Artisjoksalade met tomaat en ei

Sinds de ontdekking van de Ortiz blikjes plannen manlief en ik regelmatig een zogenaamd visavondje. Waar overigens geen verse vis aan te pas komt. Ik maak op zo’n avond allerlei verschillende vishapjes. Stokbrood met dat verrukkelijke blikje sardientjes, gezouten boter en gerookt paprikapoeder staat daarbij altijd op het menu. Net als een aantal bitterballen met visvulling zoals deze met gerookte zalm, roomkaas en dille. Zo’n visavondje stond ook op de planning tijdens ons verblijf in Montenegro. Zonder bitterballen uiteraard 😉 Ik bedacht dat ik daar graag een salade bij wilde serveren. Om toch nog een beetje groenten binnen te krijgen. Want dat ontbreekt nog wel eens bij het uit eten gaan. Het werd dus uiteindelijk onderstaande artisjoksalade met tomaat en ei.

Het idee daarvoor komt uit de Saladebijbel van Mari Maris. Een heerlijk kookboek waar ik digitaal altijd bij kan via de Kobo-app op mijn telefoon. Op de mayonaise en de ketchup na is er echter niets meer van het oorspronkelijke recept overgebleven. Dat is een beetje het lot van boodschappen doen in het buitenland en maar zien wat ze in de lokale supermarkt verkopen.

Hoe het originele recept van Mari smaakt ga ik vast nog eens proeven. Maar deze versie van de artisjoksalade met tomaat en ei blijft sowieso in het repertoire op onze visavondjes. Hij smaakt namelijk heerlijk met nog wat ingemaakte vis erbij. Bijvoorbeeld ansjovisjes (uit de koeling) of sardientjes uit blik. Ik denk dat hij zelfs goed samen gaat met gerookte zalm. Maar dat zal ik eens gaan testen als ik weer thuis ben. Dan kan ik er meteen een fatsoenlijke foto van maken ; )

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Artisjoksalade met tomaat en ei


Omschrijving

Voor 2 personen als onderdeel van een borreletentje met vishapjes


Ingrediënten

Scale
  • 1 blikje artisjokharten, uitgelekt en afgespoeld 
  • ongeveer 3 tomaten, van kern ontdaan en in stukjes gesneden
  • 2 eieren, hardgekookt en in stukjes gesneden
  • 2 a 3 ansjovisjes uit blik of pot, fijngehakt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel ketchup

Bereidingswijze

1. Als je dit nog niet gedaan hebt: kook de eieren, spoel de artisjokharten, was de tomaat en snijd alles fijn. 

2. Meng de fijngesneden ingrediënten samen met de ansjovisjes door elkaar in een schaal. Breng alles samen met een dressing van mayonaise en ketchup. En breng indien nodig op smaak met zout en peper.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.