gooien voor een licht rooksmaakje aan de ham. Wees hier echter voorzichtig mee want met zo’n klein hammetje kan de rooksmaak al snel te sterk zijn.

4. Gaar het beenhammetje tot een kerntemperatuur van 63ºC. Wikkel hem daarna in aluminiumfolie en laat ongeveer 10 minuten, buiten de BBQ, rusten. De kerntemperatuur zal dan nog stijgen naar 65ºC en het resultaat is een heerlijk, mals beenhammetje.

Meestal blijft er nog wel een restje over. Plakjes koude beenham smaken de volgende dag ook nog heerlijk, koud of even opgewarmd, op een broodje 🙂

P.s. Heb je dit beenhammetje van de BBQ gemaakt na het lezen van dit recept? Ik vind het erg leuk om te lezen wat je er van vond en een reactie achter laat hieronder of via een van mijn social media kanalen.

beenhammetje van de bbq met ceasar courgetti

beenhammetje van de bbq

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.