Recept voor Antilliaanse kaasballetjes

Antilliaanse kaasballetjes in schaaltje met truffelmayonaise

Antilliaanse kaasballetjes zijn een typisch Antilliaans borrelhapje met Nederlandse kaas. Ik blijf het bizar vinden om op een tropisch eiland zoveel Nederlandse ingrediënten tegen te komen in lokale gerechten. Zo ook dus in de Antilliaanse kaasballetjes. En ‘what’s not to like’ aan balletjes met kaas 😉 Ze zijn ook nog eens veel makkelijker te maken dan bitterballen. In plaats van een salpicon meng je voor Antilliaanse kaasballetjes gewoon alle ingrediënten door elkaar, vormt er balletjes van en je kunt ze meteen frituren.

Er zijn uiteraard al verschillende recepten voor Antilliaanse kaasballetjes te vinden online. De basis van de ‘bolitas di keshi’ bestaat altijd uit geraspte belegen kaas, bloem, bakpoeder en ei. Wat er anders is aan mijn recept? Ik gebruik 1 heel ei en 1 eiwit om ze nog wat luchtiger te maken. Ik gebruik minder bloem want minder bloem = meer kaas in de balletjes. En tot slot heb ik een trucje van Cees Holtkamp toegepast dat hij in zijn kaaskroketjes gebruikt. Ik voeg een heel klein beetje blauwe kaas toe. Niet omdat ik er Antilliaanse blauwe kaasballetjes van wil maken maar om de kaassmaak te versterken.

Tot slot laat ik het zout weg omdat de kaas al zout genoeg is. Wat verder nog belangrijk is om te weten: rasp de kaas zelf en gebruik geen voorgeraspte kaas. Daar zit altijd een soort van laagje op waardoor het minder mooi smelt.

Voor het bakken is het belangrijk dat als je ze in een frituurpan bakt je ze niet eerst in het frituurmandje legt. Anders plakken ze daar meteen aan vast. Gewoon in de olie gooien dus en ze er of met een mandje of met een schuimspaan uithalen. Even laten uitlekken op keukenpapier en serveren met zoete chilisaus (zoals ze op Curaçao vaak geserveerd worden) of met een toefje truffelmayonaise (zoals ik ze graag heb ;)).

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Antilliaanse kaasballetjes in schaaltje

Recept voor Antilliaanse kaasballetjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
 • Auteur: Ilona

Omschrijving

Voor 12 – 16 Antilliaanse kaasballetjes (eenvoudig te verdubbelen, gebruik dan 1 ei en 2 eiwitten)


Ingrediënten

Units Scale
 • 1 ei + 1 eiwit
 • 1/2 theelepel = 4 gram bakpoeder
 • 220 gram belegen kaas, fijngeraspt
 • 30 gram blauwe kaas, verkruimeld
 • 50 gram bloem
 • 1/4 theelepel witte peper

Bereidingswijze

 1. Klop het ei en het eiwit los met de bakpoeder.
 2. Voeg vervolgens de kaas, peper en bloem toe en kneed tot een stevige bal. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
 3. Vorm balletjes van het deeg – iets groter dan een bitterbal – en bewaar ze op een met bloem bestoven schaal of bord. 
 4. Frituur de kaasballetjes ongeveer 3 minuten in olie op 175˚C. Laat ze daarna even uitlekken op keukenpapier en serveer warm. 

Notities

Heb je kaasballetjes over? Je kunt ze prima opwarmen in de oven.

Antilliaanse kaasballetjes recept

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.