Atjar ketimoen (zoetzure komkommer)

Atjar ketimoen - zoetzure komkommersalade in schaaltje

Atjar ketimoen – oftewel zoetzure komkommer uit de Indische keuken – is nou typisch zo’n gerecht waarvan ik altijd denk uit mijn hoofd te weten hoe dit te maken. Uiteindelijk komt het toch vaak neer op even Googlen en pakt het eindresultaat steeds iets anders uit. De hoogste tijd dus om mijn eigen versie eens wat meer gedetailleerd uit te werken.

Overigens vergeet ik atjar ketimoen vaak een dag eerder te maken. Als ik dan toch een frisse component wil bij mijn nasi goreng (en dat wil ik!) maak ik er een simpele pickle-versie van. Oftewel: de komkommerplakjes even laten marineren in een flinke scheut azijn met een half theelepeltje zout en een eetlepel suiker. Ook lekker 😉

Ik vind atjar ketimoen – of welke andere atjar dan ook – altijd een mooie aanvulling op een Indische maaltijd met nasi goreng en een gebakken ei. En afhankelijk van wat er door de nasi zit serveer ik er het liefst ook nog een lekkere saté bij. Zoetzuur van komkommer is trouwens niet alleen lekker bij de nasi of andere Indische of Indonesische gerechten, maar ook bij de BBQ. Lekker fris, ideaal om al eerder klaar te maken en wie lust er nou geen komkommer.

Op zoek naar fijne kookboeken over de Indische keuken? Ze zijn erg verschillend maar ik ben erg blij met zowel Indorock als Indostok van Vanja van der Leeden. Voor meer traditionele gerechten blader ik graag door het Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk en De bijbel van de Indonesische keuken van Maureen Tan.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Atjar ketimoen - zoetzure komkommersalade in schaaltje

Atjar ketimoen (zoetzuur van komkommer)

  • Genoeg voor: 2 1x
  • Keuken: Indisch
Save Recipe

Omschrijving

Als bijgerecht voor 2 -3 personen


Ingrediënten

Units Scale
  • 1 komkommer
  • 1 sjalotje, in dunne ringen
  • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en in dunne ringen
  • 100 ml water
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 100 ml witte (natuur)azijn

Bereidingswijze

1. Was de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in schijfjes. Meng samen met de sjalot en chilipeper in een kom

2. Breng in een pan de gelijke delen water, basterdsuiker en azijn aan de kook. Schenk het daarna over het komkommermengsel, meng goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Zet de atjar ketimoen als hij voldoende is afgekoeld afgedekt met plasticfolie minimaal 24 uur in de koelkast. 


Notities

Trefwoorden: komkommer, indonesisch, indisch, atjar, atjar ketimoen

Atjar ketimoen - zoetzure komkommersalade in schaaltje

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.