Aspergebitterballen met ham, ei en peterselie

Aspergebitterbal binnenkant

Aspergebitterballen! Die mochten natuurlijk niet ontbreken in mijn bitterballenassortiment. Als er één delicatesse van Hollandse – of in mijn geval Brabantse – bodem is waar ik gek op ben dan is het wel de witte asperge. Omdat het aspergeseizoen zo kort is maak ik daar zoveel mogelijk gebruik van. Tussen eind april en eind juni staan er gemiddeld twee keer in de week asperges op het menu bij ons thuis.

Meestal 1 keer op klassieke wijze met ham en ei (maar dan uit de stoomoven!) en de andere keer door de pasta met spekjes of gerookte zalm, in een risotto of op een plaattaart met geitenkaas en serranoham. Aan het einde van het aspergeseizoen koop ik nog snel een voorraadje voor in de vriezer. En zodra de laatste op zijn kijk ik al weer verlangend uit naar het moment dat het bordje ‘ asperges te koop’ buiten staat bij het boertje een paar honderd meter verderop.

Bitterballen met asperges

Er was geen twijfel mogelijk dat er een bitterbal met asperges in Het Bourgondische Bitterballenboek moest komen. Deze aspergebitterballen met beenham, ei en peterselie zijn dan ook mijn favoriete smaak in het lente-seizoen. Ik ben net zo lang gaan testen met het recept tot het helemaal geperfectioneerd was! Je koopt het losse recept voor aspergebitterballen via deze link.

Deze bitterbal moest echt naar asperges smaken, maar die smaak mocht niet overheersen. Ik wilde ook de ham, ei en peterselie terug kunnen proeven. En zien! Het duurde ongeveer vier aspergeseizoenen voordat deze aspergebitterballen, maar het is me gelukt! Waar nu uiteindelijk het geheim in zat? In het gebruik van een bouillonblokje en het goed op smaak brengen met zout en peper. Dit haalt de smaak van de asperges, maar ook van de andere ingrediënten, echt op.

Ook in de verhoudingen kookvocht versus bouillon en de hoeveelheid ei, ham en peterselie is in de afgelopen jaren flink wat gesleuteld. Maar het eindresultaat van deze aspergebitterballen is fantastisch: een bordje klassieke asperges vermomd als bitterbal 

Recept voor zelfgemaakte aspergebitterballen

Het recept voor aspergebitterballen met beenham, ei en peterselie vind je in Het Bourgondische Bitterballenboek. Op dit moment alleen nog verkrijgbaar als e-book via Kobo en Kindle. Maar je kunt het losse recept (incl. de pagina’s over het maken van salpicon, portioneren, rollen, paneren en frituren) ook kopen via deze link.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Aspergebitterbal binnenkant

Aspergebitterballen met ham, ei en peterselie

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Voor 60 aspergebitterballen


Ingrediënten

  • gelatine
  • boter
  • bloem
  • gekookte asperges
  • kookvocht
  • beenham
  • ei
  • peterselie

Bereidingswijze

Het recept om zelf de allerlekkerste aspergebitterballen te maken koop je direct online als PDF-document via deze link. Dit recept en nog 29 ander unieke bitterbalrecepten – vind je terug in Het Bourgondische Bitterballenboek.


Recept voor aspergebitterballen met ham, ei en peterselie

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.