Basisrecept: karamel maken

potje karamelsaus met lepel

Sinds ik de workshop ‘ Koken met karamel’ bij Constan Heestermans volgde ben ik druk in de weer met karamel. Ik had eerder geen idee dat zelf karamel maken zo makkelijk is. En soms moet je iets gewoon een keer gezien en gedaan hebben voor je er zelf vol vertrouwen mee aan de slag gaat. Helemaal als dat onder begeleiding is van iemand die er inmiddels zijn beroep van heeft gemaakt.

Mocht je dus interesse hebben om ook een keer zelf karamel te maken onder leiding van Constan hou dan de website van kookstudio Homemade Heidy in de gaten voor een vervolg datum. En om eventuele twijfel uit de weg te ruimen; dit is dus een niet-gesponsorde post. Ik heb deze workshop zelf betaald en ben daar gewoon ontzettend enthousiast over. Bij de workshop zat ook Constan’s boek ‘Koken met karamel’ inbegrepen. Daarin staat niet alleen onderstaand basis recept voor karamel (dat je overigens gratis als PDF bestand kunt downloaden via de site van Uitgeverij Loopvis) maar ook zoete en hartige recepten om de karamel in te gebruiken.

Zelf maakte ik thuis al een vereenvoudigde versie van de camembert met pecannoten. Het recept voor panna cotta met sinaasappel en karamelsaus uit het boek serveerde ik als dessert tijdens een etentje. Verder smeerde ik mijn zelfgemaakte karamelsaus op pannenkoeken en druppelde het over een carrotcake die een collega bakte. Ook verwerkte ik een paar eetlepels karamel-zeezout in mijn recept voor slagroomsoesjes dat deze week nog uitgewerkt op de blog staat.

Kortom, sinds ik heb geleerd hoe makkelijk het is om zelf karamel te maken ben ik er helemaal los op gegaan. Inmiddels staat er ook al een potje karamel met Islay whisky (die rokerige) en zeezout in de koelkast. En ik bestelde een hoop lege jampotjes zodat ik potjes zelfgemaakte karamelsaus als kerstcadeautje kan weggeven 😉

In onderstaand recept heb ik in mijn eigen woorden het basis recept voor het zelf maken van karamelsaus uitgeschreven zoals ik dat leerde op de workshop. Het verschilt iets van het basisrecept in het boek omdat hierin geen water wordt gebruikt en ik ook geen thermometer gebruik.

Basis recept voor karamel maken

Voor ongeveer 350 gram ( = 1 groot jampotje of 2 kleinere)

Ingrediënten

  • 200 gram suiker
  • 180 gram slagroom
  • 20 gram roomboter

Extra nodig: 2 steelpannetjes met dikke bodem (die uit de Skanka lijn van IKEA zijn hiervoor ideaal)
Grote garde en eventueel een grote ovenhandschoen om je hand te beschermen tegen spatten.

Bereidingswijze

1. Doe de suiker in een schoon steelpannetje met dikke bodem. Zet deze op matig
tot hoog vuur en laat de suiker smelten. Roer niet, maar draai de pan rustig rond.
Haal de pan van het vuur zodra de karamel een donkere, roodbruine kleur heeft en alle suiker is
gesmolten en er een lichte rookwalm vanaf komt.

2. Verwarm ondertussen in een andere pan slagroom en boter tot de boter is gesmolten en het
mengsel tegen de kook aan zit. Indien je nog andere smaken aan je basiskaramel wilt toevoegen is dit het moment. Denk bijvoorbeeld aan 1 eetlepel likeur of whisky of een 1/2 theelepel zeezout.

Let op: het is erg belangrijk dat je room- en botermengsel warm is zodat het temperatuur verschil met de suiker niet zo groot is en de boel niet meteen kristalliseert.

3. Giet het roommengsel rustig bij de suiker in de pan terwijl je goed roert met een grote garde. Giet heel langzaam en draag bij voorkeur een (lange) ovenwant, want de karamel zal behoorlijk gaan
borrelen en stomen. Blijf roeren tot alles goed met elkaar is vermengd en je een mooie, stroperige karamel in je pan hebt.

4. Kook de karamel nog een paar minuten door terwijl je eventuele harde stukjes aan de rand van de pan los roert met de garde.

5. Haal de pan van het vuur, laat de inhoud een paar minuten afkoelen en schenk de karamel in brandschone glazen jampotjes.

In het boek staat dat deze basiskaramel in de koelkast minimaal 2 maanden houdbaar is (al betwijfel ik of iemand een potje zo lang kan bewaren). De karamel zal wat vaster worden. Als je voor een recept een meer vloeibare karamelsaus nodig hebt kun je het potje even in warm water zetten.

Bron: de workshop en het boek ‘Koken met Karamel’ van Constan Heestermans

potje karamelsaus met lepel
 

 

2 Comments

    • In die tijd had je het ook al 6 keer kunnen maken 😉 Ben benieuwd! Bij mij lukt het steeds in 1 keer maar bij sommigen schijnbaar toch niet.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.