Avocadogazpacho uit Superveg

Avocadogazpacho uit Superveg

Een van de eerste gerechten die ik maakte uit het kookboek Superveg (zie voor de recensie daarvan deze link) was de avocadogazpacho. Nou moet ik er meteen bij vertellen dat ik eigenlijk een ander beeld had bij het lezen van een recept met de naam ‘avocado gazpacho’. Namelijk het beeld van een dikke, groene koude soep van gepureerde avocado’s.

In dit recept worden echter blokjes rijpe avocado op een koude tomaten-yoghurtsoep geserveerd. Een combinatie die heerlijk uitpakt. Ik maakte het recept de eerste keer toen ik alleen thuis was op een van de vele tropische dagen die we deze zomer mochten beleven. Het restje serveerde ik de volgende dag in 2 kleine kommetjes als klein hapje vooraf.

Deze avocado gazpacho is een super makkelijk en fris voorgerechtje. Maak hem ruim van te voren klaar en serveer bij een zomers etentje.

Avocadogazpacho uit Superveg

Voorgerecht voor 4 personen

Ingredienten

  • 300 gram rijpe trostomaten, in kwarten
  • 150 gram gewone yoghurt (ik gebruikte Griekse yoghurt)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel citroensap
  • zeezout
  • 2 perfect rijpe avocado’s, op kamertemperatuur
  • 1/4 zoete gele of oranje paprika, in kleine blokjes
  • 3 cm komkommer, zaadlijsten verwijderd, in kleine blokjes
  • 4 eetlepels extra virgin olijfolie
  • versgemalen zwarte peper
  • speciaal zout (zoals bijvoorbeeld Himalayazout of Sel de Mer)

Bereidingswijze

1. Mix de trostomaten, yoghurt, tomatenpuree, citroensap en zout in een blender of keukenmachine met 60 ml water. Giet door een zeef, bij voorkeur in een schenkkan, of giet direct over in een schenkkan.
Dek af met plasticfolie en zet in de koelkast. De gazpacho moet minstens 1 uur koelen, maar kan tot 24 uur in de koelkast blijven staan.

2. Bereid kort voor het serveren de andere ingrediënten en vervolgens de avocado’s. Snijd ze doormidden, verwijder de pit, en snijd met de punt van het mes een rasterpatroon in het vruchtvlees met afstanden van 1 cm. Snijd niet door de schil. Schep de blokjes met een lepel in een kom. Als de avocadoblokjes langer dan 10 minuten moeten staan, knijp er dan een beetje limoen- of citroensap over om te voorkomen dat ze bruin worden. Maak de kommen gazpacho klaar.

3. Leg, met je vingers en een lepel, voorzichtig een hoopje avocadoblokjes in het midden van elke kom. Schenk er een beetje tomatenbouillon omheen. Bestrooi met paprika en komkommer. Gebruik een theelepel om wat olijfolie over de soep te druppelen. Draai er ook een beetje peper over en maak af met een mespunt zeezoutvlokken over de avocado of een speciaal zout. Breng voorzichtig naar tafel en eet meteen.

Bron: Superveg van Celia Brooks

Avocadogazpacho uit Superveg
Foto van de avocado gazpacho uit Superveg

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.